Életmód
Életmód

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Agrofórum Online

Egy virágüzletben a virágkötőknek, eladóknak számos háttérmunkájuk van abban, hogy a vásárlók szép, egészséges, tartós növényt vigyenek haza otthonukba. Mi sem elkeserítőbb, mint egy másnapra összefonnyadt, lesárgult virág, amiért még fizettünk is. A mai cikkben összefoglaltam azokat a tennivalókat, amelyekkel a szakmabeliek reggeltől estig foglalkoznak a minőségi áru érdekében, és amelyeket mi is megfogadhatunk házi praktikaként.

A gyökeres növények tartásáról…

1. Betegségek felismerése

Vannak olyan betegségek, amelyek alapvetően nem rontják a növény minőségét és eltarthatóságát. Ám érdemes néhány tünettel tisztában lennünk, ami megrövidítheti az életét a pompázó virágoknak. A virágüzletbe nem kerül be, vagy ha már bekerült, kezelve van az a növény, amelyen fertőzés nyomai láthatók, alulról felfelé sárgulnak, hullanak a levelek vagy szirmok, ezzel is megakadályozva a továbbterjedést.

2. Megfelelő környezet kialakítása

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása. Mivel valószínűleg nagy tételben érkeztek, ezért tárolás és szállítás alatt összenyomódhattak, kiszáradhattak, esetleg sötétben lehettek, vagy egyesével voltak csomagolva. Bontsuk ki a csomagolásból, öntözzük meg, válasszuk szét egymástól legalább annyira, hogy a levegő átjárja. Ezzel a betegségek kialakulását és terjedését is megelőzhetjük. Fontos ismernünk az igényeiket, s ennek megfelelően napra, árnyékba, ablakba, akár fűtőtestre helyezni őket. A palántákat edzik, hiszen a vevők ezeket egyből kiültetik, és lehetséges, hogy előtte zárt, sötét tárolóban voltak elhelyezve. Napközben szabad levegőn tartják, megfelelő térállással.

3. Egyéb igények

Magasabb páratartalmat alakíthatunk ki a padozat nedvesítésével, de modernebb helyeken párásító berendezések is akadnak erre a célra. Elengedhetetlen az öntözés, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. A levelek típusa és annak szőrözöttsége a döntő tényező: ne permetezzük vagy öntözzük a pikkelyes vagy szőrös levelű növények ezen részeit. Törekedjünk a víz minél korábbi felszáradására a levél tövénél és felszínén, ennek eleget téve napközben, a magasabb hőmérsékletű időszakban javasolt ez a művelet, mellyel a rothadásos tünetek megjelenését akadályozzuk meg.

4. Tápanyag-utánpótlás

Az egyik legtipikusabb eset növényvásárlás során: a boltokban tündököl, otthon néhány nap után sárgul vagy fonnyad. Gyanítjuk, hogy selejtet vettünk, felháborodunk és többé nem megyünk abba a üzletbe. Holott egy kis utánajárással megmenthetjük az egyébként is menthető helyzetet. A palántákat nevelés és tárolás alatt tápoldatozzák a megfelelő fejlődés érdekében. Ám ezek a tápanyagok a kicsi cserepekben 7-10 nap alatt felhasználódnak, ezért pótolni kell az üzletben vagy akár otthonunkban, ha indokolt. Bár minden egyed más és más igényű, alapvetően a virágos növények káliumigényesek, míg a levéldísznövények a nitrogénben gazdag oldattól fejlődnek. Nyugalmi szakaszban elegendő 2-4 hetente, de a fejlődés aktív idején érdemes 7-10 naponta tápoldatozni. Ha szükséges, ültessük át őket kb. 2-4 cm-rel nagyobb edénybe, ahol már megfelelő hely akad számukra, de nem is túl nagy a begyökeresedéshez.

A következő cikkből kiderül, milyen munkával jár a vágott virágok élettartamának növelése.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Az uniós éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása elérte a 21,7 milliárd eurót tavaly

2019. november 9. 11:47

Több mint kétszeresére nőtt az a hozzájárulás, amelyeket az unió és tagállamai 2013 óta nyújtanak a fejlődő országok részére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni fellépéshez.

Taroltak az ausztrálok a STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon

2019. november 5. 04:47

A világ legrangosabb sportfavágó eseményén kiemelten odafigyelnek arra, hogy a versenyfa csak és kizárólag 100 százalékban fenntartható módon kitermelt fa legyen.

Megkezdődött a szavazás a 2020-as év haláról

2019. október 28. 09:33

A Magyar Haltani Társaság most is három fajt állított jelöltként, közülük kettő fogható, egy védett.

Nitrogént a búzának…, de mikor és mennyit?

2018. március 19. 09:34

A növények nitrogénigénye nem állandó, az a tenyészidőszak során folyamatosan változik. Mikorra is érdemes időzíteni a kijuttatást?

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

2018. március 17. 15:37

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.