Agrárközélet
Agrárközélet

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

OMSZ

Este, éjjel keleten átmenetileg csökken a felhőzet, miközben délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani.

A reggeli, délelőtti órákban főként a középső területeken átmenetileg intenzív ónos eső is lehet. Elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben kiadós mennyiségű csapadék valószínű. Eleinte délkeleti, hétfőn az északira, északnyugatira forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -6 fok között alakul, de északkeleten a kezdetben kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 0 és +7 fok között várható, délkeleten lesz a legenyhébb.

Figyelem! A közlekedésre kifejezetten veszélyes időjárási helyzet (ónos esőre friss hóréteg) várható a hétfő hajnali/reggeli órákban!

Kb. éjféltől nyugat felől újabb csapadékhullám éri el térségünket. Ez a Dunántúlon eleinte eső lesz, majd hajnalban a középső országrészben fagyott eső, ónos eső várható (a Börzsönyben azonban havazással kezd, ott a magasabb részeken várhatóan nem lesz folyékony halmazállapot). Kiemelten a reggeli órákban lehet nagyobb mennyiségű ónos eső: Komárom, Fejér, Pest megyékben (valamint Veszprém és Nógrád egyes részein).

Délelőtt egyre inkább havas esőre, hóra vált a csapadék formája. A dunántúli hegyekben kb. 5 cm-t elérő friss hóréteg várható, míg a Vértes-Cserhát tengelyben 5-15 cm tapadó hó is hullhat. A Tiszántúl kivételével gyakorlatilag lepelnyi hóréteg bárhol kialakulhat, de napközben a legtöbb helyen már olvadni fog.

Csehország büntetni fogja a kettős minőségű élelmiszerek árusítását

2019. május 21. 08:06

Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban.

Sikeres az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

2019. május 21. 06:47

A hivatal összesítése szerint a legmagasabb bírságokat tavaly Tolna (11 millió forint) és Baranya (8,9 millió forint) megyében rótták ki.

Elhunyt Nagy Ferenc József volt földművelésügyi miniszter

2019. május 20. 11:52

A kisgazda politikus, aki 1990 májusától 1991 januárjáig földművelésügyi miniszter, majd 1994-ig tárca nélküli miniszter volt, 96 éves korában, május 14-én halt meg, temetése május 22-én lesz a kisharsányi temetőben.

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.

Változékony hetünk lesz, további csapadékra is számítani kell

2018. április 1. 21:11

Napközben 15, néhol 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de sokszor erős, olykor viharos lesz a szél.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

2018. szeptember 18. 07:38

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben.

Ez volt a legmelegebb április 1901 óta

2018. május 7. 10:10

Áprilisban beköszöntött a nyár. A 2018. április havi országos átlaghőmérséklet az 1901-től tekintett rangsorban a legmelegebbnek adódott.

Visszatér a csapadékos, télies idő

2018. február 11. 15:39

A következő napokban visszatér a csapadékos, télies idő. Többször várható hó, havas eső, de ónos eső, eső is.