A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)
Állattenyésztés

Összefogás szükséges a nyerstej árak emelkedéséhez

Agrofórum Online

A termékpálya minden résztvevőjének össze kell fognia a Magyarországon termelt nyerstej árának emelkedése érdekében, ebben a kérdésben egységes véleményt képviselnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai, így a felvásárlók, a termelők és kereskedők is - mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője.

Hozzátette: az országban szükség van a jó minőségű magyar tejre, hiszen ha a lakosság elsősorban import termékeket fogyaszt, akkor veszélybe kerül az egész magyar tejpiac termékpályája.

Süle Katalin közölte: a probléma abból adódik, hogy az Európai Unió egyes országaiban a nyerstej kilogrammonkénti ára elérte a 43-44 eurocentet (130-133 forint), míg Magyarországon a nyerstej ára 90-92 forinton stagnál. A NAK elnökségi szóvivője szerint csak akkor van rá esély, hogy a termelők ne vigyék külföldre a jó minőségű magyar tejet, ha a nyerstej belföldi ára megközelíti az export esetén kapható árat.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a jelenlegi termelői és fogyasztói árak között van akkora különbség, hogy a nyerstej esetleges áremelkedése a fogyasztókat valószínűleg kevésbé érintse.

(MTI)

Egyre több sertéshúst eszünk

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon, egy lakosra számolva most 25 kilogramm körüli az éves fogyasztás.

Nem tudják megfizetni a magyar marhát Törökországban

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztők kihasználják azt az uniós támogatást, ami 2020-ig még rendelkezésre áll.

Tovább csökkent a sertések száma

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A hónap végén tárgyal a mézjelentésről az Európai Parlament

Az európai méztermelés mintegy 260 ezer tonna, míg a magyar 25-30 ezer tonna között mozog évente.

Erősödik a tejpiac szervezettsége

Kuriózum a magyar jogrendben, hogy egy tavaly márciusi rendelettel a földművelésügyi miniszter a terméktanácsi tagoknál működő piaci jelentéstételi kötelezettséget kiterjesztette a nem tag szereplőkre is.

2018. január 31. 09:58

Áfacsökkentést és fokozott ellenőrzést sürget a tejágazat

A tavalyi év végére a hazai tejpiac stabilizálódott, a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a 100 forintot, több feldolgozónál indultak fejlesztések.

2018. január 23. 09:05

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

2018. február 16. 11:00

Pulykaszövetség: csökkent a felvásárlási ár

Stabil a pulykaágazat helyzete, hirtelen ármozgás nem valószínű, a megnövekedett élőállat kínálat miatt kilogrammonként 8-10 forinttal, 370 forintra csökkent az élőpulyka felvásárlási ára a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Pulykaszövetség.

2017. december 20. 08:55