Életmód
Életmód

A mentális egészségi állapot komoly hatással lehet a mezőgazdasági termelékenységre

A mentális egészségi állapot komoly hatással lehet a mezőgazdasági termelékenységre

Corteva Agriscience

A mentális egészség mindenki számára létfontosságú a jóllét szempontjából, és kulcsfontosságú tényezője a munkahelyi és magánéleti teljesítménynek.

Az elmúlt évek nehézségei nem múltak el nyomtalanul a mezőgazdaságban sem – a COVID-19 világjárvány, a gazdasági kihívások és a forró, száraz évjáratok az egész ágazatot és annak dolgozóit is érintették.

A gazdálkodók és a mezőgazdasági dolgozók olyan egyedi kihívásokkal és stresszfaktorokkal szembesülnek, amelyek hatással lehetnek mentális egészségükre, és amelyekre nem feltétlenül van ráhatásuk.

Ezek a stresszfaktorok kiválthatják vagy súlyosbíthatják az olyan mentális egészségi állapotokat, mint a tartósan rossz hangulat, a szorongás vagy súlyosabb esetekben a depresszió.

Ezért különös figyelmet kell fordítani a jelek felismerésére és a probléma kezelésére, mivel a mentális egészségi problémák komoly negatív hatással lehetnek a fizikai, érzelmi és szociális jólétre nemcsak a gazdálkodók és mezőgazdasági dolgozók, hanem családjaik és közösségeik számára is.

Ezenkívül hatással lehet a mezőgazdasági vállalkozás termelékenységére és jövedelmezőségére is, ami a hozamok csökkenését, az élelmiszertermelés visszaesését, sőt az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot veszélyeztető kockázatot is eredményezhet.

Figyelmeztető jelek

A mentális egészségügyi problémák első jelei gyakran a következők: a balesetek és sérülések számának növekedése, a döntéshozatal és a problémamegoldás nehézkessé válása, az önbecsülés és az önbizalom csökkenése, feszült kapcsolatok és társadalmi elszigeteltség, valamint az életminőség romlása és az elégedettség csökkenése.

Annak ellenére, hogy a mentális egészségügyi problémák a mezőgazdaságban gyakoriak és súlyosak, sok gazdálkodó és mezőgazdasági dolgozó nem keres megfelelő segítséget vagy kezelést, és nem is kapja meg azt.

Megoldások

Ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gazdálkodók számos módon maguk is megelőzhetik vagy kezelhetik a stresszt és a mentális egészségügyi problémákat, ha azok felmerülnek. Íme néhány általános tipp nem csak a gazdálkodóknak, hanem bárkinek, aki meg akarja előzni a mentális egészségügyi problémákat:

  • Elegendő alvás. A legalább hét óra alvás, a koffein, az alkohol és a képernyő kerülése lefekvés előtt alapvető fontosságú lehet az egészség és a teljesítmény szempontjából. A hálószoba kényelmes, sötét és csendes kialakítása segíthet az alvás minőségének javításában.
  • Rendes étkezés. A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, kulcsfontosságú szerepet játszik az energia, a hangulat és az immunitás szempontjából. Igyon elegendő vizet, és korlátozza a cukor, a só és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
  • Rendszeres testmozgás. A fizikai aktivitás javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és megelőzheti a krónikus betegségeket. Törekedjen legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra.
  • Stresszkezelés. A stressz hatással lehet a mentális és fizikai egészségre, valamint a termelékenységre és a nyereségességre. Tanulja meg azonosítani és kezelni az életben előforduló stresszforrásokat, mint például a pénzügyi kérdések, az időjárás, az elszigeteltség vagy a mezőgazdasági problémák. Az olyan relaxációs technikák, mint a légzés, a meditáció vagy a jóga megnyugtathatják az elmét és a testet. A család vagy a barátok támogatásának kérése szintén nagyon hasznos lehet a stressz csökkentésében.
  • Szünetek beiktatása. A gazdálkodás megterhelő és időigényes lehet, de a pihenés és a feltöltődés nagyon fontos. Ha beiktatunk egy kis időt magunkra, még ha csak néhány percet is, és hosszabb szüneteket tartunk, például szabadságot vagy szabad hétvégéket, hogy élvezhessük a gazdálkodáson kívüli életet, az szintén feltöltődést jelenthet.
  • Segítségkérés. Ha mentális egészségével küzd, nincs egyedül. Sok gazdálkodó és mezőgazdasági dolgozó tapasztal depressziót, szorongást. Nem szégyen segítséget kérni. Felveheti a kapcsolatot orvosával, egy mentális egészségügyi szolgáltatóval, egy segélyhívó szolgálattal vagy egy támogató csoporttal.

Forduljon segítségért!

A gazdálkodás nem csak egy szakma, hanem elkötelezettség, hogy senki ne éhezzen, hogy a közösségek gyarapodjanak, és hogy a termőföld az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag legyen. A mezőgazdaságban dolgozó emberek megtartása és mentális egészségük megőrzése az élelmezésbiztonság fenntartásának egyik kulcstényezője.

További segítségért Magyarországon ingyenes, 24 órás általános segélyvonal áll rendelkezésre.

Olesia Kuchynska,

a Corteva Agriscience európai integrált egészségügyi szolgáltatásokért felelős vezetője

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült, tartaniuk kell-e a rákkeltő aflatoxinoktól a magyar fogyasztóknak

2024. április 22. 08:10

Az aflatoxin terhelést vizsgáló, nemzeti kiválósági program eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania.

Gyógynövénytörténetek: a százszorszép

2024. április 20. 16:10

A szerény százszorszépnek ritkán szentelünk figyelmet, noha a tavasztól őszig terjedő időszakban szépséges virágai tömegesen díszítik a gyepünket, az út menti területeket és a végtelen mezőket.

Így készítsünk csalódásmentes eperlekvárt, tartósítószer nélkül

2024. április 20. 08:10

Kevés finomabb lekvár van a házi eperlekvárnál, pláne, ha tartósítószer-mentesen készítjük el.

Ismerje meg a kertek szelíd óriásait, a dongókat!

2024. április 19. 15:10

Ha tudnák az emberek, milyen hasznosak a dongók és milyen veszélytelenül végzik a munkájukat, nem akarnák mindenáron lecsapni, csapdába ejteni vagy rovarirtóval lefújni őket.

Mikor vessük a kukoricát?

2020. április 15. 10:36

Minden tavasszal felmerül az örökzöld kérdés, mikor induljuk a kukoricavetéssel?  Hogy döntsön tehát a gazda, mikor vesse a kukoricát?  A legtöbbször az optimális vetésidő adja a legmagasabb termést.

A Corteva Agriscience 20%-kal növelte növényvédő szer eladásait Magyarországon

2022. november 18. 14:40

2022 első 9 hónapjában a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat 20%-kal növelte növényvédőszer eladását a magyar piacon az előző év azonos időszakához képest.

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

2023. szeptember 16. 06:40

A repce bioüzemanyag-iparban történő felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat.

A Pioneer® hibridkukoricát vető gazdák nyerték a legtöbb díjat az amerikai NCGA kukorica termésversenyén

2020. december 28. 16:54

Annak ellenére, hogy a gazdák számos régióban küzdöttek rendkívüli körülményekkel, például szárazsággal, szélviharokkal és hurrikánokkal, még így is figyelemre méltó hozamokról tudtak beszámolni a betakarítási eredmények összesítésekor.