Életmód
Életmód

Ha viszket, ha vérzik: kezelje cickafarkkal!

Ha viszket, ha vérzik: kezelje cickafarkkal!

Agrofórum Online

Tudta-e, hogy kirándulás közben karnyújtásnyira van Öntől egy gyógynövény, amely segít rovarcsípés és sérülés esetén, sőt, akár vérzéscsillapításra is használható?

A Tiktok e heti legnépszerűbb videói között van egy, amelyben egy túlélést oktató férfi elmagyarázza, miért érdemes nyitott szemmel járni, ha kirándulunk. A közönséges vadvirág ugyanis megmentheti az életünket.

Eleink is ismerték

Hogy miről van szó? Nos, egy jól ismert és kis túlzással mindenhol növő cickafarkról. A cickafarkot évszázadok óta használják vérzéscsillapításra, betegségek gyógyítására és a keringés fokozására. Emellett a növény antibakteriális és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Bár napjainkban már léteznek vérzéscsillapító gyógyszerek, ha kirándulni vagy túrázni megyünk, érdemes magunknál tartani friss vagy szárított cickafarkot – de legalábbis, ha útközben látjuk, leszedni azt. A növény könnyen felismerhető gyönyörű fehér virágairól és jellegzetes leveleiről.

Pépesítve vagy borogatásként is használható

A vérzés elállítására a növény frissen szedett leveleit használjuk, ezekből borogatást vagy nyomókötést készíthetünk. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a növény leveleit elmorzsoljuk a kezünk vagy két nagyobb kő között, majd az így keletkezett pépet egyenesen a sebre helyezzük. El is rághatjuk, bár nem árt tudni, hogy kellemetlen, keserű íze van, így jobb külsőleg használni. Rovarcsípésre is alkalmazhatjuk, mert hatékonyan segít, és elmulasztja a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést.

Használat előtt azonban győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiásak a cickafarkra, ugyanis a növény érintése az arra érzékenyeknél bőrreakciót, viszketést, gyulladást válthat ki.

A növényről készült videó és az életmentő ismertetője itt nézető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kerüljük el a legelőket kirándulás közben, a borjú nem játék!

2024. július 16. 12:10

Nyári úti célnak sokan választják Ausztriát vagy Erdélyt és a hegyeket, ahol kirándulás közben akár legelő szarvasmarhákkal is találkozhatnak.

Rászorulókat segítenek a terápiás veteményeskertből

2024. július 14. 16:10

A feltöltődést szolgálja a Budapest Bike Maffia új veteményeskertje, a terményt viszont a rászorulók kapják. A palántákat a DélKerTÉSZ biztosítja.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

A magyar flóra egyik legszebb vadvirága: tavaszi hérics

2023. május 11. 05:37

A tavaszi hérics a boglárkafélék ősi családjának tagja. Eurázsia kontinentális területein elterjedt sztyeppnövény.

Így készül a gyógynövényes fürdőbomba házilag

2022. április 24. 05:36

Akár gyerekekkel való közös programnak tervezzük a fürdőbomba-készítést, akár kikapcsolódásként, barátnős programként, rendkívül szórakoztató lesz, az garantált!

Mire jó a növényekben a szaponin?

2023. június 11. 05:36

A szaponin egy olyan természetben előforduló anyag, mely a növénynek az élősködők elleni védelemhez szükséges anyagként, fitokemikáliaként ismert.

Gyógynövénytermesztés agrárerdészeti rendszerben

2022. május 6. 19:08

Az agrárerdészeti rendszerek egy régi koncepció újraéledései, melyekben adott kultúrterületen belül fásszárú és lágyszárú növényeket együttesen termesztenek.