Életmód
Életmód

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a „molekuláris kávé”!

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a „molekuláris kávé”!

Szuperfarm

Különleges kávéval állt elő egy seattle-i startup. Termékük egy kicsit olyan, mint a hús nélküli húsok, vagy az állati tej nélküli tejek. Visszafejtették a kávékészítés folyamatát, az összetevőkről viszont nem hajlandók nyilatkozni. Egy csésze 40 százalékkal olcsóbb a hagyományos feketénél.

Hús nélküli „húsételeket” készítenek már, tehén- vagy kecsketej nélküli tejet, például mandulatejet szintén. De milyen a kávébab nélküli kávé?
Az ötlet teljesen abszurdnak tűnik, a seattle-i Atomo startup mégis elkészítette az úgynevezett „molekuláris kávét.” Állításuk szerint italuk jobb az eredetinél, ráadásul egy árva szem kávébab sem kell hozzá.

Az alapoktól kezdik, a krémet vagy a cukrot speciális módszerrel dolgozzák fel, és megfelelő ízekké alakítva igyekeznek elérni a kávé aromáját. Meghackelték a kávébabot – vallják.

A cég nevében Andy Kleitsch vezérigazgató és Jarret Stopforth mikrobiológus szokott nyilatkozni. Elmondásuk alapján azonosították a kávéban lévő kb. 40 fehérje és olaj összetevőit. A kávé ezektől kávé, az Atomo pedig természetben megtalálható összetevőkből állította elő az óhajtott terméket. Elkészítési módja megfelel a fenntartható fejlődés elveinek – állítják.

„A legsimább kávé, amit valaha is ittál, az elvárt koffeinlökettel” – írják a Kickstarter-kampány ismertető szövegében.

Közösségi finanszírozással 10 ezer dollárt céloztak meg, valószínűleg el is fogják érni, mert négy nap után már közel 8 ezernél tartanak. Az étkezés-kutatókból, biokémikusokból és vállalkozókból álló startup „visszafejtette” (reverse engineering) a kávébabot, s készítette el saját molekuláris kávéját.

A termék természetesen nem forró vízben feloldandó por, hanem helyette a hagyományos kávékészítés teljes folyamatán végigmentek, egyetlen (igaz, monumentális) különbséggel: kávé nélkül utánozták az eredetit.

Az alapok feljavított növényi eredetű anyagok, de sajnos ennél többet nem árultak el az összetevőkről. Sajtóanyagukban le is írták, hogy egyelőre nem teszik közzé, pontosan miből áll az új kávé.

Az utóbbi időben nem az Atomo az első kísérlet teljesen újfajta kávékészítésre, például a világűrben is terveznek kávét pörkölni stb.

De mi a baj a valódi kávéval?

Sajnos van bőven. A termesztők egyre inkább érzik az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és az eltűnő erdők, az erdőirtás negatív következményeit. Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti.

Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti. Még a legnagyobb cégek, köztük a Nestlé is elismerték, hogy a világ kávéültetvényein sajnos nagyon is elképzelhető a rabszolgamunka…

Az ár szintén okozhat problémákat. Kiváló minőségű, helyben szedett kávébab-csomagok sokaknak kifejezetten drágák. Ezzel szemben az Atomo terméke csészénként 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos kávé.

Valóban felkészültünk, hogy búcsút intsünk a klasszikus kávébabnak? A seattle-i startup meggyőződése, hogy igen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

2024. március 28. 08:10

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg.

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

2024. március 27. 16:10

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Ne hagyjuk ki a szezont: ennyiféle finomság készíthető medvehagymából

2024. március 26. 15:10

A medvehagymaszezon közepén járunk, ezért itt az idő kihasználni ezt az időszakot, és a lehető legtöbb egészséges finomságot készíteni a boltokban és piacokon kapható, illetve az erdőben szedhető, harsogóan friss zöld levelekből.

Veszélyes is lehet a pizza „lelkének” számító oregánó

2024. március 25. 09:10

Az oregánó gyógyhatása nem bizonyított, viszont vannak körülmények, amikor kifejezetten kerülendő a használata.

Erdőtüzek és hőhullámok pusztítanak Európában

2022. augusztus 13. 09:36

Az elmúlt hetek hőhullámai, áradásai és az olvadó gleccserek fokozták az éghajlatváltozással, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságával és intenzitásával kapcsolatos aggodalmakat világszerte.

Egymilliárd eurós alap a talajviszonyok javítása érdekében

2022. május 13. 13:47

Aláírtak egy szándéknyilatkozatot egy új magántőke-alap létrehozásáról, amelynek célja a biodiverzitás növelése és az éghajlatváltozás mérséklése a regeneratív gazdálkodás kiterjesztésével.

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

2018. december 23. 10:51

Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre Írországban, így 41-re emelkedett a számuk. Amint az Irish Mirror írta, egy acre (0,4 hektár) „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet.

Az uniós éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása elérte a 21,7 milliárd eurót tavaly

2019. november 9. 11:47

Több mint kétszeresére nőtt az a hozzájárulás, amelyeket az unió és tagállamai 2013 óta nyújtanak a fejlődő országok részére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni fellépéshez.