Bulvár
Bulvár

Ismét rákkeltőnek találták a glifozátot

Ismét rákkeltőnek találták a glifozátot

Agrofórum Online

A Bayer által felvásárolt Monsanto cég Roundup márkanéven forgalmazott gyomirtó szere, a glifozát „lényeges tényező" volt a 70 éves kaliforniai Edwin Hardeman gégerákjának kialakulásában, a kártérítési perben eljáró bíróság nem jogerős döntése értelmében – írja az index.hu.

Az AFP tudósítása kiemeli, hogy egy éven belül ez már a második per, amelyben a Monsanto gyomirtóját karcinogén hatással vádolták, és az agrotechnikai vállalat elveszítette a pert. Hardeman rendszeresen használta a glifozátot 1980 és 2012 között, és ezt összefüggésbe hozta a daganatos megbetegedésével. Az ügyvédjei elégedettek a döntéssel. A per következő fázisában most arról kell döntenie a bíróságnak, hogy vajon a Monsanto felelőssé tehető-e a történtekért – számol be az esetről az index.hu cikke.

A döntést az amerikai jogrendnek megfelelően laikus esküdtek hozták.

A Monsanto, amely immár 40 éve árulja a Roundupot, eközben ragaszkodik azon álláspontjához, hogy kutatások tömege bizonyította, hogy a glifozát nem rákkeltő. A döntés az első amerikai szövetségi bíróságon született ítélet, amely bizonyítottnak látta a glifozát és a rák összefüggését. Tavaly született már egy hasonló ítélet, akkor egy kaliforniai bíróság döntött úgy, hogy a Monsantonak 78,5 millió dollárt kell fizetnie egy másik, végstádiumú rákban szenvedő férfinek, aki a mérgesszömörcét irtotta rendszeresen a kertjében Rounduppal. A Monsanto fellebbezett a döntés ellen.

Noha e két döntés után úgy tűnhet, hogy bizonyított a glifozát karcinogén mivolta, fontos tisztában lennünk azzal, hogy erről szó sincs. E fejlemények nem tudományos kutatások cáfolhatatlan eredményeinek hatására születtek. Mindössze a két károsult ügyvédei meggyőztek 12 átlagembert az állításaik megalapozottságáról. Egy eset alapján azonban elvileg is képtelenség bizonyítani egy faktor hatását, ehhez ellenőrzött kísérletekre van szükség.

És ilyen kísérleteket már számtalanszor végeztek, ezek pedig az esetek túlnyomó többségében nem mutattak ki semmilyen rákkeltő hatást. A világ megannyi tekintélyes közegészségügyi hatósága, kormányhivatala és nemzetközi tudományos szervezete, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottságot és az amerikai Környezetvédelmi Hivatalt, azon a konszenzusos állásponton van, hogy

Nincs bizonyíték arra, hogy a glifozát rákkeltő lenne.

Egyedül a Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) veti fel, hogy a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását, de az IARC kutatását szinte mindenki kritizálja.

Ilyen az, amikor a fakitermelők egymással küzdenek a Pilisben

2019. május 24. 19:47

A Pilisi Parkerdő Zrt. házi versenyének különösen nagy volt a tétje. Az első hat helyezett ugyanis innen is tovább juthatott a szeptember 7-i, Pákozdi döntőbe.

Bulvár Videó

Érthetetlen vandalizmus a Hármashatár-hegyen - Az erdészet a lakosság segítségét kéri

2019. május 10. 05:38

A turistajelzéseket teszi tönkre valaki a Hármashatár-hegy környékén. Az ismeretlen elkövető baltával hasítja le a fák kérgére festett Kék Túra és kék háromszög jelzéseket.

Adócsaló zöldségkereskedőket lepleztek le

2019. május 9. 09:02

A budapesti és Pest megyei személyekből álló bűnszövetség tagjai paradicsomot és paprikát hoztak be külföldről, a továbbértékesítés után fizetendő áfát pedig hamis belföldi számlákkal csökkentették.

Felborult egy traktor Magyarhertelenden, a vezetője meghalt

2019. május 4. 06:43

Felborult egy traktor péntek délután Magyarhertelend külterületén – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A herbicid-rezisztens gyomnövények megjelenése és térhódítása Argentínában

2018. október 7. 08:05

Az argentin mezőgazdasági kutatást bemutató írásból kiderül, hogy a nagyarányú glifozát-használat és a no-till technológia alkalmazása miatt egyre nagyobb gondot okoznak a herbicid-rezisztens gyomnövények a dél-amerikai országban.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.