Állattenyésztés
Állattenyésztés

Több uniós ország is egyetért a sertéstenyésztők megsegítésén

Több uniós ország is egyetért a sertéstenyésztők megsegítésén

MTI

Az afrikai sertéspestis járvány további terjedésére és a harmadik országok piacainak az európai termelés előtt való fokozatos bezárása miatt a visegrádi országok (V4) mellett a román, a bolgár, a horvát és a litván agrárkamarák is egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottságnak pénzügyi és egyéb eszközök formájában megoldást kell találnia a sertéstenyésztők megsegítésére - közölte a V4-ek agrárkamaráinak kibővített keddi ülését követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a V4-ek mellett az ülésen, Prágában részt vett a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Szövetsége, a Bulgária Nemzeti Gabonatermelőinek Szövetsége, a Horvát Agrárkamara és a Litván Agrárkamara is.

Kiemelték, hogy a sertéshús alacsony árai különösen veszélyeztették a sertéshús-termelők megélhetését, akiknek most a gabonahiány miatt az összetett takarmányok emelkedő áraival is foglalkozniuk kell.

A közlemény idézi Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkárát, egyben a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökét, aki a közös agrárpolitika (kap) reform kapcsán hangsúlyozta: el kell érni, hogy legalább a költségvetési keret ne csökkenjen, és mivel a végső szót nem az agrárminiszterek mondják ki, így a költségvetéssel foglalkozó miniszterekkel, illetve a miniszterelnökkel is szükséges egyeztetniük az egyes országok kamaráinak.

“Az nem elfogadható, hogy a következő 7 éves ciklusban kevesebb pénzért még több szabályozót kell teljesíteniük a gazdálkodóknak, éppen ezért szükséges, hogy reálértékben megmaradjon a forrás. Ezért egy rossz költségvetés mihamarabbi elfogadása nem lehet érdekünk, inkább legyen jó költségvetés hosszabb idő alatt. Ezzel együtt el kell érnünk, hogy felkészíthessük a gazdákat egy kevesebb támogatás melletti, minél versenyképesebb gazdálkodás elérésére. Ehhez Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklusban – függetlenül az Európai Uniós (EU), illetve a hazai társfinanszírozás arányától – a NAK javaslata szerint egy 2 ezer milliárd forint keretösszegű Vidékfejlesztési program (VP) szükséges” – tette hozzá.

Az ülésen többek között felhívták a figyelmet egyes kiskereskedők azon kezdeményezésére, hogy megszüntetnék a feljavított ketrecekben előállított tojások forgalmazását. A mezőgazdasági szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy nincs oka a megszüntetésének, hanem éppen ellenkezőleg számos előnye van, nemcsak az állatok jóléte és egészsége, hanem a fogyasztó szempontjából is – közölte a NAK.

Rekordszintű az USA sertéshús kivitele

2019. október 21. 15:02

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adata szerint a múlt hónapban az Egyesült Államok 351 ezer tonna sertéshúst adott el külföldön.

Támogatásokkal és intézkedésekkel kell ösztönözni a méztermelést

2019. október 17. 15:58

Az ágazatnak közvetlenül a méhészeti termékekből évente 25 milliárd forint árbevétele van, ennek több mint 10 százaléka támogatásként kerül vissza hozzájuk az államtól.

Kampánnyal segítenék a tojás fogyasztásának növelését

2019. október 15. 16:09

A kampány során minél szélesebb körhöz juttatják el a tojástermeléssel- és fogyasztással összefüggő hiteles adatokat és információkat.

Tavaly óta mintegy kétezer vaddisznó lett sertéspestises

2019. október 8. 12:47

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti.

A sertéspestis miatt Oroszország ideiglenesen kitiltotta a magyar sertéshúst

2018. május 8. 10:49

Az ASP egy nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet.

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.

Sertéseket tettek ellenállóbbá génszerkesztéssel Nagy-Britanniában

2018. június 21. 12:23

A génszerkesztés különbözik a széles körben használt génmódosítás technológiájától. Az elsőben egy szervezet DNS-én precízen elvégzett változtatásról van szó, az utóbbira az jellemző, hogy idegen génszekvenciákat illesztenek egy élőlénybe.

Százhúsz sertést zsúfoltak össze két teherautóban

2018. január 24. 14:25

Állatkínzás miatt indult eljárás négy román férfival szemben, akik több mint százhúsz sertést zsúfoltak két teherautóba.