Bulvár
Bulvár

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

index.hu/Reuters  fotó: Reuters

Az utolsó pillanatban menekült meg egy szabadon élő lengyel marhacsorda, amit nemrég egészségre veszélyesnek minősített és halálra ítélt a lengyelek vezető állatorvosa – írja a Reuters.

A Deszczno közelében található Zakole Santockie természetvédelmi területen már évek óta vándorolt háborítatlanul a 180 fős szarvasmarhacsorda, amit a tulajdonosaik az indiai szent tehenekhez hasonlítottak. Éppen emiatt elég nagy felháborodást váltott ki, mikor májusban a lengyelek vezető állatorvosa egészségre károsnak nyilvánította őket, és elrendelte a lemészárlásukat.

Az állatjogi aktivisták kiemelték, hogy az állatok megölése elfogadhatatlan, mert ennél sokkal humánusabb megoldások is vannak. Szerdán aztán végül a lengyel kormány fejet hajtott a felháborodásnak, Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a deszcznói marhákat nem ölik meg, helyette egy elkülönített, állami fenntartású farmra kerülnek majd.

Az üggyel kapcsolatban egyébként még Andrzej Duda elnök is megszólalt, Twitteren azt írta, hogy reméli, jó vége lesz a dolognak. Azt is kijelentette, hogy annak ellenére, hogy az EU-s szabályok alapján meg kéne ölni az állatokat, biztos benne, hogy találnak más megoldást az ügy rendezésére.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Spéci vasakkal okoztak defektet a földön dolgozó traktornak - majd kiloptak belőle mindent

2019. november 7. 11:53

Nem egyedi eset, hogy a gazdálkodók rosszakarói különböző vasakat, tüskéket rejtenek el a földeken, hogy azokkal defektet okozzanak, több százezres kárt és leállást eredményezve.

Nyolc agrárszakképző iskolánál talált súlyos szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék

2019. október 31. 09:02

A számvevőszék 70 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére, illetve kijavítására az iskolák igazgatóinak, akiknek a megállapítások és javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Parlagfüvet tartalmazó készítményt zárolt a Nébih

2019. október 30. 13:33

Fontos tudni, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, kizárólag az Európai Bizottság által kiadott engedély birtokában forgalmazhatók.

Már a fejést is robotok végzik Kocson

2018. október 19. 06:03

A most átadott tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye, a svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Nem tudják megfizetni a magyar marhát Törökországban

2018. február 14. 13:43

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztők kihasználják azt az uniós támogatást, ami 2020-ig még rendelkezésre áll.

Nőtt az élő szarvasmarhák exportja az idén

2019. augusztus 9. 16:16

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret.