Életmód
Életmód

Hangolódjunk az ünnepekre – alkossunk közösen természetes alapanyagokból a STIHL segítségével

Hangolódjunk az ünnepekre – alkossunk közösen természetes alapanyagokból a STIHL segítségével

STIHL

November 15-én a STIHL egy kellemes, jó hangulatú workshop keretében barkácsolásra invitált bloggereket és újságírókat, hogy természetes alapanyagok felhasználásával, és a STIHL professzionális láncfűrészeinek segítségével, saját kezűleg készítsenek egyedi karácsonyfa- és lakásdíszeket, amelyekkel könnyedén ünnepi hangulatba varázsolhatják otthonukat. Az esemény házigazdája és a STIHL kertápolási szakértője, Beh Mariann most tippeket ad, hogyan tudjuk saját magunk elkészíteni az adventi dekorációkat.

Fűrészeljünk!

Az otthoni karácsonyi díszek alapjául használjunk gondosan előkészített fakorongokat. A korongok vágásához jól jön majd otthon egy akkumulátoros STIHL fűrész, mely rendkívül könnyű, nagyon halk, és a fűrészlánc kialakításának köszönhetően nagyon szép vágási felületet ad. A karvastagságú ágakból készülhet karácsonyfadísz, ajtókopogtató vagy gyertyatartó, a nagyobb rönkökből fali dísz, asztali dísz vagy éppen „adventi koszorú” alap. A megvágott fakorongokat a díszítés előtt csiszolópapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk alaposan át, majd portalanítsuk egy ecsettel, mert fontos, hogy a dekorálás előtt tiszta és pormentes legyen a felület.

Egyedi karácsonyfadíszek fakorongokból

  1. A karácsonyfadísznek szánt, kisebb fakorongokat többféle technikával dekorálhatjuk, de az első lépés, hogy kb. 0,5-1 cm-re a szélüktől fúrjunk egy 2-5 mm átmérőjű lyukat. A lyuk mérete attól függ, mivel szeretnénk majd felakasztani a díszeket. Választhatunk natúr kötöző zsinórt, szatén-, textil-, papír vagy juta szalagot. A legegyszerűbb díszítési művelet, ha arany, ezüst, réz, fehér és fekete, fa felületen is használható tollakkal rajzolunk a korongokra. A vágott hegyű tollakkal pedig csodaszép kalligrafikus motívumokkal, szövegekkel is díszíthetjük a korongokat.
  2. Igazán különleges díszeket készíthetünk szalvéta, vagy más néven decoupage technikával. Válasszunk olyan ünnepi szalvétákat, melyekből kisebb motívumok is könnyen kivághatók, szerezzük be a decoupage-ragasztót és egy vékonyabb ecsetet. A decoupage módszer első lépése, hogy a kiválasztott szalvétából kivágjuk azt a motívumot, amit majd szeretnénk a fakorongra ragasztani. Szétválasztjuk a szalvéta rétegeit és csak azt a réteget használjuk, amin a minta van. Ezután egy vékonyabb hegyű ecsettel bekenjük a fakorongot a ragasztóval. Fontos, hogy a ragasztót vékony rétegben vigyük fel. A következő lépés, hogy a motívumot a ragasztóra simítjuk. Amikor megszáradt a motívum, átkenjük azt is a ragasztóval. Ha azt szeretnénk, hogy a felület fényes legyen, kenjük át decoupage-lakkal a száradás után.
  3. A fakorongokat díszíthetjük örökzöldekkel, termésekkel, masnikkal, fűszerekkel is. A hozzávalókat először rendezzük el a korongon, majd ragasztópisztoly segítségével rögzítsük egyesével a fakorongon az összes elemet. Tehetünk a fadíszre például olyan illatos fűszereket, mint a fahéjrúd, a csillagánizs, a szegfűszeg, vagy a kardamom. Gazdagíthatjuk olyan örökzöldek hajtásaival, mint a tiszafa, a borostyán, a buxus vagy a fagyal. Tehetünk a korongra narancs- vagy citromkarikákat, színes bogyókat, kisebb tobozokat.

Az egyedi fadíszekkel természetesen nem csak a karácsonyfát dekorálhatjuk: akaszthatjuk őket a fiókgombokra vagy ajtókilincsekre, de akár tehetjük a szépen becsomagolt ajándékok tetejére is. Ragasztópisztoly segítségével könnyen a csomagolásra rögzíthetjük a feldíszített korongot, és már kész is a különleges ajándék.

Asztali díszek, adventi ,,koszorúk” fakorong alapból

A nagyobb méretű (15-25 cm átmérőjű) fakorongokból hasonló módon készíthetünk asztali díszt vagy adventi ,,koszorút”, mintha hagyományosan, egy koszorú adná az alapot. A díszítésben csak a saját kreativitásunk szabhat határt, mind stílusában, mind a felhasznált alapanyagokban, díszítő elemekben. A fakorongon mindenképpen készítsük el első lépésben a kompozíciót és csak ezután rögzítsük az egyes díszeket ragasztópisztoly segítségével. Az olyan természetes anyagok, mint az illatos örökzöldek, a különleges formájú termések, és szárított gyümölcsök, a színes bogyók, az egyszínű gyertyák és a naturális szalagok, masnik segítségével igazán egyedi lakásdísz készíthető.

STIHL tipp: Az otthoni alkotáshoz szükséges kellékeket legegyszerűbben a hobbiboltokból szerezhetjük be, ahol az eszközök mellett rengeteg izgalmas díszítőelemet is találunk.

Megdupláznák a halfogyasztást

2019. december 13. 10:17

A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Milyen fenyőt válasszak az ünnepekre?

2019. december 9. 12:32

Akkor érdemes a földlabdás fenyőfa mellett dönteni, ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni.

Méghogy boros nemzet ... 700 millió korsó sört ittunk

2019. november 30. 05:37

A szeptemberig tartó egy évben 146 milliárd forint volt a hazai kiskereskedelmi sörforgalom, ami több mint 350 millió liternek felel meg.

Taroltak az ausztrálok a STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon

2019. november 5. 04:47

A világ legrangosabb sportfavágó eseményén kiemelten odafigyelnek arra, hogy a versenyfa csak és kizárólag 100 százalékban fenntartható módon kitermelt fa legyen.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

Így vásároljon tűzifát: tippek, tanácsok, hogy ne a pénze égjen!

2019. november 20. 05:47

Amennyiben a tűzifa rönk formájában érkezik, nélkülözhetetlen egy könnyű, egyszerűen használható, megbízható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk.

51 méter, 65 centiméter, több, mint 140 éves és köszöni, jól van

2019. április 12. 08:36

A Somogy-megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát.

Életmód Képgaléria