Agrárközélet

Új jogszabályt fogadtak el az ökológiai termékekre vonatkozóan

Agrofórum Online

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága 2017. november 22-én elfogadta az ökológiai termelésre és a címkézésre vonatkozó új uniós jogszabályt, amely elősegíti a fogyasztók ökológiai élelmiszerekbe vetett bizalmát és várhatóan javítja az ágazat növekedési lehetőségeit.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó első uniós rendeletet (2092/91/EGK) 1991-ben fogadták el, amely tükrözte és elismerte az ökológiai termékek mozgásának egyre növekvő fontosságát Európában. A jogszabály először csak a növényi eredetű termékekre korlátozódott. Annak érdekében, hogy az állati eredetű termékekre és a feldolgozásra, ellenőrzésekre, valamint a marketingre is kiterjedhessen, 1998-ban, majd 2007-ben is felülvizsgálták.

A jelenleg alkalmazandó jogi keretrendszer az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK tanácsi rendelet, amely körvonalazza az ökológiai gazdálkodás célkitűzéseit és elveit, rögzíti az általános termelési szabályokat, leírja az ökológiai termelési szabványokat, ellenőrzési rendszert, valamint a címkézési követelményeket. A Bizottság ezt követően két végrehajtási rendeletet fogadott el: a 889/2008/EK rendeletet, amely kiegészítette a részletes gyártási szabályokat, a címkézési szabályokat és az ellenőrzési követelményeket, valamint az 1235/2008/EK bizottsági rendeletet, amely végrehajtotta az új behozatali rendszert.

2010-ben elfogadásra került egy új EU-s ökológiai logó, amely az ökológiai szabályok egyedülálló készletét szimbolizálja az egész Európai Unióra kiterjedően. Az „ökológiai levél” használata kötelező az előre csomagolt uniós termékeknél, viszont az importált termékek esetében opcionális. A harmonizált jogszabályi rendszernek köszönhetően az ökológiai gazdálkodás igen gyorsan fejlődött az Európai Unióban. A szabályozás további hozadéka, hogy a gazdálkodók és az élelmiszergyártók számára elegendő garanciaként szolgált, hogy egy stabil jogi rendszerre támaszkodva tudták megvalósítani az ökológiai gazdálkodásra és élelmiszer-termelésre való átállási szándékukat.

Az új jogszabály szövegét a Mezőgazdasági Bizottságnak az Európai Parlamentnek és a Bizottságnak is jóvá kell hagynia mielőtt közzéteszik az Európai Unió hivatalos lapjában és hatályba lép. Az új szabályokat 2020. január 1-től kell kötelezően minden ökológiai termék előállítónak alkalmazni.

A bioélelmiszerek szabályozásáról további részleteket az Európai Parlament oldalán olvashatnak.

(NAK)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

NAKlap: Fontos lehetőséget kapott a magyar juhtenyésztés

A projekt célja egy gyakorlatias és tartós tudásközvetítő hálózat építése a juhászatok termelékenységének javítása érdekében.

2018. január 21. 17:57

Magyar Közút: Elnézést kérünk a gazdáktól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdai nyílt felhívására az alábbiak szerint válaszolt a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2018. január 18. 12:47

Győrffy Balázs: Az öntözésfejlesztési stratégia mérföldkő lehet

Győrffy Balázs, a NAK nemrég újraválasztott elnöke szerint több területen is indokolatlan szabályokkal kötik meg a gazdálkodók kezét.

2017. december 31. 12:31

Íme a NAK új vezetőinek listája

Megtartotta alakuló küldöttgyűlését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Parlament Felsőházi termében.

2017. december 21. 12:19