Agrártámogatások
Agrártámogatások

Bonyolultabbá válhatnak az uniós agrárkifizetések végrehajtási szabályai

Bonyolultabbá válhatnak az uniós agrárkifizetések végrehajtási szabályai

MTI

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Balatonfüreden, a Magyar Lízingszövetség Lízing Szakmai Napok című rendezvényén.

Magyarország érdeke, hogy a tervek szerint 2021-től életbe lépő új uniós agrártámogatási rendszerben a kiszámíthatóság megmaradjon, a már megtanult, működőképes konstrukciók a lehető legnagyobb mértékben fennmaradjanak – emelte ki Feldman Zsolt.

Ehhez, a bizottsági javaslat szerint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusénál alacsonyabb összeg, folyó áron évente mintegy 1,2 milliárd euró állna Magyarország rendelkezésére – mondta.

Kedvezőnek nevezte ugyanakkor a banki finanszírozás szempontjából, hogy a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően várhatóan nem változik, a támogatási összegek alappillére 2020 után a fenntarthatósági alap jövedelemtámogatás lesz.

Feldman Zsolt elmondta: Az Európai Bizottság javaslata egyelőre sok változást tartalmaz, lényegében sokkal több elvárást fogalmaz meg kevesebb pénzért, és nincs meg benne az összhang a támogatások mértéke és a kötelezettségek között. A bizottsági javaslat szerint a KAP, úgynevezett többéves pénzügyi kerete 324,4 milliárd euróra rúgna 2021 és 2027 között, ami 16,5 százalékkal csökkenne a 2014-2020-as időszak 388,3 milliárd eurós összegével szemben. Az Agrárminisztérium szakértői intenzív tárgyalásokat folytatnak más tagállamokkal, hogy a mostani a javaslatban szereplőnél kedvezőbb feltételekkel kezdjék meg el a következő uniós költségvetési ciklust – jelezte. Feldman Zsolt kifejtette: az agrárfinanszírozás szempontjából kedvező, hogy a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően nem változik majd az új rendszerben.

Az AM államtitkára emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2010 óta folyó áron 50 százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült, ami európai szinten is kiemelkedő eredmény.

Feldman Zsolt szerint a magyar agrárgazdaság egyik nagy problémáját jelenti a generációváltás, a magyar termelők átlagéletkora 56 év, miközben a 30 év alatti gazdák aránya mindössze 6 százalékot ér el. Hozzátette: ez azért válhat fontossá, mert az új uniós agrártámogatási rendszerben egyebek mellett a fiatal gazdák is forráshoz juthatnak. Arról is szólt, hogy az új agrártámogatási rendszerben a kiemelt célok közé tartozik a versenyképesség növelése, a klímaváltozás elleni fellépés, a környezetvédelem, a modernizáció, az élelmiszer- és egészségvédelem, a biodiverzitás megőrzése.

A rendezvényen Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke azt mondta: látszik, hogy a gazdaság jól teljesít, a GDP lendületesen nő, a beruházásoknál is látványos, kétszámjegyű a bővülés, ez pedig a lízingpiacnak is lökést adott.

Kiemelte: a lízingpiac teljesítményét legjobban mutató finanszírozott összeg az idei második negyedév végén 329 milliárd forintot tett ki, ez 18 százalékos növekedésnek felel még éves szinten, ami meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos bővülést, és az európai piacon leginkább jellemző, egyszámjegyű fejlődést is jóval meghaladja. A fogyasztói bizalom visszatért, a magánszemélyek is sok új autót vásároltak, és nyitottak a lízingfinanszírozásra.

Nyikos Katalin kiemelte: jelentős előrelépés történt az építőiparban, köszönhetően az infrastrukturális fejlesztéseknek és lakásépítéseknek, egyre korszerűbb építőipari gépekkel váltják le az elavult berendezéseket.

A lízingszövetség elnöke szerint a járműfinanszírozás, az eszközfinanszírozás tovább bővül a következő időszakban is, részben a kis- és középvállalkozásoknak köszönhetően.

A lízingpiaci konferencián Nyikos Katalin előadása után ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a magyar exportőröket és exportáló beszállítókat különböző kedvezményes finanszírozási konstrukciókkal segítő EXIM a Magyar Lízingszövetség kilenc tagvállalatával.

Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója hangsúlyozta: az exportban érintett vállalatoknak biztosítanak különböző finanszírozási konstrukciókat, a bank tevékenységének fókuszában a kis- és középvállalkozások állnak.

Az EXIM vezérigazgatója jelezte: a “Jövő exportőrei hitelprogram” a pénzügyi intézmények részére kínál hitel- és lízingkonstrukciót, amelyet az EXIM az európai uniós és magyar támogatási jogszabályok alapján nyújt. A program célja, hogy a magyar cégek nemzetközi versenyképessége javuljon, segítse azok exportpiacra jutását. Jákli Gergely elmondta: az EXIM-nél a lízingkonstrukciók állománya megközelíti a 38 milliárd forintot, ezen belül a kkv-khoz köthető állomány 20,9 milliárd forintot ér el. A kkv-k kiemelt szerepét jelzi, hogy 1238 eximes lízingügylet több mint 80 százaléka mögött áll kis- és középvállalkozás.

A konferencián az osztrák lízingszövetség két vezetője, Klaus Klampfl alelnök és Wolfgang Steinmann főtitkár elmondta: Ausztriában is lendületesen bővül a lízingpiac, 2017-ben csaknem 7 milliárd eurót tett ki az új szerződések összértéke, ami 7,4 százalékos növekedést jelentett.

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

2019. október 21. 10:02

Az idei évben a 2019. évi Egységes Kérelemmel összefüggésben a Kincstár összességében mintegy 20 intézkedés, támogatási konstrukció tekintetében tervez előleg-, rész- illetve végkifizetéseket.

Hazánk elkötelezett az agrártámogatások megóvása mellett

2019. október 21. 08:04

A költségvetés elfogadását hátráltató problémák, például a Brexit rendezése esetén lendületet fognak kapni a többéves pénzügyi keretről és a KAP-ról szóló tárgyalások, amelyek 2020 végére zárulhatnak le.

Ma kezdődik a 2019. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

2019. október 14. 08:47

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki az adategyeztetésre felszólító végzéseket.

Jövő szerdától indul az agrártámogatások előlegfizetése

2019. október 11. 13:18

A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként.

„A fejlődés hagyománya” - az OMÉK margójára

2019. október 4. 10:29

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

Nemzetközi szója sajtókonferencia

2018. június 14. 15:58

A Magyar Szója és a Donau Soja első közös rendezvényére 2018. június13-án került sor, Héderváron, ahová összesen 10 országból, 3 kontinensről érkeztek vendégek.

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

2018. március 20. 10:40

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?