Életmód
Életmód

Megemelt chipsadó: idén 57 milliárd forint bevételt eredményezhet

Megemelt chipsadó: idén 57 milliárd forint bevételt eredményezhet

Szuperfarm

Januártól húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó, ráadásul azt kiterjesztették a gyümölcspárlatokra, a pálinkákra és a gyógynövényes italokra is.

Idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó (amelyet chipsadónak is neveznek) az egészségügyi ágazatnak – közölte Joó Tamás egészségügyi közgazdász az M1-en.

Joó Tamást arról kérdezték, hogy január elsejétől általánosan húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételeknél és italoknál, emellett az adóköteles italok körébe tartozik a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

Közölte: a neta 700-800 vállalkozást érint, és az 50 legnagyobb gyártó fizeti be a 90 százalékát. Ismertetése szerint kezdetben éves szinten 20 milliárd bevételt jelentett ez az adónem, ami 2015-ben 30 milliárd forintra nőtt, köszönhetően annak, hogy az alkoholtermékek is a népegészségügyi termékadó hatálya alá kerültek. Idénre az emeléssel ez az összeg 57 milliárdra nőhet.

Említette azt is, hogy a bevezetés utáni évben már kimutatták: a gyártók 40 százaléka eltávolította vagy csökkentette a káros összetevők mennyiségét.

Joó Tamás szólt arról is, hogy ezt a bevételt kezdetben, 2012-ben és 2013-ban az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére fordították, és most kiváló alapot nyújthat az egészségügyi fejlesztések megvalósításához.

Ma éjjel kezdődik a csillagászati tavasz

2019. március 20-án 22 óra 58 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség.

Újpesten főzik az első magyar kézműves gint

Az Opera Gin Budapest elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett.

Medvehagyma: tények és tévhitek

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

Már Olaszországnak is importálnia kell az olívaolajat?

Szakértői becslések azt mutatják, idén Olaszországban 57 százalékkal kevesebb olajbogyó terem az átlagosnál. A xylella fastidiosa fertőzés miatt nemcsak a mennyiség csökken: esett az olívaolaj minősége is.

Ma kezdődött a Pálinka Országkóstoló Komáromban

A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is.

2018. május 28. 13:31

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.

2018. október 15. 06:25

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

2018. november 17. 13:36

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

2018. június 29. 06:03