Életmód
Életmód

Hogyan válasszunk állatorvost kedvenceinknek?

Hogyan válasszunk állatorvost kedvenceinknek?

Agrofórum Online

Az állatorvos választása ugyanúgy egy bizalmi kérdés, mintha mi emberek magunknak választanánk orvost. Nemcsak a szakmai rátermettség a fontos, de az is, hogy kisállatunkkal is jól tudjon bánni, akár haszonállatról, akár hobbiállatról van szó.

Hobbiállat alatt természetesen nem a kihasznált állatokat értem, hanem a kedvenceinket, mint a kutyák, cicák, tengerimalacok vagy akár a törpenyulak: számukra is fontos az, hogy az állatorvosban bízzanak, ne féljenek tőle, és így egy win-win együttműködés alakulhat ki az állatorvos, a gazdi és az állat között.

Milyen szempontoknak feleljen meg egy állatorvos?

Legyen magabiztos a fellépése, legyen barátságos és az aggódó gazdit tájékoztassa, hogy mi fog történni. Ez a bizalmi viszonyhoz is nagyban hozzájárul.

Pozitív attitűdjével a legnagyobb bajban is meg kell tudja nyugtatni a gazdát, de akár az állatot is, mert minél nagyobb testű egy kutya, ló, vagy más állatunk, annál fontosabb a bizalom is.

Az állatszeretet is fontos, ami akár nem is a szakmai oldal része, hanem inkább a hivatásé már. Egy állatorvosnál ugyanúgy fontos, hogy ne érezze sem az állat, sem a gazdi azt, hogy futószalagon „csak úgy le van tudva és kész”. Nagyon sok gazdi, és ezáltal az állat is nagy félelmekkel indul neki egy betegségnek, amihez sok türelem is kell minden oldalról.

Ez az emberi oldala. De mi a helyzet a szakmai felkészültséggel?

Minél jobban vonzódunk a természetes orvosi megoldásokhoz emberként, annál fontosabb lesz az számunkra, hogy amikor állataink bajban lesznek, megbetegszenek, akkor automatikusan ott is a megszokott sémát követve nem csak, vagy nem feltétlen csak a gyógyszerekhez nyúljunk.

Manapság az interneten böngészve vannak megbízható kutya-herbológusok, lóterapeuták, és akár akupunktúrával vagy más alternatív gyógyászati iránnyal is foglalkozó állatorvosok. Én magam is több ilyet ismerek, például nagy tisztelője vagyok a kínai medicina állatorvosi oldalában jeleskedő saját állatorvosunknak.

Az állatorvos kiválasztása bizalmi kérdés (fotó: Pexels)

Az állatoknál is működhet a gyógynövény-terápia?

Majdnem azt írtam, hogy teljes mértékben igen, de azért fontos tudni, hogy attól, hogy embernél valami működik, még kutyáknál, cicáknál, lovaknál, sőt nyulaknál már messze nem biztos.

A macskáknál is van több olyan illatanyag-összetevő, ami miatt illóolajos terápiáknál észnél kell lenni, hiszen nem tudják lebontani a cicák az illóolajok egyes alkotóit. De ugyanígy a nyulak esetében is speciális egzos állatorvosra van szükség ahhoz, hogy megfelelő kezekben tudhassuk kis kedvencünket.

A gyógynövényekkel ráadásul ugyanúgy lehet dolgozni és más alternatív terápiákkal is, mint ahogy embereknél is kiegészítő terápiaként alkalmazzuk. De itt is fontos, hogy ha már az a kérdés, hogyan válasszunk jó állatorvost, akkor legyen nyitott erre a szemléletre is.

Múlik-e a gazdin az, hogy az állatorvos szeret-e minket?

Na, ez egy olyan kérdés, amire egyértelműen igen a válasz! Miért? Mert a gazdi habitusa és viselkedése kihat az állatra is, ami közvetve ugyan, de kihat az állatorvosra is. Ugyanígy gondoljunk bele, hogy milyen nehéz helyzetben van egy állatorvos, ha egy agresszív állathoz hívják ki! Amikor az állataink szocializációjáról van szó, akkor abba ez a tényező is beletartozik, hogy az állat kezelhető legyen ilyen szituációkban, mert akkor tudunk mi magunk is hatékonyan állatorvoshoz fordulni. Ebek esetén ehhez érdemes kutyaiskola vagy kutyakiképző segítségét kérni, még akkor, amikor kiskorú a kedvencünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akcióban a tollas, szőrös, kitines és pikkelyes szúnyogirtók

2024. július 21. 14:10

Ha szúnyoginváziótól szenvedünk, vegyszerek helyett érdemes a szúnyogok természetes ellenségeinek segíteni. A WWF megmutatja, kikről van szó.

Libalegelőből hoztak létre gyógyfürdőt Kelet-Magyarországon

2024. július 20. 14:10

Azt már az 1930-as években megállapították a szakemberek, hogy számos más környező településhez hasonlóan itt is gazdag hévízkincs rejtőzik.

Az árvaszúnyogok jelzik, milyen állapotban van a Balaton

2024. július 20. 10:10

Az árvaszúnyogok azokat a változásokat is érzékelik a Balatonban, amit a tudomány nem. A fajösszetételük átalakulása fontos nyom lehet.

Ne dobja ki a dinnyehéjat, ennyi minden készíthető belőle

2024. július 20. 08:10

Természetesen nem a külső kemény zöld héjból, hanem a zöld héj és a piros gyümölcshús közötti fehér részből, amit egy éles késsel könnyedén le lehet fejteni.

Egy kis mozgás az agráriumban dolgozóknak is kell!

2019. szeptember 3. 08:56

Az VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban streetballban és teniszben mérhetik össze a tudásukat az indulók.

Egyre nagyobb a jelentősége az állatorvosi szakmának

2018. szeptember 7. 12:35

A hallgatóknak pályájuk kezdetén fontos látniuk, mennyire átértékelődött az állatorvosok, az állatorvoslás szerepe az elmúlt évtizedekben. Az állatorvosi közegészségügy talán sohasem volt annyira szem előtt, mint napjainkban – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén. 

Elfogytak a vidéki állatorvosok?

2024. február 23. 07:10

Amíg pár évtizeddel ezelőtt még a kisebb városokban sem volt szokatlan a kapirgáló baromfik látványa, addigra ma már a falvak zöméből is kikopott a haszonállatartás.

Elérhetővé vált az antibiotikum-felhasználást bejelentő rendszer

2023. február 10. 12:22

Ismét használhatják az állatorvosok és meghatalmazottjaik az új funkciókkal bővített antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert – hívja fel a figyelmet a Nébih.