Agrárközélet
Agrárközélet

Sovány tejpor: elkelt az intervenciós készletek 99 százaléka

Sovány tejpor: elkelt az intervenciós készletek 99 százaléka

MTI

A legutóbbi, pályáztatáson alapuló értékesítés keretében az Európai Bizottság által állami intervenció útján felvásárolt és kezelt soványtejpor-készletekből 18 514 tonnát adtak el, ezzel a készletek 99 százaléka elkelt - közölte Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos csütörtökön.

Az Európai Bizottság 2015 és 2017 között összesen 380 ezer tonna sovány tejport vásárolt fel állami intervenció keretében a piac stabilizálása és a termelők jövedelmének támogatása céljából. A bizottság 2016 végétől kezdve havi, majd kéthavi nyilvános pályázati felhívások sorozatával, fokozatosan vezette vissza e terméket a piacra.

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a legutóbbi értékesítésen 18 514 tonna kelt el, így az eredeti 380 ezer tonnás soványtejpor-készletből mindössze 1 százalék, azaz mintegy 4 ezer tonna maradt. Azon 14 tagállam közül, amelyek az uniós bizottság megbízásából sovány tejport tároltak, jelenleg csak négynél maradt fenn valamekkora készlet.

Két évvel az eljárás kezdete után a tej kilogrammonkénti ára a 2016. nyári 26 centről 36 centre emelkedett – tette hozzá.

A következő pályázati felhívást február 7-én teszik közzé – közölte az uniós bizottság.

5000 új munkahely: épül a giga kertészeti központ

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be az agrárminiszter.

Hét ország fogott össze a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

Egyértelmű visszalépés az Európai Bizottság javaslata, amely szerint a jelenlegi 13+2%-ról a Magyarországnak járó közvetlen támogatási keret 10+2%-ára csökkentené a termeléshez kötött támogatások mértékét.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek.

Központban a munkaerő - VII. AXIÁL Gyakorlati Akadémia

Április 11-12-én immáron 7. alkalommal került megrendezésre az AXIÁL Gyakorlati Akadémia szakmai rendezvény a szarvasmarhatartók, azon belül is elsősorban a tejtermelő gazdaságok vezetői részére.

2018. április 17. 16:20

Marketingkampány indult a tejtermékek népszerűsítésére

A Tejszív védjegy a csomagoláson garantálja, hogy az adott tejtermék eléri, vagy akár meg is haladja a hatályos élelmiszer-szabályozásban foglalt kritériumokat.

2018. május 7. 10:27

Eltűnhetnek az import UHT-tejek a hazai boltok polcairól

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL- és az UHT-tej áfacsökkentése.

2018. július 6. 08:48

Nagy mennyiségű tej és tejtermék megy kárba világszerte

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fejlődő országok jelentős részében a tárolási és szállítási nehézségek miatt nagyobb százaléknyi tejtermék vész kárba a tejgazdaságtól a boltig tartó szakaszon, mint a gazdaságilag fejlettebb országokban.

2018. december 5. 09:48