Életmód
Életmód

A luxemburgi világbajnokságon szerepel a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott

A luxemburgi világbajnokságon szerepel a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

2018. november 24-28. között rendezik a luxembourgi kulináris világbajnokságot, melyre ezúttal 72 ország közel 2.500 versenyzője érkezik a világ minden pontjáról, köztük a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatottal.

Az eseményt minden negyedik évben hívják életre, ezúttal a hetediket a sorban, melyet a Worldchefs (gasztronómiai világszövetség) védnököl.

WORLDCHEFS:

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

Az egyéni versenyzők, valamint regionális csapatok mellett a legnagyobb attrakció a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye. Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen 4.950 darab.

A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 2 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli. A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig.

Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Az élő melegkonyhás versenyprogram mellett a válogatottaknak egy hidegkonyhai programot is be kell mutatni, benne szakács és cukrász fogásokkal.

A magyar csapat ez alkalommal 2018. november 24-én, az első napon mutatkozott be hideg programjával, 26-án pedig az élő főzéssel.

Pár érdekes adat a versenyről:

 • 72 nemzet – közel 2.500 versenyzője és közel 1.800 szakmai kísérő
 • szintén a világ minden tájáról érkező versenyzők – Kanadától-Dél-Koreáig, Norvégiától-Dél-Afrikáig
 • 5 nap – több mint 50.000 látogató a világ minden részéről
 • világsajtó
 • 30 nemzeti válogatott
 • 15 junior válogatott
 • 15 közétkeztetési csapat
 • napi 6 nemzeti és 3 junior nemzeti válogatott
 • 3 fogásos menü előírása:

– előétel – kötelező a hal vagy kagyló vagy a tenger élővilág valamely eleme
– főétel
– desszert

 • egyéni versenyzők (szakács – hidegkonyha, cukrász, szakács artisztika, cukrászati artisztika, élő zöldségfaragás, jégszobrászat)
 • regionális csapatok (hidegkonyha)

Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. Az öt nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút bajnokok.

A nemzeti válogatott tagjai:

Volenter István (csapatkapitány) – 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár
Adamek Balázs – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Bán László – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Babicz János – Costes Downtown, Budapest
Huszár Tibor – Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza
Kézi Sára – munkahelyváltás előtt, 2019-től Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza
Botos János András – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Nagy Csaba – Avalon Park és Resort & Spa, Miskolctapolca
Bergmann Nándor – Bergmann Cukrászda és Kávéház, Balatonfüred
Földesi Csenge – A La Maison, Budapest

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség:

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás.

A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig.

Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.

MNGSZ-menü

 

20 milliárd forintot költünk horgászengedélyekre

2019. augusztus 20. 08:38

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter.

Ünnepi kenyérstatisztika

2019. augusztus 20. 06:20

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült.

Ahol a szőlő, ott a szelídgesztenye is

2019. augusztus 19. 18:17

Közeleg az ősz, így néhány hónapon belül megkezdődik az idei gesztenyeszezon. A szelídgesztenye egy finom, sokak által kedvelt eledel, számtalan 5-600 éves gesztenyefa teszi különlegessé Magyarország egyes tájait.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Sötét jövő előtt áll a szarvasgomba-termesztés

2018. november 29. 04:36

A skóciai Stirling Egyetem kutatása szerint hamarosan vége a szép időknek, és a klímaváltozás miatt a jól jövedelmező szarvasgomba-termesztés, mint iparág eltűnhet a század végére.