Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

Mezőgazdaság: stagnálás vagy árcsökkenés jöhet

K&H Bank Zrt.

A világszintű túltermelés miatt fokozatosan csökkenő árakra lehet számítani a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt, amivel szemben a magyar gazdák csak hatékonyságnöveléssel vehetik fel a versenyt. Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása.

2018 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,1%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 2,6%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 1,4%-kal nőtt.

„A jelenlegi helyzetet jobban mutatja, ha hosszabb távon értékeljük az árváltozást. Ha ugyanis 1-1,5 évre visszatekintünk, az látható, hogy a 2016-ban gyakorlatilag beszakadt mezőgazdasági árak után 2016 végén – 2017 elején trendforduló történt, és egy olyan áremelkedés kezdődött, ami pótolta az elmúlt időszak veszteségeit és rendbe tette az ágazatot. A tavalyi év ennek a növekedésnek a jegyében történt, ami egyúttal világszinten a készletek feltöltődését eredményezte: a gabonakészletek talán soha nem voltak ilyen magas szinten, a sertéstenyésztés beindult, és a tejiparban is túltermelés mutatkozik”

– részletezte a helyzetet Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Most még viszonylag magasan vannak az árak, a globális túltermelés azonban fordít az eddigi növekvő trenden, és a továbbiakban nem várható az árak tartós emelkedése. Sokkal inkább stagnálásra vagy akár árcsökkenésre kell felkészülni, amivel a hazai gazdák kizárólag hatékonyságnövelő beruházásokkal vehetik fel a versenyt. Mivel a piacon egyértelműen forrásbőség van, ezért aki hitelképes és hosszú távon gondolkodik, nincs más lehetősége, mint hatékonyságnövelő beruházásokkal felkészülni a jelenleginél alacsonyabb felvásárlási árakra” – hangsúlyozta ki a szakember.

A darazsak is segítik a beporzást

A kutatások hiánya a darazsak védelmének kidolgozását is akadályozza, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

Új vezetési struktúrát jelentett be a Corteva Agriscience™

Az átalakítás optimalizálja a vállalat képességeit arra, hogy egy független és tisztán mezőgazdasági vállalatként növekedést és értéket biztosítson részvényesei, ügyfelei és munkavállalói számára.

Rókaveszettség-felszámolási program indul

Ukrajnában a veszettség a háziállatokat és a vadállatokat is veszélyezteti, már emberek is haltak meg veszettségben.

Az öntözés a versenyképesség záloga

Minden egyes fúrt kutat nyilvántartásba kell venni, ahogy azzal is egyetértünk, hogy tudnunk kell, hogy azok a kutak milyen vízhozamot tudnak biztosítani, illetve mekkora a vízkivétel.

GOSZ: már gondot jelent a belvíz a földeken

Már gondot jelent a szántóföldeken a belvíz, mivel gondoskodni kell annak elvezetéséről - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

2018. március 19. 20:23

Belvíz: már 65 ezer hektár víz alatt - képgalériával

Az elmúlt napokban 65 ezer hektárra nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

2018. március 20. 10:16

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).

2018. március 20. 10:40

KITE: A születésnapi ünnepségsorozat folytatódik

45 éves a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor.

2018. április 23. 07:20