Életmód
Életmód

A kihajtási ünnep segít élővé tenni a hagyományokat

A kihajtási ünnep segít élővé tenni a hagyományokat

MTI

A kihajtási ünnep segít élővé tenni a tradíciókat, és rámutat Magyarország azon kincseire, amelyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni - mondta a szombati hajdúnánási kihajtási ünnepen az agrárminiszter.

Nagy István hangsúlyozta: a hajdúnánási kihajtási ünnepség 2011 óta hagyománnyá vált, és évről évre egyre sikeresebb. A rendezvény fontos helyet foglal el a térség idegenforgalmi szerepének növelésében és a fiatalok vidéken tartásához is hozzájárulhat – mondta.

A miniszter felidézte, hogy Hajdúnánáson még a két világháború között is ezrével legeltettek jószágokat, a hozzájuk fűződő szokások, rendszabályok pedig igen gazdagok.

A kihajtási ünnep segít élővé tenni a hagyományokat, a régi mesterségek felelevenítését – fogalmazott, hozzáfűzve: ahhoz, hogy “a nemzet múltja velünk maradjon, éltetni kell a hagyományainkat”.

Nagy István szerint a kihajtási ünnepség a gazdálkodási hagyományok mellett a kultúra tovább örökítésében is jelentős szerepet játszik, hiszen a többi között a magyar gasztronómia, a zene, a tánc, a népviseletek, a népszokások bemutatására is jó alkalom.

A miniszter beszédében kiemelte a pásztoremberek becsületét, hangsúlyozva, hogy “ők azok, akik tudják, hogyan kell tisztelni mindazt az értéket, amely a pusztában van”.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta: az önkormányzat a Kendereskertben található gazdaságot eredetileg csak turisztikai attrakciónak szánta, az évek során azonban egyre nagyobb lett az állatállomány, ma már a szaporulatot saját vágóhídjukon dolgozzák fel, a termékeket pedig értékesítik.

A gazdaságból idén nyáron több száz állat, például szürkemarha, magyar tarka tehén és borjú, rackajuh, kecske és bivaly legel a pusztában.

Pickup-változat készül a Kodiaqból

2019. június 27. 11:33

A 2014 óta minden évben megvalósított gyakorlati projekt jól szemlélteti a Škoda-akadémia kiemelkedő színvonalú, több mind 90 éves hagyományokkal bíró képzését.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

Idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat

2019. június 20. 08:33

A pálinka az elmúlt két évtizedben megújult, ebben a folyamatban fontos szerepe volt a fogyasztói szokások átalakulása mellett a termelőknek is.

Egy pohár tevetej? Ez lesz az új szuperélelmiszer

2019. június 18. 10:37

A majomkenyérfától a tamarinduszig és a szárított hibiszkuszig, Afrika több tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő.

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.