Agrártámogatások
Agrártámogatások

Lehet, hogy mégsem csökkennek az adminisztrációs terhek?

Lehet, hogy mégsem csökkennek az adminisztrációs terhek?

FM

Egyetértenek az agrártámogatási rendszer főbb elveiben a visegrádi tagországok, fontos, hogy az agrárpénzeket a jövőben is gazdák kapják meg, és azokat ne más uniós célok finanszírozására fordítsák.

Földművelésügyi Minisztérium közleményéből kiderül, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország küldöttei üdvözlik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) megmarad 2020 után is. Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár a visegrádi négyes tagországok mezőgazdasági parlamenti bizottságainak ülése után a közlemény szerint kiemelte: minden tagállam fontosnak tartja az erős, kétpilléres (agrár- és vidékfejlesztési) rendszer megtartását. Az egyes pillérben jelennek meg továbbra is a közvetlen, például a területalapú támogatások és a piaci támogatások, a kettes pillérben pedig a vidékfejlesztési, társfinanszírozott programok támogatására szánt összegek.

A mezőgazdasági bizottsági ülésen minden tagállam részéről aggodalmat váltott ki az a kérdés, vajon egyszerűsödik-e a támogatási rendszer – mondta Czerván György. Az államtitkár szerint minden tagország azt szeretné, ha az adminisztrációs terhek csökkennének, de az Európai Bizottság jelenlegi javaslatában olyan változások körvonalazódnak, amelyek nem ebbe az irányba mutatnak.

A másik közös probléma a termeléshez kötött támogatások kérdése, ez a bizottsági közleményben ugyanis nem szerepel. Magyarország számára ez különösen fontos, hiszen az unió által engedélyezett legnagyobb mértékben használja ki az ország ezt a lehetőséget, évi mintegy 61 milliárd forint értékben.

A közleményből kiderül, áprilisban döntenek az állam- és kormányfők az Európai Unió 2020 utáni költségvetéséről, ezután derül ki, hogy mekkora is lesz az agrárbüdzsé.

Decembert 15-től nyújtható be a sertés állatjóléti kérelem

2019. december 5. 12:03

A jövő évre vonatkozó támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és a hozzá kapcsolódó 52/2019. (XI. 26.) számú közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján.

Csaknem 212 milliárd forint előleget kaptak a gazdálkodók

2019. december 3. 10:17

A Magyar Államkincstár 2019. október 16. és november 30. között közel 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára.

Döntöttek a Zártkerti Programban támogatható pályázatokról

2019. november 26. 09:03

Az idei évben is nagy volt az érdeklődés a zártkerti területek infrastruktúrafejlesztésére kiírt pályázat iránt, a rendelkezésre álló forrás több mint kétszeresére érkezett igény az önkormányzatok részéről.

Jobb teljesítményt eredményeznek a baromfi- és húsmarha-támogatások

2019. november 19. 16:14

A húsmarhások annak örülhetnek, hogy megemelik a jó minőségű tenyészbikák vásárlására szolgáló forrást. A támogatásra több száz gazdálkodó jelentkezett, a támogatási összeg esetükben 200 millió forinttal, 900 millióra nőtt.

Bajban a gazdák? 15 százalékkal csökkenhetnek az agrártámogatások

2018. szeptember 18. 13:57

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése.

Segítség fellebbezéshez

2019. április 26. 06:47

A Magyar Államkincstár közleményben jelentette meg a fellebbezés előterjesztését megkönnyítő nyomtatványát, amely a jogban kevésbé jártas gazdálkodóknak is nagy segítséget jelent.

Hazánk elkötelezett az agrártámogatások megóvása mellett

2019. október 21. 08:04

A költségvetés elfogadását hátráltató problémák, például a Brexit rendezése esetén lendületet fognak kapni a többéves pénzügyi keretről és a KAP-ról szóló tárgyalások, amelyek 2020 végére zárulhatnak le.

Nemzetgazdasági érdek az agrárium fejlődése

2019. május 8. 06:17

Az uniós pályázatokon forrást nyert gazdálkodók a beruházásaik zömét várhatóan az idén valósítják meg, ami további szemmel látható eredményeket mutat majd a mezőgazdaságban