Életmód
Életmód

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Agrofórum Online

Egy virágüzletben a virágkötőknek, eladóknak számos háttérmunkájuk van abban, hogy a vásárlók szép, egészséges, tartós növényt vigyenek haza otthonukba. Mi sem elkeserítőbb, mint egy másnapra összefonnyadt, lesárgult virág, amiért még fizettünk is. A mai cikkben összefoglaltam azokat a tennivalókat, amelyekkel a szakmabeliek reggeltől estig foglalkoznak a minőségi áru érdekében, és amelyeket mi is megfogadhatunk házi praktikaként.

A gyökeres növények tartásáról…

1. Betegségek felismerése

Vannak olyan betegségek, amelyek alapvetően nem rontják a növény minőségét és eltarthatóságát. Ám érdemes néhány tünettel tisztában lennünk, ami megrövidítheti az életét a pompázó virágoknak. A virágüzletbe nem kerül be, vagy ha már bekerült, kezelve van az a növény, amelyen fertőzés nyomai láthatók, alulról felfelé sárgulnak, hullanak a levelek vagy szirmok, ezzel is megakadályozva a továbbterjedést.

2. Megfelelő környezet kialakítása

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása. Mivel valószínűleg nagy tételben érkeztek, ezért tárolás és szállítás alatt összenyomódhattak, kiszáradhattak, esetleg sötétben lehettek, vagy egyesével voltak csomagolva. Bontsuk ki a csomagolásból, öntözzük meg, válasszuk szét egymástól legalább annyira, hogy a levegő átjárja. Ezzel a betegségek kialakulását és terjedését is megelőzhetjük. Fontos ismernünk az igényeiket, s ennek megfelelően napra, árnyékba, ablakba, akár fűtőtestre helyezni őket. A palántákat edzik, hiszen a vevők ezeket egyből kiültetik, és lehetséges, hogy előtte zárt, sötét tárolóban voltak elhelyezve. Napközben szabad levegőn tartják, megfelelő térállással.

3. Egyéb igények

Magasabb páratartalmat alakíthatunk ki a padozat nedvesítésével, de modernebb helyeken párásító berendezések is akadnak erre a célra. Elengedhetetlen az öntözés, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. A levelek típusa és annak szőrözöttsége a döntő tényező: ne permetezzük vagy öntözzük a pikkelyes vagy szőrös levelű növények ezen részeit. Törekedjünk a víz minél korábbi felszáradására a levél tövénél és felszínén, ennek eleget téve napközben, a magasabb hőmérsékletű időszakban javasolt ez a művelet, mellyel a rothadásos tünetek megjelenését akadályozzuk meg.

4. Tápanyag-utánpótlás

Az egyik legtipikusabb eset növényvásárlás során: a boltokban tündököl, otthon néhány nap után sárgul vagy fonnyad. Gyanítjuk, hogy selejtet vettünk, felháborodunk és többé nem megyünk abba a üzletbe. Holott egy kis utánajárással megmenthetjük az egyébként is menthető helyzetet. A palántákat nevelés és tárolás alatt tápoldatozzák a megfelelő fejlődés érdekében. Ám ezek a tápanyagok a kicsi cserepekben 7-10 nap alatt felhasználódnak, ezért pótolni kell az üzletben vagy akár otthonunkban, ha indokolt. Bár minden egyed más és más igényű, alapvetően a virágos növények káliumigényesek, míg a levéldísznövények a nitrogénben gazdag oldattól fejlődnek. Nyugalmi szakaszban elegendő 2-4 hetente, de a fejlődés aktív idején érdemes 7-10 naponta tápoldatozni. Ha szükséges, ültessük át őket kb. 2-4 cm-rel nagyobb edénybe, ahol már megfelelő hely akad számukra, de nem is túl nagy a begyökeresedéshez.

A következő cikkből kiderül, milyen munkával jár a vágott virágok élettartamának növelése.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Egy esemény, ahol az agrármérnök együtt focizik a vadásszal, a borász meg fut

2019. szeptember 20. 08:03

A sportnapon összesen nyolc sportágban próbálhatják ki magukat a benevezettek, a mozgás mellett pedig jut idő a szórakozásra is.

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

2019. szeptember 14. 06:36

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Ilyen lesz a jövő terepjárója?

2019. szeptember 12. 14:10

Kiteljesíti jövőbe mutató tanulmányokból álló kvartettjét az Audi, és az IAA 2019 autóipari kiállításon kiállítja a jövő közlekedése számára szánt elektromos terepjáróját: az Audi AI:TRAIL quattro egy átfogó koncepció a kiépített utaktól letérve is fenntartható mobilitáshoz.

Szüret utáni teendők a gyümölcsösökben

2018. július 3. 08:09

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

2018. március 17. 15:37

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?