Agrárközélet
Agrárközélet

Wolfgang Kessler-díjat nyert a Szent István Egyetem fiatal kutatója

Wolfgang Kessler-díjat nyert a Szent István Egyetem fiatal kutatója

Szent István Egyetem

Az ipari paradicsom öntözési igényével kapcsolatos tudományos eredményeiért Wolfgang Kessler kutatási díjjal ismerték el Dr. Takács Sándor, a Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar fiatal kutatójának munkáját. A Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya által idén 14. alkalommal odaítélt elismerés kétezer euró pénzjutalommal is jár.

Napjainkban az agrárium egyik legnagyobb kihívása, hogy az időjárási viszonyok megváltozásával miként lehet optimalizálni az öntözővíz felhasználását. Doktori kutatómunkája során ezt a kérdést járta körül Dr. Takács Sándor is, aki az ipari paradicsom termesztésénél azt kívánta elérni, hogy helyspecifikus öntözéssel akár egy táblán belül is megvalósítható legyen a különböző vízadagok kijuttatása. A fiatal kutató szabadföldi kísérletek során egy hazánkban egyedülálló precíziós öntözőberendezéssel biztosított három különböző vízellátási szintet, ezt követően pedig annak járt utána, hogy az ily módon kijuttatott eltérő vízadagoknak milyen hatása van az ipari paradicsom terméseredményeire és szárazanyag-tartalmára.

A SZIE szarvasi karának tangazdaságában végzett kutatás fő kérdései között szerepelt az is, hogy vajon hogyan alakulnak az eltérő vízadaggal öntözött állományban a vízhiányhoz köthető stressz-szintek, illetve a mérési technikákat tekintve a hőkamera vagy a távhőmérő alkalmasabb a vízstressz-monitorozásra az ipari paradicsom esetében. A díjazott fiatal munkája során fontos és értékes megállapításokat tett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által kifejlesztett AquaCrop modell felhasználhatóságát illetően is.

Dr. Takács Sándor a Szent István Egyetem Növénytudományi Doktori Iskolájában, májusban szerzett doktori fokozatot, témavezetői Dr. Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes, a SZIE Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar Kertészeti Intézetének egyetemi tanára, valamint Dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet egyetemi docense voltak.

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Átadták a SZIE Józsefmajori Tanüzemének felújított épületét

2019. október 19. 11:38

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

Együttműködés a felsőfokú agrárszakképzés támogatásáért

2019. május 9. 08:39

A SZIE és a Hód-Mezőgazda Zrt. együttműködési megállapodásának aláírása 2019. május 9-én, csütörtökön 12.50 perckor várható a két nagy bemutató csarnok között a Hód-Mezőgazda Zrt. VIP sátránál Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A digitalizáció útján a Szent István Egyetem

2019. január 25. 07:58

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.

Dr. Palkovics László: vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást!

2019. június 18. 14:38

A 2018/2019-es tanév ünnepi lezárására június 14-én került sor a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői campusának aulájában.

Nagy István: Óriási a szerepe a magyar méhészetnek

2018. december 2. 12:08

Nagy István a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen elmondta, nem elég jó minőséget előállítani, azt el is kell adni, lehetőleg belföldön.