Agrártámogatások
Agrártámogatások

Eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség

Eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség

Miniszterelnökség

Szegeden rendezték meg a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető kertészeti támogatásokat és a már megítélt fejlesztési forrásokat.

Az államtitkár előadása keretében kiemelte: eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban. Csongrád megye ebből az összegből közel 10 milliárd forintban részesül, amelyet többek között kertészeti gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, gomba- és hűtőházak, illetve üveg- és fóliaházak létrehozására, valamint a borászati ágazat fejlesztéseire fordíthatnak a térség gazdálkodói.

A Miniszterelnökség folyamatosan nyomon követi a pályázati felhívásokra beérkezett kérelmek és támogatási igények alakulását, hiszen lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ennek eredményeképpen a tárca január 12-én két új pályázatot jelentetett meg. Az egyik, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű felhívás – többek között a kertészeti üzemek – energiahatékonyság fejlesztését szolgálja. A másik kiírás a borszőlő ültetvények telepítését támogatja összesen 4 milliárd forint keretösszeggel. A pályázati felhívásokra február közepe óta nyújthatóak be a támogatási kérelmek.

Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-40 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent.

Jobb teljesítményt eredményeznek a baromfi- és húsmarha-támogatások

2019. november 19. 16:14

A húsmarhások annak örülhetnek, hogy megemelik a jó minőségű tenyészbikák vásárlására szolgáló forrást. A támogatásra több száz gazdálkodó jelentkezett, a támogatási összeg esetükben 200 millió forinttal, 900 millióra nőtt.

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

2019. október 21. 10:02

Az idei évben a 2019. évi Egységes Kérelemmel összefüggésben a Kincstár összességében mintegy 20 intézkedés, támogatási konstrukció tekintetében tervez előleg-, rész- illetve végkifizetéseket.

Hazánk elkötelezett az agrártámogatások megóvása mellett

2019. október 21. 08:04

A költségvetés elfogadását hátráltató problémák, például a Brexit rendezése esetén lendületet fognak kapni a többéves pénzügyi keretről és a KAP-ról szóló tárgyalások, amelyek 2020 végére zárulhatnak le.

Ma kezdődik a 2019. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

2019. október 14. 08:47

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki az adategyeztetésre felszólító végzéseket.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Módosult a kertészeti gépbeszerzési pályázat

2019. január 16. 12:33

Több ponton változott a „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című felhívás.

Ma ünnepli 100. születésnapját Bálint gazda - Portré

2019. július 28. 05:36

Július 28-án ünnepli 100. születésnapját Bálint György, az ország Bálint gazdája. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréját olvashatja cikkünkben.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.