Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. december

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. december

Agrofórum Online

Mi történik a mezőgazdasági innováció terén? Precíziós gazdálkodás, trágyakezelési eljárások, Biovakka biogáz üzem. EIP AGRI hírlevél magyarul.

Innovatív ötletek: a logisztika összekapcsolja a termelőt és a fogyasztót
A DistriKempen névre hallgató gazdacsoport a belga Kempen régióban arra keresett megoldást, hogy a helyben megtermelt friss termékeiket miképp jutassák el a fogyasztókhoz. A megoldást Dorien Goris és testvére adta meg, amikor felajánlották a helyben elérhető, alacsony költségű és kevés papírmunkával járó javaslatukat. A flamand innovációs központ (Innovatiesteunpunt) segítségével sikerült összekapcsolni a gazdák DistriKempen csoportját és a Distrego céget (tulajdonos Dorien és testvére), amely kifejlesztette a rövid ellátási lánc modellt, ugyanakkor egy egyszerű, hatékony és alacsony költségvetésű info-kommunikációs platformot hozott létre.  Bővebben >>>

Felhívás az élelmiszer Food for Future KIC és a hozzáadott értékű termékek gyártása KIC létrehozására
A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT, European Institute of Innovation and Technology) célja elősegíteni az európai innovációt és az innovatív jó ötletek gyakorlatban való megvalósulását, az új termékek és szolgáltatások megjelenését. Az EIT céljainak eléréséhez egy csoportba ún. ismeret és innovációs közösségekbe (Knowledge and Innovation Communities ,KICs) tömöríti a felsőfokú képzésben/oktatásban, kutatásban és a vállalkozói szférában dolgozó szereplőket. A soron következő felhívás az élelmiszergazdaságban és a hozzáadott értékű termékek gyártása területén érintettek részére fog megjelenni 2016 januárjában. Bővebben >>>

Interaktív innovációs megoldások: az első H2020 többszereplős pályázatok
Miről szólnak a többszereplős és a tematikus hálózati pályázatok? Milyen követelményeknek kell megfelelni? Hogyan építsünk fel konzorciumot egy többszereplős pályázathoz? Hogyan vegyenek részt a gazdák és az érdekelt felek a konzorciumban? Hogyan készítsünk sikeres többszereplős pályázatot? Ezek és hasonló kérdések voltak azok, amelyek a H2020 program keretében levő többszereplős pályázatokban érdekelteket lázban tartott. A Bizottság november 24-én tartott a témában tanácskozást, bemutatva néhány sikeres pályázatot is, megpróbálva választ adni a fenti kérdésekre. Bővebben >>>

Olvasson még többet az egyes alcsoportok munkájáról valamint az EIP AGRI hálózattal való közös kapcsolatról az elérhető új tájékoztató anyagban IDE kattintva!

Körkörös gazdaság, csökkenteni a nem megújuló forrásokkal szembeni függőséget, kevesebbel többet elérni
Október 28-29-én Finnországban (Naantali) a Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatósága, a finnországi nemzeti vidéki hálózat é a finnországi nemzeti erőforrás intézet (LUKE) EIP AGRI tanácskozást szervezett a mezőgazdaság és erdészet lehetőségeiről a körkörös gazdaságban. A megbeszélésen a szakemberek a mezőgazdaságnak és erdészetnek a körkörös gazdaságban betöltött szerepéről tanácskoztak. A fontosabb témák a körkörös gazdaság kihívásairól, lehetőségeiről és a konkrét feladatokról szóltak. Az elkészült beszámolóról további információ IDE kattintva olvasható. A további EIP AGRI tanácskozásokról pedig IDE kattinva olvashat.

Innovatív ötletek: trágyakezelési eljárások, Biovakka biogáz üzem, Finnország
A finnországi Biovakka Suomi Oy menedzsere, Teija Paavola rövid ismertetőt tartott a biogáz üzemről,: „az üzemet 2002 –ben huszonegy gazda alapította, akik a sertéstenyésztés növelésében kerestek piaci lehetősegeket és párhuzamosan megoldást a fenntartható trágyakezelésre. Ma az üzem különböző bemenő anyagokat használ fel a fermentációhoz és állít elő a növénytermesztésben használható tápanyagokat.” A  Biovakka üzem egyike azoknak a példáknak, amelyet a körkörös gazdaságról szóló EIP AGRI tanácskozás keretében bemutattak. Bővebben >>>

Elkészült az EIP-AGRI 2016. évre vonatkozó tervezete
Számos megelőző megbeszélés és tanácskozás eredményeként valamint az EIP AGRI hálózat tagjaitól kapott javaslatokat is felhasználva, november 17-én az EIP innovációs munkacsoport elkészítette az EIP AGRI 2016-os munkatervét. Az új munkaterv többek között olyan témákat tartalmaz, mint az állati betegségek, szőlő és évelő növények betegségei és a városi élelmiszerpolitikák. A témákon belül további prioritások kerülnek meghatározásra. A témák mentén kerülnek majd meghirdetésre az új fókuszcsoportok, szerveznek tanácskozásokat, szemináriumokat, mindezt összehangolva az Európai Vidéki Hálózatok (ENRD) tematikus tevékenységével. Bővebben >>>
Olvasson még többet az egyes alcsoportok munkájáról valamint az EIP AGRI hálózattal való közös kapcsolatról az elérhető új tájékoztató anyagban IDE kattintva!

