Állattenyésztés
Állattenyésztés

Jobban fogy a pulyka- és csirkehús

Jobban fogy a pulyka- és csirkehús

Agrofórum Online

Leszámolt a madárinfluenzával a hazai baromfipiac, a termelés hosszú idő után októberben ismét visszaállt eredeti szintjére. A járvány ugyanakkor nem tűnt el nyomtalanul: bár az év végén erősödő forgalomra számítanak a piaci szereplők, az ágazat idei teljesítménye így is alulmúlja majd a tavalyi értékeket.

Kisebb maradványtünetekkel, de mára kigyógyult a hazai baromfiágazat a madárinfluenza-járványból – mondta a Magyar Időknek Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. A szakember szerint október volt az első olyan hónap az évben, amikor a levágott baromfi mennyisége elérte a korábban megszokott szintet. Bár az év végén erősödő forgalomra számítanak, az ágazat idei teljesítménye így is alulmúlja majd a tavalyi értékeket.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy április óta nem találtak újabb fertőzött állatot a hazai állattartó telepeken, ebben pedig a szigorú hatósági munka mellett a termelőknek is nagy szerepük volt. – A gazdálkodók sokat tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek az országos főállatorvos által rendeletben rögzített előírásoknak. A munka eredményes volt, ezért is bízunk abban, hogy ebben a szezonban elkerüli hazánkat a megbetegedés, vagy ha mégis megjelenik a vírus az országban, a járvány mértéke jóval kisebb lesz, mint egy éve – fogalmazott az ágazat szereplőit összefogó szervezet vezetője.

A járvány a legnagyobb problémát a víziszárnyasok tartásában okozta: a fertőzés miatt a megszokottnál jóval kevesebb libát és kacsát tudtak feldolgozni az üzemekben. A szűkös kínálat pedig az árakra is hatással volt. Bár az év elején a korábbi 27 százalékról öt százalékra csökkent a baromfihúsok forgalmi adója, a liba és a kacsa ára hamar emelkedésnek indult. A BTT becslése szerint a fertőzés megjelenése miatt átlagosan tíz százalékkal nőttek az árak a hazai piacon.

A drágulás a csirkénél is egyértelműen elindult. Míg az év első hónapjában azonnali áresést okozott az áfacsökkentés, néhány hónapja megkezdődött a drágulás. Az áremelkedés részben a belpiaci kereslet élénkülésének tudható be. Csorbai Attila szerint a csirkehús forgalma az év eleje óta 8-12 százalékkal nőtt, ami bizonyos vállalkozásoknál az export rovására ment. A csirke mellett idén a pulykahús is jobban fogyott a megszokottnál. Ennek oka – az áfacsökkentés hatásai mellett –, hogy a madárinfluenza miatt egy időre gyakorlatilag hiánycikk lett a kacsahús a hazai boltokban, a vásárlók pedig pulykahússal helyettesítették a hiányzó terméket.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a feldolgozói és a fogyasztói árak egyaránt nőttek az elmúlt hónapokban. Érdekes, hogy míg a vágócsirke összességében nem drágult egy év alatt, tavaly 248 forintot fizettek egy kilóért a feldolgozóknak, az idén pedig 247 forint körül alakultak az árak, az egyes húsrészek ára jelentősen nőtt. A csontos csirkecomb feldolgozói ára például november közepén kilónként 431 forint volt az egy évvel korábbi 385 forint helyett. A csirkemellet 1026 forintért vették át a felvásárlók, míg egy éve még csak 954 forintot fizettek a feldolgozóknak.

Az alapanyagárak emelkedését a vásárlók is a pénztárcájukon érezhetik. Az AKI adatai szerint az elmúlt héten a csirkemell átlagára újra 1300 forint fölé került, míg néhány hónappal ezelőtt még 100 forinttal olcsóbban lehetett az áruhoz jutni boltokban. A legnagyobb drágulásról a csirkecomb esetében árulkodik a statisztika: míg május első hetében 517 forintba került egy kiló, addig november végén az ár elérte a 656 forintot.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Átadták az ország legnagyobb tojástermelő telepét

2023. április 21. 12:46

A máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas.

A folyamatos fejlesztés a baromfiágazat versenyképességének kulcsa

2023. május 13. 12:03

A vásárlók környezetvédelmi, állatjóléti, fenntarthatósági elvárásai már nemcsak a termékre, de annak előállítási körülményeire is kiterjednek.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.

A kínai csirkeállomány ötmilliárd feletti

2021. április 14. 06:02

A Föld országai közül Kínában található a legtöbb csirke, őket Indonézia és az Egyesült Államok követi ezen a listán a dobogón.