Állattenyésztés
Állattenyésztés

Összefogás szükséges a nyerstej árak emelkedéséhez

Összefogás szükséges a nyerstej árak emelkedéséhez

Agrofórum Online

A termékpálya minden résztvevőjének össze kell fognia a Magyarországon termelt nyerstej árának emelkedése érdekében, ebben a kérdésben egységes véleményt képviselnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai, így a felvásárlók, a termelők és kereskedők is - mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője.

Hozzátette: az országban szükség van a jó minőségű magyar tejre, hiszen ha a lakosság elsősorban import termékeket fogyaszt, akkor veszélybe kerül az egész magyar tejpiac termékpályája.

Süle Katalin közölte: a probléma abból adódik, hogy az Európai Unió egyes országaiban a nyerstej kilogrammonkénti ára elérte a 43-44 eurocentet (130-133 forint), míg Magyarországon a nyerstej ára 90-92 forinton stagnál. A NAK elnökségi szóvivője szerint csak akkor van rá esély, hogy a termelők ne vigyék külföldre a jó minőségű magyar tejet, ha a nyerstej belföldi ára megközelíti az export esetén kapható árat.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a jelenlegi termelői és fogyasztói árak között van akkora különbség, hogy a nyerstej esetleges áremelkedése a fogyasztókat valószínűleg kevésbé érintse.

(MTI)

Növekedett a szarvasmarha- és a sertésállomány

Tavaly decemberhez viszonyítva idén júniusban a szarvasmarha- és a tehénállomány 10 ezerrel, illetve 2 ezerrel nőtt.

A magyar mézet itthon kellene palackozni

Európában mézhiány van, miközben a magyar termelés évente 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi fogyasztást.

Már a regionalizáció elve érvényesül a Japán baromfi piacon

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását.

Hazánk eredményes lehet az afrikai sertéspestis elleni védekezésben

Az uniótól a közvetlen járványvédelmi intézkedésekhez várható támogatás a vészhelyzeti alapból: a vaddisznó test és tetem kártalanítására 75 százalékban, míg a vizsgálatok költségére 100 százalékban igényelhető forrás.

Áfacsökkentést és fokozott ellenőrzést sürget a tejágazat

A tavalyi év végére a hazai tejpiac stabilizálódott, a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a 100 forintot, több feldolgozónál indultak fejlesztések.

2018. január 23. 09:05

Januártól végleg eltűnhetnek a hazai tejpiacról az áfacsalók

Az áfacsökkentéstől a feketekereskedelem visszaszorulását és a hazai áruk előtérbe kerülését várják a piaci szereplők.

2018. június 21. 11:23

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

2018. február 16. 11:00

Eltűnhetnek az import UHT-tejek a hazai boltok polcairól

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL- és az UHT-tej áfacsökkentése.

2018. július 6. 08:48