Állattenyésztés
Állattenyésztés

Rettegés: sertéspestistől tartanak a magyar gazdák

Rettegés: sertéspestistől tartanak a magyar gazdák

Világgazdaság

A sertéstartók egy részének veszteséget hoznak a mai árak, de többségüket most inkább az foglalkoztatja, hogy a Magyarországon eddig még ki nem mutatott, de elkerülhetetlennek látszó sertéspestis hogyan rendezi át a piacot, képesek lesznek-e újraindítani a termelést.

Az utóbbi hetekben elindultak felfelé az élősertés-árak a 325-330 forintos kilogrammonkénti szintről, de a jelenlegi 365-370 forintos árak még mindig a 400 forint körüli önköltségi szint alatt vannak – mondta el a Világgazdaság kérdésére Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. A sertéstartók kilátásait az afrikai sertéspestis (ASP) közeledése is rombolja. Mint ismeretes, a környező államokban rohamosan terjed a betegség, Romániában, Ukrajnában és Csehországban is kimutatták már a vírust. Bár Magyarországon egyelőre nem jelent meg, bizonyos védőintézkedések magyar településeket is érintenek, szakértők szerint pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen a kór hazai megjelenése.

Zsótér László úgy véli: ha Ausztriában és Szlovákiában is ASP-fertőzött sertést vagy a betegséget terjesztő vaddisznót találnak, már azelőtt elkerülhetetlen lesz a korlátozó intézkedések bejelentése, mielőtt nálunk is kimutatnák a vírust. Ez pedig az állatok leölésén túl regionális korlátozásokat, telepbezárásokat fog eredményezni. Kérdés, hogy lesz-e állami kártalanítás, s ha igen – ami azért valószínű –, az milyen mértékű lesz, és mikor kapják meg a termelők. Ezek után pedig az a bizonytalanság áll majd fenn, hogy kik lesznek képesek újraindítani a termelést. Utóbbit Zsótér László szerint nehezíteni fogja, hogy a sertéságazatot elhagyó munkaerő nem fog visszatérni. Mindez pedig az eddig sem eredményes, eredetileg az állomány megduplázását célzó kormányzati sertésstratégiát végleg ellehetetlenítheti.

Más, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők némileg árnyalták a helyzetet, bár abban egyetértettek, hogy az ASP miatt egy legalább féléves konszolidációs folyamat várható a sertéságazatban. A 400 forintos önköltséget viszont magasnak találták, mondván, hogy ma Magyarországon egy jól működő telepen kilónként 370 forint körüli ráfordítással vágósúlyba hizlalható egy sertés. Az árak pedig attól függően változnak, hogy a termelő kötött-e szerződést. Ha igen, kilónként 370-380 forintot kap az élő sertésért, az úgynevezett prompt ár azonban ennél átlagosan 20 forinttal alacsonyabb.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) az idei hatodik héten 2 százalékos átvételi árnövekedést regisztrált az uniós piac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többségénél, de még ezzel együtt is 25 százalékkal voltak alacsonyabbak a sertésárak az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A nemzetközi kilátások sem túl biztatók. Az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) – AKI által idézett – év eleji elemzése szerint az USA sertéshústermelése több mint 4 százalékkal emelkedhet az idei első negyedévben a 2017. január–márciusi mennyiséghez képest. A növekedés támasza, hogy a feldolgozók emelkedő kereslete miatt a termelők bővítik állományaikat, és a sertésszektor termelékenységi mutatói is folyamatosan javulnak.

Az USDA szakértői a kínálat bővülése miatt a hízósertés termelői árának 1–4 százalék közötti csökkenésére számítanak. Bár a termelésből a belső fogyasztás 1 százalékos növekedése elvisz egy részt, a nemzetközi piacokra csaknem 3 százalékkal több amerikai sertéshús kerülhet, ami az árcsökkenés irányába hat. Az EU-ban is a sertéshústermelés növekedése várható, igaz, az USA első negyedéves előrejelzésénél alacsonyabb mértékű, 1 százalékos emelkedésre számít az Európai Bizottság.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak

2019. augusztus 23. 07:07

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM az MTI-vel.

Nőtt az élő szarvasmarhák exportja az idén

2019. augusztus 9. 16:16

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret.

Be kell jelenteni a kiskapacitású baromfikeltetőket is!

2019. augusztus 7. 14:08

Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

Itt van hazánk új afrikai sertéspestis mentesítési terve

2019. augusztus 5. 16:33

Az új mentesítési terv kiadására és az egyes intézkedések felülvizsgálatára a járványhelyzetben bekövetkezett változások, valamint az Európai Bizottságtól az Európai járványhelyzet és tapasztalatok alapján érkezett javaslatok miatt volt szükség.

Afrikai sertéspestis: súlyosak a kelet-európai állapotok!

2018. augusztus 8. 06:28

A NÉBIH összegyűjtötte az afrikai sertéspestissel leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat. Itthon az ASP nem terjedt tovább a házi sertésekre. Ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók, vadászok továbbra is betartsák a járványvédelmi előírásokat.

Jó úton haladunk az antibiotikumok visszaszorítása felé

2019. július 25. 07:42

A nagyüzemi állattenyésztésre jellemző Európában, hogy talán még sosem voltak ennyire megbízhatóak és veszélytelenek az európai állati eredetű termékek, mint manapság.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga húst

2018. szeptember 19. 11:54

Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta.

Romániában a magyar határ közelében is afrikai sertéspestises vaddisznót találtak

2018. május 31. 14:35

Romániában először tavaly augusztusban, majd idén januárban adtak hírt arról, hogy ASP-vírussal fertőzött sertéseket találtak háztáji gazdaságokban, az Ukrajnával és Magyarországgal is határos Szatmár megyében.