Hiánycikk a tej a világpiacon

Agrofórum Online

A mai napon jelent meg a KSH fogyasztói árakkal kapcsolatos gyorsjelentése, amely a 2017. októberi időszak eredményeit elemzi. A gyorsjelentésről Egyed Linda, a FINO-Food Kft. ügyvezető igazgatója számolt be.

A tej árának hónapok óta tartó növekedése továbbra is tettenérhető a fogyasztói árak változásában is, így 1,4%-kal emelkedett 2017 szeptemberéhez viszonyítva. A tavalyi év azonos időszakához képest 17,3%-kal nőtt a vaj, 8,1%-kal a sajt ára, ez a tendencia a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de annak hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Az elmúlt egy, másfél évben tapasztalható drágulást az Európai Unió 2015-ös döntése alapozta meg, mikor felszámolta a kvótarendszert, ezzel szabadabbá tette a tejpiacot. Ennek következtében a tejtermelés növelésében ambíciót érző országok éves szinten több milliárd literrel megemelték termelésüket, amely a világpiaci kereslet-kínálati viszonyok mellett túltermeléshez vezetett az EU-ban. Ezt követően összeroppantak a kínálati túlsúly nyomása alatt az árak és sok tejtermelő felhagyott a gazdálkodással, mely Európa-szerte tejhiányhoz vezetett. Azonban nemcsak Európában, hanem a világpiacon is hiánycikk a tej, különösen annak zsírfázisa, ezáltal a tejkészítmények ára is emelkedett: ezt a globális drágulást érezhetik a vásárlók jelenleg hazánkban. A vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról 2017 őszére mintegy 7000 euróra nőtt.

Több magyar tejipari vállalkozás is használ import tejet vagy sűrítményt termékei előállításához. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek biztosítani. Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. A folyamatos megújulás, az innováció – mint minden ágazatban –a tejiparban is fontos, ezért a nemzetközi trendeket is figyelembe véve kell keresni a fogyasztói igények kielégítésének lehetőségeit. Vállalatunk is mindezek okán, egy egyéves fejlesztési- és tervezési folyamatot követően 2017-ben nyitott a magyar tejiparban egyedülálló újítással, a plusz 30% tejfehérjét tartalmazó, innovatív termékcsaláddal, mely rendkívül korszerű ultraszűrési technológiával készül.

(FINO-Food Kft.)

Szeptemberben kezdődhetnek a próbavágások a mélykúti víziszárnyas-vágóhídon

A tervek szerint novemberben már teljes kapacitással működhet a vágóhíd, ahol egy tízórás műszakon 50 ezer kacsát dolgozhatnak fel.

Madárinfluenza: kisebb egy újabb járvány esélye

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest.

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

Alig több mint öt százalékkal csökkent a hal ára idén, pedig a januártól érvényes áfacsökkentés miatt 17 százalékkal kisebb rajta az adó – számolt be az RTL Klub híradója a KSH adatai alapján.

Egyre több sertéshúst eszünk

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon, egy lakosra számolva most 25 kilogramm körüli az éves fogyasztás.

Növekedett a magyar tojásimport

A KSH adatai szerint Magyarország a 2017. január és október közötti időszakban 23 százalékkal több héjas tojást és 28 százalékkal több friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban.

2018. január 31. 12:39

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2018. február 15. 10:30

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

2018. február 16. 11:00

Február 14-én indul a gyümölcsültetvény-összeírás

A felmérés mintegy 1500 településre, 15 ezer gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére, kilenc magyar gyümölcsfajra (alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva) terjed ki.

2018. február 6. 12:30