Életmód
Életmód

Bivalyhús: ez lesz az új gasztro-őrület?

Bivalyhús: ez lesz az új gasztro-őrület?

MTI

A bivalyhúst és az abból készült ételeket népszerűsítő program indult, amelynek első állomásaként vendéglátóipari szakembereknek szerveztek gasztronómiai napot Ópusztaszeren.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott, noha a bivalyhús nagyon ízletes és értékes portéka, kevéssé ismert.

A házi bivaly húsa a marhahúsnál szálkásabb, vörösebb színű, édeskésebb illatú, kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, ásványi anyagokban gazdag – mondta az államtitkár.

A házi bivaly egykor a legfőbb igavonó állat volt, az 1900-as évek elején még 150 ezer példányt tartottak az akkori Magyarország területén, az 1990-es évekre azonban csaknem eltűnt. Jelenleg a teljes magyarországi állomány mintegy 5700 egyedre tehető, ebből 2800 a tenyészállat – tudatta Rácz András.

A nemzeti parkokban csaknem 2400 házi bivalyt tartanak, a legtöbbet, 950 állatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A bivalyokat a megközelíthetetlen vizes élőhelyek karbantartására használják, az állatok olyan területekre is eljutnak, és olyan növényeket is fogyasztanak, melyeket más fajok nem – közölte az államtitkár.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója kifejtette, az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően mára az országban már életképes állomány jött létre, amely folyamatosan elérhető árualapot biztosít ebből a prémium termékből.

Ilyen is van: ő lett a sportfavágás nemzeti bajnoka

Izgalmas versenyen Juhász István nyerte a 2018-as STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokságot, amelyet július 14-én rendeztek meg a Hungaroringen. Juhász István győzelmével a hatodik bajnoki címét szerezte meg.

Életmód Képgaléria

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Szőlőből készül a magyar pesto

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

A nagy melegben a levendula is hamarabb elnyílik

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő levendulaföldek a szokásosnál korábban, már június közepére elnyílnak.

Életmód Videó

Tejhasznú bivalyok tartására toboroz gazdákat az Italiagro Kft.

A mezőtúri Italiagro Kft. tejhasznú bivalyok tartására toboroz gazdákat, akikkel hosszú távú partneri viszonyt alakítana ki.

2017. március 5. 18:58

Háromnapos agrárkonferenciát rendeznek augusztusban Székelykeresztúron

A háromnapos programon 70 Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági tanulmányait folytató, már befejező, vagy a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatal vesz részt.

2016. június 28. 17:11