Életmód

Karfiolból pizza? Hihetetlen, de minden gyerkőc szereti!

Agrofórum Online

Akár hiszik, akár nem, a karfiolból isteni finom diétás, gluténmentes pizza süthető! Aki egyszer kipróbálja, a rabjává válik, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos, csak ez nem nehezíti el az embert, nem ugrik tőle az egekbe a vércukrunk és nem hízunk tőle... Ugye, máris izgalmasabbnak tűnik, mint a lisztes verzió?

Aki egyszer kipróbálja, a rabjává válik, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos, csak ez nem nehezíti el az embert, nem ugrik tőle az egekbe a vércukrunk és nem hízunk tőle… Ugye, máris izgalmasabbnak tűnik, mint a lisztes verzió?

A diétázók egyik legnehezebb feladata vélhetően az, hogy le kell mondaniuk a megszokott „jóról”, vagyis rosszról: azokról az ételekről, amelyek hizlalnak, de legalábbis alaposan lelassítják, vagy megállítják a fogyókúrát. Kivéve, ha változtatunk az alapanyagokon.

A pizza az egyik legnépszerűbb tésztaétel a világon, amit emberek milliói fogyasztanak rendszeresen. Mivel fehér lisztből készül, igencsak kalóriadús, így jócskán megemeli a vércukrot, ami további éhségérzetet eredményez, ráadásul eltelít, így utána biztos nem megyünk le a konditerembe, vagy a parkba futni. Le kell hát mondanunk róla, ha fogyni akarunk. Vagy mégsem?

A közösségi oldalakon egyre nagyobb teret hódítanak a fitt pizza receptek, amelyek csökkentett szénhidráttartalmú lisztből, polentából, útifüves lisztkeverékekből készülnek, de van a receptek között egy, ami merőben más, mint a többi – ez pedig nem más,

mint a karfiol-pizza.

Igen, karfiolból készül. Nem, nem karfiol ízű. Nem, nem karfiol állagú. Olyannyira nem, hogy ha nem áruljuk el a családnak, hogy mi a „tészta” alapanyaga, sosem jönnek rá (kiváltképp a gyerekek) – ezt tapasztalatból mondom.

4 gyereket etetünk úgy a férjemmel, hogy sokszor fogalmuk sincs arról, hogy éppen ZÖLDSÉGET esznek, amit „hivatalosan” nem szeretnek. Különösen a karfiolt. A pizzából mégis, sosem marad egy morzsányi sem, pedig karfiol-masszából készül, és a végén azt mondják, anya, ez isteni volt!

Szóval, ha azt szeretnénk, hogy egészségesebb vagy diétásabb étel kerüljön az asztalra, mint a megszokott bolti vagy házi fehér lisztből készült pizza, itt az ideje kipróbálni a karfiol-pizzát, ami bizton a család kedvence lesz!

No, de most lássuk az alapreceptet!

Karfiolpizza

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál oregánó
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 1 kiskanál áttört fokhagyma
  • 4 teáskanál pizzaszósz
  • 50 dkg reszelt mozzarella sajt
  • 1 közepes paradicsom
  • 15 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

  • A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, picire aprítjuk (aprítógépben). 8 percre mikróba tesszük, majd pihentetjük addig, amíg szobahőmérsékletre hűl.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A karfiol levét kinyomjuk, papírtörlővel felszárítjuk a felesleges levet, majd hozzáadjuk a fűszereket, a mozzarella felét és a tojást. A masszából pizzaalapot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd berakjuk a sütőbe 15 percre.
  • Az elősütött pizzát kivesszük, megkenjük paradicsomszósszal, rászórjuk a maradék sajto(ka)t, paradicsomot (de ízlés szerint tehetünk rá sonkát, kolbászt, hagymát, főtt tojást, ki, mit kedvel). Visszatesszük a pizzát a sütőbe és további 5-10 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, 10 percet állni hagyjuk a könnyebb szeletelés érdekében.

Ha nincs mikrónk, vagy még egészségesebb módszerre vágyunk, a karfiolt meg is főzhetjük. Ez esetben főzés után a karfiolt le kell szűrni, burgonya nyomóval áttörni, a masszához 2 tojást, 25 dkg reszelt sajtot és sót kell keverni.

Az így kapott masszából az előzőekhez hasonlóan pizzaalapot kell formázni és 180 fokon pirulásig sütni, majd ki kell venni, pizzaszósszal és a kedvünk szerinti feltéttel megrakni és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütni.

A karfiolpizza egy csodás alternatívája az „egészségtelen” klasszikus pizzának, így ez a recept könnyedén beilleszthető a diétánkba is. Magas rosttartalmának köszönhetően laktat, de nem nehezít el, pillanatok alatt elkészül, ráadásul finom és egészséges.

Mások is felfedezték a receptet:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Boszorkányos növények

2024. november 23. 16:10

Számos olyan növény van, amelyhez az emberek valamiért misztikus tulajdonságokat társítanak, és amelyekre évszázados tradíciók épülnek.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Fóliák hasznosítása, VI. – A karfiol, valamint a fejes és kelkáposzta hajtatás

2024. február 23. 14:40

A káposztafélék késő tavaszig jól tárolhatók, ennek ellenére vannak, akik áprilisban már szívesebben fogyasztanák a frissen szedett fejes és kelkáposztát vagy a karfiolt.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.