Állattenyésztés
Állattenyésztés

Szigorítást és kárenyhítést kérnek a baromfitermelők a madárinfluenza miatt

Szigorítást és kárenyhítést kérnek a baromfitermelők a madárinfluenza miatt

Agrofórum Online

A tanács azt is szorgalmazza, hogy kormányrendeletben szigorítsák a baromfitartás szabályait.

A hízott máj (liba és kacsa) termelés száz százalékát adja az Alföld, elsősorban Bács-Kiskun, de Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyék tenyésztői is. Ennek 80 százaléka kárba veszett a madárinfluenza miatt. A vízi szárnyas (hízott liba mellett pecsenyekacsa, húsliba) termelés kétharmadát az Alföldön állítják elő, ennek 70 százaléka vált az enyészet martalékává.

A Magyar Hírlapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója úgy fogalmazott: a leölések után az érintett 280 baromfitelepből csupán kettő-kettő foglalkozik pulykákkal, illetve csirkékkel.

A madárinfluenza miatt eddig hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok másfél hónap alatt, a közvetlen kár hárommilliárd forint. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A közvetett károk miatt – ami milliárdos nagyságrendű – a Baromfi Termék Tanács azt javasolja a kormánynak, hogy kapjanak ellentételezést a termelők, a kereskedők és a feldolgozók is. Csorbai Attila hangsúlyozta: a termelőknek közvetett kárt okoz, hogy jelenleg áll a termelés hatósági intézkedések miatt, nem tudnak telepíteni állatállományt a tenyésztők.

A tanács most azt számolja ki, hogy egy négyzetméter felületen egy napra vetítve milyen kompenzáció illetné meg a tenyésztőket a munkabér-kiesés és az amortizációs költségek, bankhitelek következtében. A cél: ne kelljen senkit sem utcára tenni, és képesek legyenek visszafizetni a kölcsönt. Szintén ellentételezést kérnek túltermelési költségekre, ugyanis a kórral nem fertőzött, de megfigyelési körzetben lévő cégek sem értékesíthetnek tojást, csak vágóhídra vihetnének baromfit, például napos csibét. Javaslatukat a múlt héten már továbbították a földművelésügyi tárcának.

A terméktanács azt is szorgalmazza, hogy kormányrendeletben szigorítsák a baromfitartás szabályait. A javaslat szerint mindenhol kötelező lenne a fedett etető-itató, így vadmadarak nem juthatnának be. A telepeket el kellene különíteni egymástól, és kötelezően kerítéssel körbevenni. A rágcsálóirtásra nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Kötelezővé válna a munkaruhacsere, illetve az autók fertőtlenítése is.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Farkasveszély: közel 2,7 milliárd forintba került a haszonállatok védelme Alsó-Szászországban

2024. február 18. 08:10

Csaknem 7 millió eurót költött az észak-németországi tartomány közigazgatása arra, hogy – az ismert közmondást kicsit kiforgatva – a haszonállat is megmaradjon, és a farkas is jóllakjon.

Robottáp, robotfolyadék – nem csak robotoknak 

2024. február 17. 12:10

A robotfejés és takarmányozás összehangolásának tapasztalatairól Dr. Süli Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense állított össze előadást. Betegsége miatt, a témával kapcsolatos gondolatait Dr. Halas Veronika, a MATE Gazdasági Állatok Takarmányozása Tanszékének tanszékvezetője, a MAPÁE tagja ismertette a PREGA-n.

Tehéntől a fagylaltig: saját tejből készült termékeket forgalmaz egy gazda

2024. február 15. 14:10

Egy német állattenyésztő, a 25 éves Adrian Campen családi vállalkozásban nyitotta meg boltját, ahol egyebek mellett saját készítésű fagylaltot árulnak – közvetlenül a fogyasztóknak.

Automatikus szarvasmarha istálló üzemeltetése a gyakorlatban – OkosFarm

2024. február 15. 09:10

A Senit Kft. 2013 óta foglalkozik mezőgazdasági telephelyek informatikai fejlesztésének kivitelezésével és üzemeltetésével. A cégen belül egy olyan telepfelügyeleti, automatizációs rendszert hoztak létre, amely az agrárium speciális igényihez igazodva nyújt megoldást az égető problémákra.

Megjelent a madárinfluenza Szlovákiában

2018. április 3. 08:19

A betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is, ezért a NÉBIH kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására!

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes II. rész

2021. október 14. 05:36

Hogyan terjed a madárinfluenza? Milyen tünetek jelennek meg a megfertőzött madarakon? Ismerjük meg közelebbről a betegséget, hogy időben megakadályozzuk a továbbterjedését!

A cseh baromfiállományt zárt helyen kell tartani a madárinfluenza miatt

2021. november 24. 09:34

Csehországban öt járványkitörést észleltek a baromfitelepeken szeptember vége óta, és további eseteket több vadon élő madárnál.

Újabb madárinfluenzás eset Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2022. január 19. 06:17

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében, haladéktalanul megkezdődött a 37 ezres állomány felszámolása.