Agrárközélet
Agrárközélet

Sikeres az idei mézfogyasztást ösztönző kampány

Sikeres az idei mézfogyasztást ösztönző kampány

AMC/NAK

Véget ért az idei őszi, „Legyen minden nap, mézes nap!” szlogenű mézfogyasztást ösztönző kampány. Az akciót a NAK is támogatta. A kampányüzenet több, mint ezer oktatási és nevelési intézményben közel 160 ezer gyermekhez jutott el.

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és a táplálkozásban betöltött jelentős szerepéről szervezett közös fogyasztásösztönző kampányt tartott 2018. október 15. és december 9. között az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium megbízásából. A három agrárszakmai szervezet mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást.

A 2018. november 17-én, Tatán megnyitott „Mézes reggeli” elnevezésű programhoz országszerte rekordszámú, 1011 óvoda és iskola csatlakozott. Az akció során minden eddiginél több, összesen 165 756 gyermek kapott mézes kenyeret, ajándék tasakos mézet és kifestő füzetet a helyi méhészektől ismeretterjesztő foglalkozás keretében. A két hétig tartó országos rádiókampány során három országos és két vidéki rádiócsatornán, összesen 161 alkalommal sugározták a szpotokat, így 2 373 000 fő találkozott legalább egyszer a hirdetéssel. A hirdetési időszakban két – egy a felnőtteknek és egy a gyerekeknek szóló – rádiószpot hívta fel a figyelmet a méz fogyasztásának fontosságára, valamint kettő a helyi rendezvényekre.

2018. december 7-én a méhészek védőszentje, Szent Ambrus napján, országosan tíz mézlovagrend tagjai keresték fel 15 idős- és gyermekotthon lakóit, hogy mézet ajándékozzanak a rászorulóknak. Az AMC képviselői a Palóctáj Mézlovagrenddel együttműködve 180 kg, egy évre elegendő mézet vittek a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona lakóinak és a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda Méhecske csoportjának.

A kampány fő célja az volt, hogy a mézfogyasztás a jövőben stabil növekedést mutasson, hiszen jelenleg a belföldi fogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente, amely kb. 25 százaléka az országos termelésnek. Magyarországon 20 ezer magyar család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet, a szakemberek kiváló minőségű, megbízható mézet készítenek. Bross Péter az OMME elnöke a mézkampány egyik állomásán érzékletes példát fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogyan lehetne a mézfogyasztást elősegíteni:
– Elsőre talán meglepőnek tűnik, de ha a magyarok 60-70 százaléka naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna, sőt importra szorulnánk – jegyezte meg.

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

2019. december 11. 15:47

A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Hatékonyabb az átszervezett falugazdász-hálózat

2018. november 12. 11:16

Az adminisztrációs terhek enyhítésén és szakmai tájékoztatáson túl közel ezermilliárd forintra rúg az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók a falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.

Új KAP: kétéves érdekharc következik

2018. április 27. 08:31

Először az új KAP pénzügyi kereteit, majd egy hónappal később annak első alaprendelet-tervezeteit hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Be kell jelentkezniük a szaktanácsadói névjegyzékbe az agrártanácsadóknak

2019. május 29. 09:33

Minden olyan szolgáltatónak be kell jelentkezni a NAK által vezetett szaktanácsadói névjegyzékbe, akinek az ügyfelei között agrártámogatásra jogosult személy vagy szervezet van.

Elkészült a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló jelentés

2018. június 1. 11:56

A falugazdászok jelentései alapján május közepére csökkent a belvízzel borított területek nagysága, viszont a talajra juttatott peszticidek a csapadékhiány következtében nem mosódnak be a talajba, ami a hatékonyság csökkenését okozhatja.