Bulvár
Bulvár

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

Szuperfarm

Furcsa kutatást végzett a Berni Művészeti Egyetem és a Käsehaus K3 sajtkészítő cég: azt vizsgálták, van-e bármilyen hatása a sajtokra, ha zenét játszanak nekik az érlelésük közben.

Számít-e bármit a berni kantonból származó ementáli ízére nézve, ha érlelés közben zenét játszanak neki – erre kereste a választ egy furcsa kutatási projekt keretben a Berni Művészeti Egyetem és a Käsehaus K3 sajtkészítő cég. Hogy ezt megtudják, a sajtok érlelésére használt barlangban kilenc dobozban kezdték el érlelni az ementálit: nyolcnak játszottak zenét, a kilencediknek, mint kontrollcsoportnak pedig nem.

A sajtokkal hat és fél hónapon keresztül hallgattatták végtelenítve ugyanazt a számot (mindegyik sajt más-más zenét kapott), és úgy tűnik, tényleg befolyásolták a hanghullámok a sajtok belsejében végbemenő kémiai folyamatokat – írja a Qubit.

Összességében a zsűri úgy ítélte meg, hogy a zenével érlelt sajtok íze lágyabb volt, mint annak a sajtnak az íze, ami nem hallgatott zenét. Ezen kívül azonban más különösebb változást nem tapasztaltak. Egyetlen esetet kivéve: az a sajt ugyanis, aminek a Tribe Called Quest hiphopzenekar We Got the Jazz című számát játszották, már merőben eltért a többi sajttársától.

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.

Beat Wampfler, a K3 tulajdonosa nem zárta ki, hogy további kísérleteket is végeznek majd zenét hallgató tejtermékekkel kapcsolatosan.

Érthetetlen vandalizmus a Hármashatár-hegyen - Az erdészet a lakosság segítségét kéri

2019. május 10. 05:38

A turistajelzéseket teszi tönkre valaki a Hármashatár-hegy környékén. Az ismeretlen elkövető baltával hasítja le a fák kérgére festett Kék Túra és kék háromszög jelzéseket.

Adócsaló zöldségkereskedőket lepleztek le

2019. május 9. 09:02

A budapesti és Pest megyei személyekből álló bűnszövetség tagjai paradicsomot és paprikát hoztak be külföldről, a továbbértékesítés után fizetendő áfát pedig hamis belföldi számlákkal csökkentették.

Felborult egy traktor Magyarhertelenden, a vezetője meghalt

2019. május 4. 06:43

Felborult egy traktor péntek délután Magyarhertelend külterületén – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Másfél évet kapott a terményét védő gazda

2019. május 3. 08:37

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a nyárlőrinci gazdálkodót, aki öt bordáját törte el a földjéről több száz kiló barackkal távozni igyekvő tolvajnak.

Sajtbírálói képzés indul

2019. február 15. 13:34

A sajtbíráló képzés elsősorban a sajt világában jártas, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott, akik a képzés keretében elméleti és gyakorlati ismeretekre tehetnek szert.

Reményteli a kínai exportpiac

2018. november 8. 08:47

Az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) nagy volt az érdeklődés például a borok, a libatoll, a sajtkészítmények, valamint az ásványvizek iránt.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Franciaországba szervezett tanulmányutat a NAK

2018. október 27. 15:30

2018. október 15-19. között tizenkét kecsketej- és juhtejtermelő, illetve -feldolgozó kamarai tag utazhatott Franciaországba, a NAK által szervezett és részben a Kamara által finanszírozott sajttechnológiai szakmai tanulmányútra.