Állattenyésztés
Állattenyésztés

Nőtt az uniós takarmánytermelés

Nőtt az uniós takarmánytermelés

NAK

Az EU-tagállamok – kivéve Görögországot, Máltát és Luxemburgot – összetett takarmánytermelése 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt és elérte a több mint 161 millió tonnát az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) február végi adatai szerint. 2019-ben kismértékű csökkenést várnak.

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami amiatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett. A szélsőséges időjárási viszonyok által kiváltott későbbi termelésnövekedés azonban nem volt olyan drámai, mint 2019 elején lehet, amikor a takarmánykészletek várhatóan tovább csökkennek. Tavaly egyes gazdák korábban vitték az állatokat vágásra, ami csökkentette a takarmány iránti keresletet.

A megnövekedett baromfitenyésztés (különösen Lengyelországban és Franciaországban) nagyobb takarmánykeresletet jelentett, míg a sertések összetett takarmánya iránti keresletet a sertéshús-árak 2018 második felében bekövetkezett csökkenése és az Ibériai-félsziget jó gabonatermése befolyásolta. 2019-re a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet várhatóan 2 százalékkal csökken három évig tartó jelentős kereslet után. A kocák számának csökkenése és a magasabb jóléti előírások kedvezőtlen hatása valószínűleg az ágazatból származó kereslet 0,5 százalékos csökkenéséhez vezet az idén. A baromfitakarmány iránti kereslet a nemzetközi helyzettől függ, különösen Brazília exportképességétől, de a kereslet 1 százalékos növekedése várható.

A teljes összetett takarmánytermelés várhatóan 0,5 százalékkal csökken 2019-ben. A végleges becsléseket és a 2018-as számok részletes bontását a FEFAC éves, nyári közgyűlésén adják ki.

Fontos a járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza miatt

A felelős állattartói magatartás, az országos főállatorvosi határozatban szereplő előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése.

Borúsak a méhészek kilátásai

A korán érkezett enyhülés miatt a méztermelés szempontjából legfontosabb hazai növényünk, az akác virágrügye már kipattant, ennek következtében jelentős az elfagyás kockázata.

Példaértékű összefogás akadályozta meg az óriás tojófarm létesítését

Ugyan a 900 ezer férőhelyesre tervezett tojófarm már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, de a környékbeli lakosok ellenezték a beruházást.

Harminc őz- és szarvastetemet találtak Arad megyében

A román hatóságok ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, és azt is vizsgálják, hogy a mérgezés az elpusztult vadállatok ellen irányult-e, vagy az őzek és szarvasok a rágcsálóknak szánt mérget ették meg.

Több milliárd forintnyi támogatás segíti az állattartókat

Közel kétszázmilliárd forintot ítélt oda eddig az állattartóknak a Vidékfejlesztési Program forrásaiból az Agrárminisztérium.

2018. november 26. 09:47

Minőségi javulás szükséges a hazai húsmarhaállományban

A gyepterület a jelenlegi húsmarha- és kiskérődző-állomány dupláját lenne képes eltartani, ha szakszerű lenne a gyepgazdálkodás és a legeltetés.

2018. július 4. 07:02

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

2019. február 3. 13:12

Folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

2019. március 11. 12:02