Agrártámogatások
Agrártámogatások

Szárítmány-előállítók figyelem! Itt az új támogatási lehetőség

Szárítmány-előállítók figyelem! Itt az új támogatási lehetőség

Magyar Államkincstár

A szárítmány-előállító tevékenységet folytató vállalkozások vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást igényelhetnek a zöldség- és gyümölcsfélékből, gyógynövényekből és fűszernövényekből forró levegővel mesterségesen szárított, illetve aszalt termény előállításához felhasznált fűtési költségek után.

A részletes feltételeket a szárítmány-előállítók által igénybe vehető költségtámogatásról szóló 20/2019. (V. 27.) AM rendelet tartalmazza.

A támogatás a 2018. július 1. és 2019. június 30. közötti időszakban szárítmány-előállításra felhasznált és igazolt tüzelőanyag-mennyiségének és a tüzelőanyag átlagos fűtőértékének szorzataként meghatározott hőenergia-mennyiség (kWh) alapján adható. A támogatás igénybevételének feltétele többek között, hogy a vállalkozás szigorú számadású nyomtatványként kezelt belső nyilvántartást vezessen a feldolgozott termékekről, valamint a feldolgozáshoz felhasznált tüzelőanyag mennyiségéről napi bontásban.

A rendelkezésre álló forrás 2019. évben 700 millió forint.

A támogatási összeg a szárítmány-előállításra felhasznált hőenergia mennyiségének a függvénye, de legfeljebb 66 666 eurónak megfelelő forintösszeg lehet a szabad csekély összegű egyéni keret figyelembevételével.

A támogatási kérelem a Magyar Államkincstár által e célra rendszeresített ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen nyújtható be 2019. július 15. és augusztus 15. között a Kincstár honlapján a „Támogatások / Nemzeti támogatások / Általános de minimis / „Szárítmány-előállítók által igénybe vehető költségtámogatás” menüpont alatt közzétett 30/2019. (VII. 8.) számú Kincstár közleményben foglaltaknak megfelelően.

Ma kezdődik a 2019. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

2019. október 14. 08:47

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki az adategyeztetésre felszólító végzéseket.

Jövő szerdától indul az agrártámogatások előlegfizetése

2019. október 11. 13:18

A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként.

600 millió forinttal támogatják a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott viharkárok kompenzálását

2019. október 7. 11:03

Az Agrárminisztérium 600 millió forint keretösszeggel új támogatási konstrukciót dolgozott ki a viharok által a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott károk részbeni kompenzálására.

A 106 milliárd forintot is meghaladja az erdőgazdálkodásra jutó támogatási összeg

2019. szeptember 28. 15:24

Hektáronként 2800 euróval támogatják ritka elegyfafajok ültetését az új erdőterületekre, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők szülessenek.

Február 1-től ismét igényelhető az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló támogatás

2019. január 22. 11:33

A VP5-8.6.2-16 Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek pályázati felhívás célja az erdők gazdasági értékének növelése olyan erdészeti beavatkozásokkal, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Gyengülő pénzügyi teljesítmény a mezőgazdaságban

2018. március 14. 08:24

Folyamatosan gyengül a hazai mezőgazdaság jövedelem termelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.