Agrárközélet
Agrárközélet

Szubjektív beszámoló a 32. Bábolnai Gazdanapok eseményeiről

Szubjektív beszámoló a 32. Bábolnai Gazdanapok eseményeiről

Agrofórum Online

A „Bábolnai Gazdanapok” ünnepélyes megnyitójára a lóversenypályán került sor. Az Agrárminisztérium, a NAK, a NAIK és a rendezők/szervezők (Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok, Magyar Mezőgazdaság Kft.) képviselői által alkotott elnökségi tagok üdvözlő beszédei után Nagy István miniszter nyitotta meg az eseményt.

A magyar mezőgazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van – mondta az agrárminiszter a 32. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján. A miniszter kiemelte: az agrárgazdaság korszakváltását Magyarország digitális agrárstratégiája segíti, amely elsőként készült el Európában. Az adatok gyűjtésével, elemzésével és közreadásával, valamint a technológiai folyamatok automatizálásával növelhető a termelés és teljesíthetők a környezetvédelem feltételei.

A megnyitó után miniszteri különdíjat vehetett át a kukorica-betakarító adapterek magyar fejlesztésében elért eredményekért a Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. kapta, a talajművelő eszközök gyártása és az utánpótlás-nevelésben elért eredményeiért, amelyet Majsa Sándor ügyvezető igazgató vett át. A Magyar Mezőgazdaság Kft. által a legaktívabb kiállítónak ajánlott különdíjat Illés Zoltán az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kapta.

Linamar adapter és a különdíj

A NAK oklevél

A Sokoró Kft. standja

Az 1977-ben rendezett első Bábolnai Gazdanapokon újdonságként hatott a mezőgazdasági gépek működés közbeni bemutatása és ez a sajátosság azóta is meghatározója a programnak. Az idei Gazdanapok újdonsága és különlegessége az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési és rakodógép-kezelői tesztpályája ahol a látogatók kipróbálhatják az újdonságokat.

Az előző évekhez hasonlóan több szakmai program várja a Bábolnára érkező szakembereket. Az idén is megrendezésre kerül a gyakorlati bemutatóval kiegészített Smartfarm konferenciasorozat, ahol a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az öntözés a három kiemelt témakör. A rendezvény célja, hogy az elméletet a gyakorlattal összevonva bemutassa a helyspecifikus növénytermesztés lehetőségeit a tápanyag-gazdálkodásban, a növényvédelemben és a nedvességgazdálkodásban.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy a legújabb „smart” talajművelő eszközök munkáját – egymással összehasonlító módon – egy több mint 30 méter méretű kiásott talajszelvényben láthatják az érdeklődők.

Kiásott talajszelvény

A bábolnai program nem lenne teljes az MTA Agrár-és Bioműszaki Tudományos Bizottság ülése nélkül, amelyen kiemelt szerepet kapott Mándli Péter ügyvezető igazgató előadása, amely „ A BPW Hungária Kft. innovációs tevékenysége és legújabb fejlesztési eredményei” –ről adott tájékoztatást. A Hightech tengelyekkel és a digitális innovációkkal a vállalat követi a Mezőgazdaság 4.0 trendet, amelynek eredményei közül kiemelésre érdemes újdonság az alvázra szerelt AGRO Hub mérőrendszer és az „Ermax TM11“ hátsó lámpák új generációja.

Mándli Péter előadása

Ebben az évben a 32. Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társrendezvényeként került megrendezésre. Az OMÉK szokás szerint a mezőgazdasági termelés teljességének reprezentálását tűzi ki célul. A bábolnai társrendezvénytől ezért a mezőgazdaság gépesítésének bemutatása lenne a fő feladata. Ehhez képest egy kicsit szegényes és hiányos lett, mivel nem találkozhattunk a legnagyobb integrátorok (Axiál Kft., KITE Zrt.) gépeivel, de ugyanígy hiányos volt a MEGOSZ tagvállalatok termékeinek megjelenése is.

Ezzel szemben újdonságot jelentett az AGRI CS Magyarország Kft. első hazai megjelenése. Az AGRI CS Magyarország Kft. a teljes Case IH termékpalettát forgalmazza: traktorok, kombájnok, bálázók, teleszkópgémes rakodók széles kínálatával áll az ügyfelek rendelkezésére. Az AGRI CS Magyarország Kft. a cseh AGROTEC Group leányvállalata, ugyanúgy, mint az AGRI CS a.s. és az AGRI CS Slovakia s.r.o.

Az AGRICS kiállítási területe

A Bábolnai Gazdanapok és a 2019-es év korábbi gépbemutatóinak tapasztalatait áttekintve felmerül a kérdés, hogy a gépkiállítások/bemutatók számát és terjedelmét nem lenne-e célszerű szabályozni. Tudniillik a jelenlegi gyakorlat mind a kiállítók, mind a látogatók költségvetését túlzott mértékben megterheli, hatékonyságuk viszont megkérdőjelezhető. (Megjegyzem ez nem csupán hazai, hanem külföldi probléma is: lásd. az Agritechnica, Bologna, SIMA időpont egyeztetési vitát). Véleményem szerit elegendő lenne egy indoor (fedett) és egy outdoor (szántóföldi) országos hatású kiállítás szervezése. Ezek közül az AGROmashEXPO/AgrárgépShow program adottnak tekinthető, a szántóföldi bemutatók közül pedig az országos hatásút a szakmai szervezeteknek kellene kiválasztani, meghagyva a többi, regionális méretűt önkéntes alapon történő szervezésűnek.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Egy hónapon belül jöhet a Bayer megállapodás

2020. január 18. 10:37

Már a jövő hónapban megszülethet a felek közti megállapodás, így egy több éve húzódó kockázat szűnhetne meg a Bayernél.

Elérhető a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredménye

2020. január 17. 14:33

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból, 2,8 tonna összmennyiségben.

Újraindulnak az USA és az EU kereskedelmi kapcsolatai?

2020. január 17. 09:47

A Trump-kormányzat és az Európai Unió közötti kereskedelmi vita egyik sarkalatos kérdése az, hogy az unió nem kívánja megnyitni piacát a nagy arányú amerikai agrárimport előtt.