Bulvár
Bulvár

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

Agrofórum Online

A világűrbe juttatott növények termesztésének célja az emberiség földön kívüli környezetben való stabil jelenlétének fenntartásához szükséges friss élelmiszerek előállítása, legyen szó akár űrállomásokról, akár jövőbeli hold- vagy marsbéli településekről. Ez a célja a Space V-nek, egy genovai és torinói székhelyű, innovatív startupnak.

A vállalkozás a genovai Műszaki Egyetem gépészeti, energetikai és közlekedésmérnöki tanszékének (DIME) spin-offja. A Space V azzal a céllal jött létre, hogy szakértelmével a kialakulóban lévő űrgazdasági piacra összpontosítson, különös tekintettel a friss növényi eredetű élelmiszerek űrben történő előállítására.

Franco Malerba, az első olasz űrhajós mérnök, a Thales Alenia Space vezetője által vezetett Space V a közelmúltban biztosította a Galaxia alap előfinanszírozását. Ez a CDP Venture Capital által az Obloóval partnerségben létrehozott, az űrágazat, a repülés- és űrkutatás területén új vállalkozások fejlesztésére létrehozott nemzeti technológia-transzfer központ.

Mit csinál a Space V?

A Space V interdiszciplináris területen tevékenykedik, ahol a biológia és a robotika együttesen innovatív megoldásokat hoz létre. Célja a világűrben történő növénytermesztésre alkalmas berendezések tervezésével és fejlesztésével új távlatokat nyitni az űrkutatás jövője szempontjából nélkülözhetetlen agronómiai kutatások előtt. Rövid távon a Space V célja adaptív üvegház fejlesztése és tesztelése Föld körüli pályán, a Nemzetközi Űrállomáson és a közeljövőben tervezett kereskedelmi űrállomásokon.

A 2021-ben alapított Space V-t 2022-ben az ESA Bic által befogadott első olasz startupok egyikeként választották ki. Ezt a központot az Európai Űrügynökség alapította a Torinói Politechnikai Egyetemen belül. Ez a partnerség hozzáférést biztosított a Space V számára a Piemont régió technológiai ökoszisztémájához, amely az űrtechnológiák globális központja, a Thales Alenia Space jelenlétéről és az űrkutatással foglalkozó kkv-k ellátási láncáról ismert.

2023-ban a Space V a Galaxia alapon keresztül egy pre-seed finanszírozási fordulóban vett részt a CDP Venture Capital társasággal. A startup jelenleg egy következő, kockázati tőkealapok bevonásával megvalósuló finanszírozási programon dolgozik.

A Space V adaptív üvegháza

Az innováció a Space V adaptív mechanizmusában rejlik, amely az egyes növények számára rendelkezésre álló térfogatot azok növekedési szintjének megfelelően állítja be. Ez a mechanizmus biztosítja a rendelkezésre álló hely teljes kihasználását, ellentétben a fix polcokkal rendelkező üvegházakkal, ahol bizonyos terek kihasználatlanul maradnak.

A vetés, a betakarítás és a növényválasztás gondos tervezésével a Space V a szükséges minimumra csökkenti az energia- és vízfogyasztást. Az adaptív üvegház minden egyes termesztési szinthez külön mikrokondicionáló rendszerrel is felszerelhető, ami lehetővé teszi a különböző növények egyidejű növekedését optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett, miközben az energiafogyasztás is csökken. A Space V űrbeli növénytermesztés terén elért innovációja hozzájárulhat a földi élelmiszer-fenntarthatósághoz is, mivel lehetővé teszi a zöldségtermesztést egy elszigetelt vagy kihívásokkal teli környezetben, izolált házakban, így csökkentve a földterület-fogyasztást és a vízpazarlást.

Szükség van a friss élelmiszerre az űrben is

„Tisztában vagyunk az űrhajósok táplálkozásának korlátaival – magyarázta Malerba. – Az élelmiszert mindig is a Földről szállították és dehidratálták, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági időt, és mindig is hiányoztak ezekből az űrhajósok jólétéhez nélkülözhetetlen friss vitaminok. Ez a menü emiatt nem igazán megfelelő, még a potenciális űrturisták számára sem. A jövőbeni küldetésekhez, beleértve a Holdon található lakható állomásokat, amelyeket várhatóan már a 2020-as években látni fogunk, és a későbbi marsi utazásokhoz már nincs értelme az összes élelmiszert a Földről szállítani. Ehelyett inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy magokat vigyünk magunkkal, és az űrhajósok táplálkozása szempontjából leghasznosabb növényeket speciális űrbeli üvegházakban termesszük.”

A Space V hozzájárulása egy adaptív, többszintes, űrkörülményekhez igazított üvegház koncepciójában rejlik – folytatta az alapító. – Nagy terméshozamot, a különböző növényfajok egyidejű termesztésének sokoldalúságát, alacsony energiafogyasztást, valamint a lehető legnagyobb önállóságot és intelligenciát ígér. Célunk egy olyan technológiai színvonalú üvegház kifejlesztése, amely képes optimálisan működtetni az űrbeli gazdálkodást az önmagában is bonyolult és kihívásokkal teli űrkörnyezet ellenére.”

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626529/growing-plants-and-vegetables-in-orbit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

21 éves elmúlt a legidősebb fehér gólya Magyarországon

2024. július 13. 14:10

A fehér gólya viszonylag hosszú életű madárfaj. A legidősebb hazánkban költő példány 2003-ban kapott gyűrűt, és idén is vannak fiókái.

Meghökkentő, köznapi dologból készülhet értékes növénytáp

2024. július 4. 11:10

Megfelelő előkészületekkel a csirkecsont is felhasználható, jelesül a benne lévő tápanyagokkal a növényeink fejlődését segíthetjük.

Egy napraforgó élete – 83 nap 1 percben

2024. július 3. 13:10

A napraforgóról készült videó akár a növény fejlődési fázisait is demonstrálhatja, de csupán látványnak sem utolsó.

Ez a fa vérzik, amikor kivágják

2024. július 3. 07:40

A rózsafa, vérfa, vasfa kifejezések kiváló minőségű keményfák több, nem rokon faját jelölhetik. Van köztük, ami valóban vérpiros nedvet bocsát ki.

Az időjárás nehezítette a tavalyi növénytermesztést

2019. január 9. 12:03

Magyarországon két héttel hamarább kezdődött meg az aratás, ennek következtében 200-300 ezer tonnával kevesebb termény lett minden nyári betakarítású növényből, mint az előző években.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

2023. március 27. 09:37

Egy 11 hektáros speciális cseh üvegházban paradicsomot termesztenek annak érdekében, hogy a termésben lévő növényvédőszer-maradványokat nullára redukálják.