Bulvár
Bulvár

A hőség hatással van vizeink élővilágára

A hőség hatással van vizeink élővilágára

Syngenta blog

Most, hogy vége a meteorológiai nyárnak, és a napi csúcshőmérséklet megegyezik a globális felmelegedés felgyorsulása előtti, vagyis a négy-öt évtizedes nyári értékekkel, emlékezzünk meg arról, milyen anomáliákat okozott a hőség az európai vizekben.

Augusztus elején, amikor 39,5 fokkal megdőlt a németországi hőségrekord, több mint egy tonna hal pusztult el a Rajna felső szakaszán. Többségük pénzes pér volt, amely leginkább a gyors folyású, oxigéndús vizek lakója, viszont legfeljebb 23 fokos vízben érzi jól magát. Augusztus elején azonban az említett szakaszon 27 fokosra emelkedett a folyó hőmérséklete.

Másrészt az Északi-tengerben új fajt figyeltek meg, egy csapat palackorrú delfint, mégpedig a Dogger-bank, vagyis a Dogger-pad felett. Ez Anglia, Hollandia és Dánia között húzódó, nagyjából 17 ezer négyzetkilométeres homokpad, ahol az Északi-tenger átlagosan 94 méteres vízmélységével szemben 30 méter körüli a vízmélység. Legsekélyebb részén pedig mindössze 13 méter mély a tenger. Ezért évszázadok óta közismert kitűnő halászhely, és nagy meglepetést okozott az arra dolgozó holland halászoknak, hogy osztozniuk kellett a zsákmányon az ilyen északon sosem látott palackorrú delfinekkel. A nagyjából tíz delfin hetekig ott maradt, és csak augusztus elején úsztak vissza dél felé.

 

Megint lelőttek egy farkast a Bükkben, keresik az elkövetőt

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa egy kifejlett európai szürke farkas fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt.

Elképesztő világrekordok születtek a favágók világbajnokságán

Egyéniben és csapatban is világrekord született az október 19-i és 20-i STIHL Timbersports világbajnokságon. Az eseményt először rendezték meg Liverpoolban, az Echo Arénában.

Kamu traktorhirdetéssel, műtrágyával és élő állatokkal csaltak a sárvári férfiak

A vádlottak 2016. augusztusa óta 48 embert csaptak be különböző internetes hirdetéseken keresztül, akiknek összesen több mint 43 milliós kárt okoztak.

Nem volt necces! - Veterán traktorra ült a teniszcsillag

A kaliforniai Laguna Seca Raceway-en tartott Porsche-versenyautó találkozón az ötszörös Grand Slam-győztes, olimpiai ezüstérmes Sarapova meglovagolt egy Porshe Junior traktort, amely igazi ritkaságnak számít.

Áldás vagy átok? - Növekszik az áruforgalom az északi átjárón

Annak ellenére, hogy az északi átjárón a hajózás csak az év három hónapjában lehetséges, a globális felmelegedés a nagyobb hajózási társaságok számára megfontolandóvá teszi a szállítási útvonallal való komolyabb tervezést.

2018. október 22. 02:37

A tökbogarak ellen pókokkal is lehet védekezni

A kutatások kimutatták, hogy egy biológiai termesztési rendszerben a természetes ellenségeknek fontos kártételcsökkentő hatásuk van, és ennek jelentősége a hőmérséklet emelkedésével fokozódhat.

2018. március 13. 08:33

Hőségben fontos a védőital és a több pihenőidő

Figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve, hogy 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen dolgozzanak.

2018. július 27. 06:10