Bulvár
Bulvár

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

index.hu/Reuters  fotó: Reuters

Az utolsó pillanatban menekült meg egy szabadon élő lengyel marhacsorda, amit nemrég egészségre veszélyesnek minősített és halálra ítélt a lengyelek vezető állatorvosa – írja a Reuters.

A Deszczno közelében található Zakole Santockie természetvédelmi területen már évek óta vándorolt háborítatlanul a 180 fős szarvasmarhacsorda, amit a tulajdonosaik az indiai szent tehenekhez hasonlítottak. Éppen emiatt elég nagy felháborodást váltott ki, mikor májusban a lengyelek vezető állatorvosa egészségre károsnak nyilvánította őket, és elrendelte a lemészárlásukat.

Az állatjogi aktivisták kiemelték, hogy az állatok megölése elfogadhatatlan, mert ennél sokkal humánusabb megoldások is vannak. Szerdán aztán végül a lengyel kormány fejet hajtott a felháborodásnak, Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a deszcznói marhákat nem ölik meg, helyette egy elkülönített, állami fenntartású farmra kerülnek majd.

Az üggyel kapcsolatban egyébként még Andrzej Duda elnök is megszólalt, Twitteren azt írta, hogy reméli, jó vége lesz a dolognak. Azt is kijelentette, hogy annak ellenére, hogy az EU-s szabályok alapján meg kéne ölni az állatokat, biztos benne, hogy találnak más megoldást az ügy rendezésére.

Több ezer szénabála lángol Vas megyében

2019. július 18. 07:41

A sárvári hivatásos tűzoltók és a csöngei önkéntesek kéziszerszámokkal körülhatárolták a lángokat, és két vízsugárral megakadályozzák a szénabáláktól a tűz továbbterjedését.

Méreten aluli harcsákért kell felelnie

2019. július 10. 08:33

Az ellenőrök gyors és hatékony intézkedésének köszönhetően, a halakat élő állapotban sikerült visszaengedni a vízbe.

Hamis termékeket foglaltak le a magyar hatóságok

2019. július 9. 14:33

A magyarországi ellenőrzések eredményeképpen 484 millió forint értékben, több mint 183 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

Engedélyezték 140 medve kilövését Hargita megyében

2019. július 6. 14:32

Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

2019. június 21. 09:33

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik.

Újból szállíthatunk az Egyesült Arab Emírségekbe szarvasmarhát

2018. október 2. 06:39

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, aminek eredményeképp az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.