Regisztráljon az EIP-AGRI weboldalán és legyen részese az EIPA GRI hálózatnak
Termelő gazdaként, erdészként, tanácsadóként, kutatóként, nem kormányzati szervezeti tagként regisztrálva a legtöbb információhoz fér hozzá a weboldalon. Igényei szerint kereshet, cserélhet és oszthat meg információkat más szakemberekkel Európa szerte. Egy új partneri kapcsolat, projekt vagy üzleti vállalkozás kialakulásának is kezdete lehet. A hálózatban való részvételről bővebben IDE kattintva olvashat!

Precíziós gazdálkodás: a bemenő anyagok és a termés optimalizálása
“A GPS, a távérzékelő, a műholdas navigációs rendszer, a talaj nedvességtartalmának mérései, a nedvesség érzékelők, a meteorológiai állomások, a talajscannelő és további más eszközök segítettek. Mindezen eszközök által vizet és trágyát takarítunk meg és kevesebb növényvédő szert használunk. Továbbá jelentős mennyiségű üzemanyagot is megspórolunk” – mondja a holland Jacob van des Borne, aki egyike a precíziós gazdálkodás fókuszcsoport szakértőinek. Tudjon még több információt a bemenő anyagok és a termés optimalizálásáról az EIP AGRI fókuszcsoport által készített jelentésben IDE kattintva!

A rövid élelmiszerláncok: a gazdaságok változó és nagy lehetősége
“A rövid élelmiszerláncok Európa-szerte nagyon változóak, viszont nagy potenciállal rendelkeznek a termelők részére, hogy közelebb kerülve a fogyasztókhoz növelni tudják kiskereskedelmi tevékenységük részarányát. A fókuszcsoport számos megoldást azonosított a szervezési, technikai és pénzügyi gátak leküzdésére, amelyek a rövid élelmiszerláncok jövedelmezőségét és méretnövekedését gátolják. Remélem, hogy a gazdák és a döntéshozók egyaránt alkalmazni fogják javaslatainkat, hogy ezen gátak fölött átlendüljenek” – mondja Martin Collison (Egyesült Királyság), a rövid élelmiszerlánc fókuszcsoport egyik szakértője. Bővebben >>>
Olvassa el a fókuszcsoport javaslatait, az esettanulmányokat és innovációs ötleteit a jelentésben IDE kattintva. A fontosabb pontokat összegző tájékoztató is elérhető >>>

Mi történik a mezőgazdasági innováció terén?
A következő hónapokban számos értékes rendezvény lesz Európában, olyan területeken, mint a digitális mezőgazdaság vagy a bio-gazdálkodás. Tekintse meg az események kalendáriumát >>>
Ha a következő hónapokban érdekes rendezvényekről van tudomása, írja meg a newsletter@eip-agri.eu címre.

Ha van ötlete, milyen új EIP AGRI fókuszcsoportra lenne szükség
A 2016.évre vonatkozó tervezés eléggé előrehaladott állapotban van, de további ötletekre, javaslatokra van szükség a 2017.évi fókuszcsoportokra vonatkozóan. Ha Önnek van olyan javaslata, témája, amivel a fókuszcsoportnak foglalkoznia kellene, akkor küldje el 2016. júniuságig!

EIP AGRI fókuszcsoport dokumentumok:
talaj szerves anyag tartalom fókuszcsoport dokumentumai
rövid élelmiszerlánc fókuszcsoport dokumentumai
biogazdálkodás fókuszcsoport dokumentumai
gyepgazdálkodás fókuszcsoport dokumentumai
precíziós gazdálkodás fókuszcsoport dokumentumai

(Agrofórum Online)

Közös Agrárpolitika: még több adminisztratív teher

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács e heti brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növényvédelmi Intézete költségtérítéses Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzést indít.

Növényvédelmi szakmérnök képzés a Pannon Egyetem Georgikon Karán

Növényvédelmi szakmérnök képzés indul a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen, a Balaton fővárosában.

Show, ami show - újra AgrárgépShow

Mezőhegyesre várják szeptember 20-21-én a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői, mintegy 42 ha-os területen. Szó, ami szó ez az esemény is legalább olyannak vagy még rangosabbnak ígérkezik, mint az előző évi volt, legalábbis erről tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.

2018. július 10. 05:27

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek - (Kukoricavetés 1.)

Többféle technológiát, kísérletet tervezünk elvégezni az idei évben, ezek előkészítéséről, tervezéséről és a tervezett értékelésről szeretnék pár gondolatot megosztani.

2018. április 14. 15:43

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.

2018. február 6. 12:08

Optimális vetés talajszkenner alkalmazásával

A SmartFirmer képes felmérni és térképezni a talaj szervesanyag- és nedvességtartalmát, valamint a növényi maradványok mennyiségét.

2018. március 20. 06:47