Agrártámogatások
Agrártámogatások

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

Magyar Államkincstár

Az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően 2019. október 16-án a Magyar Államkincstár (Kincstár) megkezdte a 2019. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos kifizetések teljesítését.

A Kincstár előlegként már az első napon kifizetett 70 ezer ügyfél részére 24,5 milliárd Ft összegű területalapú támogatást (SAPS).

A kifizetések a második napon a zöldítés támogatások utalásával folytatódtak, melynek keretében 80 ezer ügyfél részére 19,4 milliárd Ft összegű támogatás került folyósításra.

Emellett a tejhasznú tehéntartás támogatás (11,6 milliárd Ft) előlegének, továbbá a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás (9,7 milliárd Ft), a termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás (2,7 milliárd Ft), valamint a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás (2,1 milliárd Ft) jogcímek utalását is teljesítette a Kincstár.

A Kincstár így már az előlegfizetési időszak első két napján mindösszesen 70 milliárd Ft támogatási előleget fizetett ki az arra jogosult gazdálkodóknak.

A november 30-ig tartó előlegfizetési időszakban a fentiekben felsorolt jogcímek mellett agrár-környezetgazdálkodási intézkedés (VP AKG), ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP ÖKO), kistermelői támogatás, valamint a termeléshez kötött hízottbikatartás, anyajuhtartás és a gyümölcstermesztési támogatások keretében várható előleg kifizetés.

Az idei évben a 2019. évi Egységes Kérelemmel összefüggésben a Kincstár összességében mintegy 20 intézkedés, támogatási konstrukció tekintetében tervez előleg-, rész- illetve végkifizetéseket.

Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

Hazánk elkötelezett az agrártámogatások megóvása mellett

2019. október 21. 08:04

A költségvetés elfogadását hátráltató problémák, például a Brexit rendezése esetén lendületet fognak kapni a többéves pénzügyi keretről és a KAP-ról szóló tárgyalások, amelyek 2020 végére zárulhatnak le.

Ma kezdődik a 2019. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

2019. október 14. 08:47

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki az adategyeztetésre felszólító végzéseket.

Jövő szerdától indul az agrártámogatások előlegfizetése

2019. október 11. 13:18

A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként.

600 millió forinttal támogatják a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott viharkárok kompenzálását

2019. október 7. 11:03

Az Agrárminisztérium 600 millió forint keretösszeggel új támogatási konstrukciót dolgozott ki a viharok által a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott károk részbeni kompenzálására.

Zöldítés okosan és hasznosan

2019. július 22. 08:51

Ismét eljött az aratás és utána gazdanyelven a „zöldítés” ideje, azaz kerülnek földbe a másodvetések. Sokan meg is kerestek a héten ezzel kapcsolatban kérdéseikkel, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

2018. február 21. 07:30

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Figyelem! - Változások a zöldítésben

2018. december 16. 12:53

A rendeletbeli változások kitérnek a forgatás nélküli talajművelésre, továbbá az ökológiai gazdálkodásban résztvevő szántóterületekre.