Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

K&H Bank Zrt.

A világszintű túltermelés miatt fokozatosan csökkenő árakra lehet számítani a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt, amivel szemben a magyar gazdák csak hatékonyságnöveléssel vehetik fel a versenyt. Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása.

2018 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,1%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 2,6%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 1,4%-kal nőtt.

„A jelenlegi helyzetet jobban mutatja, ha hosszabb távon értékeljük az árváltozást. Ha ugyanis 1-1,5 évre visszatekintünk, az látható, hogy a 2016-ban gyakorlatilag beszakadt mezőgazdasági árak után 2016 végén – 2017 elején trendforduló történt, és egy olyan áremelkedés kezdődött, ami pótolta az elmúlt időszak veszteségeit és rendbe tette az ágazatot. A tavalyi év ennek a növekedésnek a jegyében történt, ami egyúttal világszinten a készletek feltöltődését eredményezte: a gabonakészletek talán soha nem voltak ilyen magas szinten, a sertéstenyésztés beindult, és a tejiparban is túltermelés mutatkozik”

– részletezte a helyzetet Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Most még viszonylag magasan vannak az árak, a globális túltermelés azonban fordít az eddigi növekvő trenden, és a továbbiakban nem várható az árak tartós emelkedése. Sokkal inkább stagnálásra vagy akár árcsökkenésre kell felkészülni, amivel a hazai gazdák kizárólag hatékonyságnövelő beruházásokkal vehetik fel a versenyt. Mivel a piacon egyértelműen forrásbőség van, ezért aki hitelképes és hosszú távon gondolkodik, nincs más lehetősége, mint hatékonyságnövelő beruházásokkal felkészülni a jelenleginél alacsonyabb felvásárlási árakra” – hangsúlyozta ki a szakember.

Budapest Afrika Fórum: bővülő mezőgazdasági kapcsolatok Afrikával

Magyarország természeti és így mezőgazdasági viszonyai is gyökeresen eltérőek Tunéziáétól, Ugandáétól vagy a Dél-afrikai Köztársaságétól, vannak olyan globális kihívások, amelyekre leginkább együttesen lehet megtalálni a helyes választ.

Több mint félmilliárd forintos kapacitásbővítés az Agrokémia Sellye Zrt.-nél

A beruházás során a sellyei telephelyükön jelenleg üresen álló épületrész belső terének átalakításával két új gyártósort létesítenek, amely naponta mintegy 60-80 ezer liter növényvédő szer előállítását teszi majd lehetővé.

A kamara és az élelmiszer-feldolgozók szakmai egyeztetést kezdeményeznek a népegészségügyi termékadóról

A két szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontjukat egy olyan témában, amely tagjaikat jelentősen érinti.

Agrárminisztérium - Helyettes államtitkárok távoznak és érkeznek

Nagy István agrárminiszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök három helyettes államtitkárt mentett fel tisztségéből, míg hat személyt kinevezett.

Gyengülő pénzügyi teljesítmény a mezőgazdaságban

Folyamatosan gyengül a hazai mezőgazdaság jövedelem termelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

2018. március 14. 08:24

Latolgató

A kökénybokrok menyasszonyi dísze már hervadóban van, és az idő is egyre melegebbre fordul. Egy ember megy az úton...

2018. április 29. 05:54

Budapest Afrika Fórum: bővülő mezőgazdasági kapcsolatok Afrikával

Magyarország természeti és így mezőgazdasági viszonyai is gyökeresen eltérőek Tunéziáétól, Ugandáétól vagy a Dél-afrikai Köztársaságétól, vannak olyan globális kihívások, amelyekre leginkább együttesen lehet megtalálni a helyes választ.

2018. június 21. 06:35

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

2018. március 19. 07:47