Életmód
Életmód

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! – Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! – Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

Szuperfarm

A térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését feladatául felvállaló Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület megalakulásakor a magyar képviselőkön túl Horvátországot, Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát, Kárpátalját összesen 30 alapító tag képviselte.

A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association), amely fő célkitűzéseként a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését határozta meg.

A szervezet további céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése a csatlakozó közép-európai országokban, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a tagok és pártoló tagok összefogásával a gasztronómiai kultúra fejlesztése, a közönség minőségi, kulturált étel- és italfogyasztásának népszerűsítése – áll az egyesület közleményében.

Ezeket a célkitűzéseket szakmai fórumok, közönségtalálkozók, termékbemutatók szervezésével kívánják megvalósítani, amelyek alkalmat teremtenek majd az országok egymás közötti bemutatkozására, a szakmai és gazdasági fejlődés elősegítésére is.

A létrejött gasztronómiai szervezet tizenöt tagozatot foglal magába, köztük a bor és sommelier szekciót, a sajt- és tejtermék-, sör-, kávé és tea, pálinka és párlatok, víz és üdítőipari termékek, étterem és vendéglátás, édesipari termékek, hús és tojás szekciót, a halkészítmények, zöldség és gyümölcs, alapélelmiszerek, biotermék szekciókat, valamint külön tagozat foglalkozik a kereskedelemmel és a médiamegjelenéssel is.

A létrejött szervezet elnökének Slezsák Zoltánt, a Magyar Sommelier Szövetség elnökét választották az alakuló ülésen résztvevők. A magyar képviselőkön túl Horvátországot, Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát, Kárpátalját összesen 30 elismert cégvezetőkből és szakemberekből álló alapító tag képviselte.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.

Növényi szervek felhasználása a virágkötészetben

2019. augusztus 14. 06:36

Cikkünkből megtudhatja az Olvasó, melyek azok a növényi szervek, amiket a virágkötészet a mindennapokban hasznosíthat

Uniós oltalmat kapott a rögös túró

2019. augusztus 1. 11:16

Az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos.

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

2019. július 28. 04:38

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

2018. január 26. 10:11

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.

Nagy István: Óriási a szerepe a magyar méhészetnek

2018. december 2. 12:08

Nagy István a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen elmondta, nem elég jó minőséget előállítani, azt el is kell adni, lehetőleg belföldön.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.