Életmód
Életmód

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

Agrofórum Online

A korábbi cikkből megtudhattuk, melyek azok a fontos lépések, melyek nélkülözhetetlenek egy virágüzletben, ha megérkezik a rendelt cserepes áru. Ezek az információk otthonunkban is hasznosak lehetnek, hiszen minél nagyobb odafigyeléssel alakítjuk ki új környezetüket, annál hosszabb ideig pompáznak majd ablakunkban, kertünkben, vagy díszítik otthonunkat. Az alapvető gondoskodás, tisztán tartás, elszáradt, fertőzött növények eltávolítása, megfelelő és szellőzött közeg kialakítása minden növény esetében nélkülözhetetlen, legyen szó vágott, vagy cserepes virágról.

A vágott virágok tartásáról…

0. Újrahasznosítás

Nulladik pontként íme egy apró javaslat, mellyel megkönnyíthetjük az életünket: léteznek olyan cserepes növények, melyek valamilyen oknál fogva nem az elvárásoknak megfelelően fejlődtek, kisebb a virága az elvártnál, vagy egyszerűen nem piacképes. Ne dobjuk ki őket, várjuk meg a színes virágok megjelenését, vágjuk le őket, és tegyük csokorba vagy vázába. Az üzletekben is így hasznosítják őket, és nem titok, hogy van is rá igény. Például egy agapantusz vagy kála remekül mutat a vasárnapi ebéd asztalán. Emellett a növényt is segítjük, hiszen következő évben újult erővel hajt ki. (Egyesek igénylik a tavaszi átültetést, mindenképp járjunk utána, ha otthoni praktikához folyamodnánk.)

1. Szárvágás

Biztos vagyok benne, hogy számtalanszor hallottuk már a vágott virágok szárának visszavágását. De ismerjük a módját és miértjét? Ezt a folyamatot a virágüzletben a beérkezés után azonnal elvégzik, mi is cselekedjünk hát így otthon, legyen az bolti, piacos, vagy útszéli vásár. Miután kicsomagoltuk, egy éles késsel a szárvégeket ferdén, hosszú metszlappal vágjuk. Ennek célja, hogy a vizet minél nagyobb felületen képes legyen felvenni. Mivel a metszlap sejtjei viszonylag hamar elhalnak, elnyálkásodnak, ezért ilyenkor már nem képesek a víz felvételére. Így 1-2 naponta ismételjük a folyamatot, ezáltal a vízfelvevő képességet és az élettartamat növelhetjük.

2. Levéleltávolítás és megfelelő közeg

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat. A vázákba friss, tiszta vizet öntve helyezzük minél mélyebbre a növényeinket, melyekről előzőleg eltávolítottuk a vízzel érintkező leveleket. Ha ezt a lépést kihagyjuk, nagyobb eséllyel fertőződik meg a víz, vagy indul rothadásnak ez az élő szervezet. A higiénián kívül a tápanyagokról sem feledkeznek meg a szakemberek. Szintén élettartam növelés céljából a vízbe vágottvirág-tápot tehetnek, melyben a növény megtalálja a számára fontos ásványi sókat és cukrokat, de akár fertőzésgátló anyagokkal is elősegíthetik a betegségek elkerülését.

3. Tárolás és hőigény

Talán nem is gondolnánk mennyi tényező befolyásolja a vágott virágok minőségét még tárolás során is. Kerüljük a dohányfüstnek való kitettséget, valamint a zöldséggel, gyümölccsel való egy térben tárolást. A gyümölcsök és zöldségek etilén termelése korábbi elnyíláshoz vezet (magas etilén-tartalmú alap gyümölcsünk például az alma). Emellett a magas hőmérséklet a bimbók nyílását gyorsítja, mely tulajdonságát akár hasznunkra is fordíthatjuk, de a szakmabeliek olykor nyilasztó szereket is bevetnek a cél elérése érdekében. A vágott virágok piacképesek és hosszabb élettartamúak lesznek alacsonyabb hőmérsékleten. Ennek az egyszerű oka, hogy ilyenkor az életfolyamataik lelassulnak. A virágüzletekben ennek eleget téve éjszakára (vagy akár több napra is) hűtőbe helyezik, de fontos ismerni a hőigényüket, hiszen könnyen megfázhatnak.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Fotókat készítette: Darab Zsuzsa (xyz weddings)

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

2019. október 1. 05:47

A hazai ásványvizek árát ma három fő tényező befolyásolja: a forint árfolyama, a disztribúciós és a bérköltségek.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

2019. szeptember 25. 17:16

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

10 millió darabot adtak el a legendás terepjáróból

2019. szeptember 25. 14:28

A Toyota Land Cruiserből a modell első generációjának bemutatása után közel hét évtizeddel gazdára talált a tízmilliomodik darab.

Életmód Képgaléria

Éghajlatváltozás: veszélyben a világ vetőmagszéfje!

2019. március 17. 12:38

A sziklába épített vetőmagszéfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak. A magtár akár 4,5 millió növényfajta magját is tárolhatja.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Sovány tejpor: elkelt az intervenciós készletek 99 százaléka

2019. január 25. 10:22

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a legutóbbi értékesítésen 18 514 tonna kelt el, így az eredeti 380 ezer tonnás soványtejpor-készletből mindössze 1 százalék, azaz mintegy 4 ezer tonna maradt.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.