Állattenyésztés
Állattenyésztés

Nőtt az uniós takarmánytermelés

Nőtt az uniós takarmánytermelés

NAK

Az EU-tagállamok – kivéve Görögországot, Máltát és Luxemburgot – összetett takarmánytermelése 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt és elérte a több mint 161 millió tonnát az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) február végi adatai szerint. 2019-ben kismértékű csökkenést várnak.

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami amiatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett. A szélsőséges időjárási viszonyok által kiváltott későbbi termelésnövekedés azonban nem volt olyan drámai, mint 2019 elején lehet, amikor a takarmánykészletek várhatóan tovább csökkennek. Tavaly egyes gazdák korábban vitték az állatokat vágásra, ami csökkentette a takarmány iránti keresletet.

A megnövekedett baromfitenyésztés (különösen Lengyelországban és Franciaországban) nagyobb takarmánykeresletet jelentett, míg a sertések összetett takarmánya iránti keresletet a sertéshús-árak 2018 második felében bekövetkezett csökkenése és az Ibériai-félsziget jó gabonatermése befolyásolta. 2019-re a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet várhatóan 2 százalékkal csökken három évig tartó jelentős kereslet után. A kocák számának csökkenése és a magasabb jóléti előírások kedvezőtlen hatása valószínűleg az ágazatból származó kereslet 0,5 százalékos csökkenéséhez vezet az idén. A baromfitakarmány iránti kereslet a nemzetközi helyzettől függ, különösen Brazília exportképességétől, de a kereslet 1 százalékos növekedése várható.

A teljes összetett takarmánytermelés várhatóan 0,5 százalékkal csökken 2019-ben. A végleges becsléseket és a 2018-as számok részletes bontását a FEFAC éves, nyári közgyűlésén adják ki.

Nagyobb tőke kellene az alternatív tojótyúktartásra történő átálláshoz

2019. május 23. 04:47

Semmilyen szakmai egyeztetés nem történt az áruházláncok bejelentése előtt, miszerint rövid időn belül beszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását.

A sertéspestis idáig csak rövidtávú bizonytalanságot okozott az ágazatnak

2019. május 7. 08:33

Az ASP rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében nem billentette meg, és a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.

Változnak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. május 4. 07:01

Megváltoznak a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak.

Jól teljesített a baromfiágazat 2018-ban

2019. május 4. 06:54

A baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát.

Tovább csökkent a sertések száma

2018. február 14. 10:15

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

2019. május 10. 04:37

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre.

Újból szállíthatunk az Egyesült Arab Emírségekbe szarvasmarhát

2018. október 2. 06:39

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, aminek eredményeképp az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.