Életmód
Életmód

Imádni való pulykás finomságok

Imádni való pulykás finomságok

Gallicoop

A pulyka semleges ízének, finom állagának köszönhetően számos szezonális alapanyaggal kombinálható. Használjuk ki az októbert, variáljuk bátran a húst édes, kesernyés, sós termésekkel! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi most hét ötletet ad, mivel is érdemes tálalni kedvenc húsunkat.

Halloweenra

Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel.

Könnyen emészthető

Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.

Arabos hangulatban

A pulykát kombinálhatjuk aszalt gyümölcsökkel is. Remekül passzol az aszalt szilvához, vagy éppen a sárgabarackhoz. Keleties fűszerekkel ízesítve megidézhetjük Marokkót, ahol a tagine, avagy a cserépben főtt ragu hasonló alapanyagokból készül el. Akár mi is beruházhatunk egy tagine tálra, hiszen ebben sütve a hús megőrzi szaftosságát, nedvességtartalmát.

Rózsaszín körettel

A cékla vastartalmának köszönhetően hatékony vérképző, immunerősítő és méregtelenítő zöldség. Sokáig eláll, bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha méltó köretet szeretnénk a pulyka köré varázsolni. Gyönyörű színt ad például a rizottónak. Egy rizses egytálétel, egy szelet pulyka, és már jól is laktunk!

Hétköznapi hősök

Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket.

Püré helyett

A gesztenye sokoldalúan felhasználható. Összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe. Őszi szülinapok kedvenc fogása lehet a gesztenyével töltött pulyka. A közkedvelt termés semmi máshoz nem hasonlítható íze különlegessé, ünnepivé varázsolja a húst. Fűszerezésben harmonizál a kakukkfűvel, petrezselyemmel és más zöldfűszerekkel.

Ne várjunk karácsonyig!

A méltatlanul elhanyagolt, egyszer egy évben előkapott gyümölcs pulykába töltve nagymamáink konyháját idézi. Ez a termés számos kultúrában a boldogság, a szerelem, a termékenység szimbóluma. Gyömbérrel, fahéjjal tetézve a fogást mi is azonnal szerelembe esünk. Ha mással nem, az étellel biztosan.
—-
ŐSZI ÍZEK A TÁNYÉRON

Receptajánló:

Almás-édesburgonyás pulykamell
4 főre

2 db alma
3 db édesburgonya
1 db póréhagyma
4 szelet Gallicoop pulykamellfilé
2 dl almalé

Bors
1 marék friss zsálya
olívaolaj

Az almát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és a megpucolt édesburgonyával együtt felkockázzuk. A póréhagymát karikára vágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 fokra bemelegítjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük az almát, édesburgonyát, póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, friss zsályával megszórjuk. Almalével felöntjük, majd rátesszük a húst, lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk 30 percre. Levesszük a fóliát, és 15 percre még visszatoljuk a tálat a sütőbe.

Céklás szőlős pulykás saláta pulykamellel és friss kecskesajttal
4 főre

40 dkg Gallicoop pulykamell
50 dkg tisztított, sült cékla
1 fürt szőlő
1 tk szárnyas fűszersó
frissen őrölt bors
10 dkg friss kecskesajt
kevés vaj

Az öntethez:
1 dl olívaolaj
1 tk dijoni mustár
1 citrom leve

Bors

 

Serpenyőben kevés vajon megsütjük a felkockázott pulykamellet. Közben fűszersóval és borssal meghintjük. Egy nagy salátás tálba tesszük a felszeletelt céklát, szőlőt, pulykahúst. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátára, megszórjuk a kecskesajttal, és azonnal tálaljuk.

Sütőtökös pulyka bolognai
4 főre

50 dkg Gallicoop darált pulykahús
25 dkg sütőtök
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
40 dkg spagetti
1 marék friss oregánó

Bors
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj

Egy lábasban olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, oregánót, és fehéredésig sütjük. Beletesszük a megpucolt, kis kockára vágott sütőtököt,és felöntjük paradicsomlével. Félig lefedve közepes lángon gyöngyöztetve készre főzzük. Közben a spagettit roppanósra főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, sóval, és olívaolajjal átkeverjük, és a sütőtökös-húsos raguval tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórjuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

2024. április 18. 13:10

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

2024. április 16. 12:10

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

Elindult a természetvédelmi kincskereső, legyen részese Ön is!

2024. április 14. 15:10

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tavaszi természetles programjában a környezetünkben élő madarakról, valamint kétéltűekről, hüllőkről, lepkérőlk és emlősökről várnak megfigyelési adatokat.

Az erkélyen is termeszthető friss, ropogós uborka

2024. április 14. 13:10

Nemcsak a paradicsom vagy a saláta, hanem az uborka is remekül megterem cserépben vagy balkonládában. A kisméretű uborkafajták, valamint a savanyítani való uborkák különösen jól érzik magukat ilyen körülmények között.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.