A sóskaborbolya valódi csodaszer, a hasmenést is kezeli és a fogakat is védi
A Berberis vulgaris, közismert nevén sóskaborbolya egy 1,5–2 méter magasra növő cserje, amely ovális élénkpiros bogyókat hoz. Bár a növény Európa, Afrika és Ázsia egyes részein őshonos, ma már az egész világon megtalálható.
Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére használják. Ezek ugyanis számos jótékony hatású vegyületet tartalmaznak, amelyek közül a legjelentősebb a berberin.
Ez antioxidánsként működik, és segíthet olyan problémák kezelésében, mint a cukorbetegség, illetve alkalmas lehet a fogászati fertőzések leküzdésére és a gyulladással járó bőrpanaszok enyhítésére.
Az alábbiakban bemutatjuk a sóskaborbolya legfontosabb egészségre gyakorolt jótékony hatását.
1. Tápanyagokban gazdag
A borbolya rendkívül tápláló. Szénhidrátokban, rostokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Kiváló forrása a C-vitaminnak, vagyis egy olyan antioxidánsnak, amely segíthet megvédeni a testet a sejtkárosodástól, ami szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.
Egy 1/4 csésze (28 gramm) adag szárított sóskaborbolya tápanyagtartalma a következő:
Kalória: 89 kcal
Fehérje: 1 gramm
Zsír: 1 gramm
Szénhidrát: 18 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi érték 213%-a (DV)
Vas: az ajánlott érték 15%-a
Ezenkívül cinket, mangánt és rezet tartalmaz, amelyek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében. A bogyók élénkpiros színe az antocianinokból származik, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek többek között az agy és a szív egészségének javítására szolgálhatnak.
2. Jótékony növényi vegyületeket tartalmaz
A sóskaborbolya rendkívül gazdag berberinben, amely számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe. A vizsgálatok szerint erős antioxidánsként hat, és felveszi a harcot a szabad gyökökkel.
3. Segíthet a cukorbetegség kezelésében
A bogyók – és különösen berberintartalmuk – szerepet játszhatnak a magas vércukorszint okozta krónikus betegség, a cukorbetegség kezelésében. A berberin bizonyítottan hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek jobban reagáljanak az inzulin-hormonra, amely szabályozza a vérben lévő cukor mennyiségét. Ez viszont segíthet csökkenteni a magas vércukorszintet.
4. Segíthet a hasmenés kezelésében
A borbolyát évszázadok óta használják a hasmenés kezelésére. Ez valószínűleg a magas berberin-koncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával segít lassítani a széklet átjutását a bélrendszerben, ezáltal megelőzve a hasmenést.
A berberinnel kapcsolatos egyik legrégebbi vizsgálat megállapította, hogy a berberinnel enyhíthető a bizonyos baktériumok, köztük az E. coli baktérium okozta fertőzések által okozott hasmenés.
5. Megóvhat a metabolikus szindrómával szemben
A borbolya fogyasztása segíthet megelőzni a metabolikus szindróma kialakulását, amely a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát növelő kockázati tényezők csoportját jelenti. Egy 8 hetes vizsgálat során 46, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg bevonásával megállapították, hogy napi körülbelül 200 ml borbolyalé fogyasztása jelentősen csökkentette a vérnyomást, a triglicerid-, a koleszterin- és a vércukorszintet.
Amellett tehát, hogy javíthatja a metabolikus szindróma kockázati tényezőit, a borbolya segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt azok között, akik már érintettek ebben a betegségben. Az oxidatív stressz a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott alapvető sejtkárosodásból ered. Ha túl sok az oxidatív stressz – és nincs elég antioxidáns a leküzdésére –, az szívbetegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.
6. Jót tesz a fogaknak
A borbolyakivonat gyulladáscsökkentő hatású. Ez valószínűleg annak köszönhető,
hogy a termésben lévő berberin erős gyulladásgátló anyagként működik. Ezért segíthet a fogíny gyulladásos betegségeinek, például az ínygyulladás kezelésében, amelyet a lepedék felhalmozódása, fájdalmas érzés és az íny irritációja jelez.
Egy 45 (tizenegy és tizenkét év közötti) fiúval végzett vizsgálat megállapította, hogy a borbolya fogkrém gél 21 napon át történő alkalmazása lényegesen erőteljesebben csökkentette a lepedékképződést és az ínygyulladást. A kutatás azt is kimutatta, hogy a borbolya gél hatékonyabb volt, mint a hagyományos fogkrém.
7. Rákellenes hatású lehet
A borbolya többféle módon is kifejtheti rákellenes hatását, amelyek mindegyike a berberinnel függ össze. Mivel a berberin antioxidánsként hat, segíthet a rák kialakulásával összefüggő alapvető oxidatív károsodások leküzdésében. Emellett a berberin előidézheti a rákos sejtek pusztulását, megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását, és gátolhatja a rákos sejtek életciklusában szerepet játszó enzimek működését.
8. Segíthet a pattanások elleni küzdelemben
A borbolya szerepet játszhat a pattanások, az aknék és más bőrbetegségek kezelésében. Egy közepes vagy nagyon komoly aknés panaszokkal küzdő serdülőkön végzett vizsgálat szerint napi 600 mg szárított borbolyakivonat 4 héten át történő szedése jelentősen csökkentette az elváltozások számát. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a bogyóból származó kivonat biztonságos és hatékony kezelési lehetőség lehet a pattanásos tinédzserek számára.
9. Könnyen az étrendbe illeszthető
A borbolya savanykás, enyhén édes íze miatt nyersen, lekvárban, vagy rizsételek és saláták alkotóelemeként is fogyasztható. Emellett gyümölcslevet is készíthetünk belőle, vagy teát is főzhetünk belőle.
A borbolya étrend-kiegészítő formái közé tartoznak a kapszulák, a folyékony kivonatok, valamint az egész bogyókból vagy berberin-kivonatból készült kenőcsök vagy gélek. Bár a borbolya a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.