Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

K&H Bank Zrt.

A világszintű túltermelés miatt fokozatosan csökkenő árakra lehet számítani a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt, amivel szemben a magyar gazdák csak hatékonyságnöveléssel vehetik fel a versenyt. Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása.

2018 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,1%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 2,6%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 1,4%-kal nőtt.

„A jelenlegi helyzetet jobban mutatja, ha hosszabb távon értékeljük az árváltozást. Ha ugyanis 1-1,5 évre visszatekintünk, az látható, hogy a 2016-ban gyakorlatilag beszakadt mezőgazdasági árak után 2016 végén – 2017 elején trendforduló történt, és egy olyan áremelkedés kezdődött, ami pótolta az elmúlt időszak veszteségeit és rendbe tette az ágazatot. A tavalyi év ennek a növekedésnek a jegyében történt, ami egyúttal világszinten a készletek feltöltődését eredményezte: a gabonakészletek talán soha nem voltak ilyen magas szinten, a sertéstenyésztés beindult, és a tejiparban is túltermelés mutatkozik”

– részletezte a helyzetet Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Most még viszonylag magasan vannak az árak, a globális túltermelés azonban fordít az eddigi növekvő trenden, és a továbbiakban nem várható az árak tartós emelkedése. Sokkal inkább stagnálásra vagy akár árcsökkenésre kell felkészülni, amivel a hazai gazdák kizárólag hatékonyságnövelő beruházásokkal vehetik fel a versenyt. Mivel a piacon egyértelműen forrásbőség van, ezért aki hitelképes és hosszú távon gondolkodik, nincs más lehetősége, mint hatékonyságnövelő beruházásokkal felkészülni a jelenleginél alacsonyabb felvásárlási árakra” – hangsúlyozta ki a szakember.

Beruházásokkal megyünk a siker elébe

A talpon maradásért folyamatosan küzdenek az agrárium szereplői is. A termelők jelentős része tudja, hogy fejlesztés nélkül menthetetlenül hátrányt szenvedne a versenytársakkal szemben.

Továbbra is elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat.

Magasabb részesedést kér hazánk az uniós kutatási és fejlesztési forrásokból

Kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések.

Itt a segítség a bajba jutott gazdáknak

Az előző években több hasonló lehetőséget is megnyitottak a bajba jutott gazdaságok előtt, így például a jégkár vagy a tejpiaci válság nyomán is támogatott folyószámlahitelt vehettek fel az érintettek.

Magyar befektetésből vietnámi baromfi

A magyar Mastergood Kft. és helyi partnere befektetésével épülhet meg Vietnámban egy baromfitenyésztési üzem.

2018. július 9. 06:39

Több támogatás jut állatbetegségek felszámolására

A 2018. évben rendelkezésre álló keretet, melyet állategészségügyi szolgáltatásra lehet felhasználni, másfél milliárd forinttal megemelték, 12 milliárdra – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján.

2018. október 19. 11:06

A nyereséges mangalicatenyésztés a cél

1991-ben Magyarországon kevesebb, mint 200 egyed maradt meg, de a sikeres fajtamentés révén mára a mangalicatenyésztés sikeres agrárgazdasági ágazat lett.

2018. november 14. 08:47

Vigyázzunk rájuk!

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.

2018. március 1. 15:35