Életmód
Életmód

Megérkezett az új Toyota RAV4

Megérkezett az új Toyota RAV4

Agrofórum Online

Tegnap a New York-i Nemzetközi Autókiállításon leleplezésre került a világ legnépszerűbb SUV modellje, a Toyota RAV4 legújabb, ötödik generációja.

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, a SUV szegmenst az első generációs RAV4-el 1994-ben megteremtő Toyota a New York-i Nemzetközi Autókiállításon mutatta be a RAV4 SUV vadonatúj, ötödik generációs változatát, amely immár a Toyota Új Globális Platformjára épül. Az új RAV4 minden tekintetben méltó elődeihez és ahhoz az imázshoz, amit az SUV-szegmens megteremtésével sikerült felépítenie, ezért az ötödik modellgeneráció nagymértékben továbbfejlesztett hajtáslánc-technológiákat, dinamikus teljesítményt, intelligens biztonsági megoldásokat és remek terepképességet kínál.

Robusztus formavilág

Az új RAV4 dizájnerei arra törekedtek, hogy az autó formavilága hatásosan tükrözze a világ legnagyobb darabszámban értékesített SUV-modelljének erejét és sokoldalúságát. Ennek leglátványosabb formai megoldása az új RAV4 nagyobb hasmagassága és szélesebb kiállása. A dizájn legfontosabb üzenete, hogy a RAV4 tulajdonosa bárhová eljuthat autójával, amit minden pillanatban igazi élvezet vezetni.

A RAV4 mindig is fordulékony, könnyen irányítható autónak számított, és ez alól az új modell sem kivétel. Az ötödik modellgeneráció 4600 mm-es hosszúsága alig különbözik a most kifutó változatétól. Ugyanakkor csökkent az első és a hátsó túlnyúlás, a tengelytávolság pedig 30 mm-rel nőtt, így az utastér még tágasabbá és kényelmesebbé vált. A csomagtér is nagyobb lett, sőt a ledönthető hátsó üléseknek, a két szinten rögzíthető padlónak és az oldalt elhelyezett hálóknak köszönhetően még praktikusabban kihasználható. A jármű szélessége 10 mm-rel, 1855 mm-re gyarapodott, így az utasok még kényelmesebben elférnek a kabinban.

Innovációk a hajtáslánc-technológiában és a menetdinamikában

Az új RAV4 vásárlói két új TNGA-hajtáslánc közül választhatnak, amelyek takarékosabbak és erősebbek a jelenlegi modell hajtásainál. Az új, 2,5 literes környezetbarát hibrid elektromos rendszer nemcsak csekély üzemanyag-fogyasztást, emissziót és zajszintet kínál, hanem magasabb teljesítményt és élénkebb gázreakciókat is. A hibrid elektromos hajtás továbbra is fontos értékesítési előnyt jelent a RAV4 saját szegmensében, s ez a megoldás egyre több vásárló érdeklődését kelti fel: ma Európában és Magyarországon a modell 85%-ban hibrid változatban talál gazdára, és nem kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy a RAV4 hazánkban is magasan vezeti szegmense értékesítéseit.

A kínálatban emellett egy új, 2,0 literes benzinmotor is szerepel, amihez egyaránt párosítató manuális és automata sebességváltó.

Az autó menetdinamikája érezhetően javult, ami részint a teljesítmény növekedésének, részint pedig az új RAV4-hez rendelhető összkerékhajtási rendszereknek köszönhető. A hibrid változathoz a Toyota egy teljesen új elektromotoros hajtást tervezett, ami hatékonyan hasznosítja a hibrid rendszer által termelt elektromos áramot, második elektromotorként hajtva meg a hátsó kerekeket, mérsékelve ezzel az energiaveszteséget és természetesen az autó üzemanyag-fogyasztását, miközben kiváló AWD teljesítménnyel ruházza fel az új modellt.

A Toyota a 2,0 literes benzinmotorhoz csatlakozó mechanikus AWD-rendszert is továbbfejlesztette, az automata sebességváltós modellváltozatban dupla tengelykapcsolóval és a hátsó tengely leválasztásával egészítve ki a szerkezet működését.

A RAV4 élvezetesebb menettulajdonságaihoz a TNGA-platform mélyebb tömegközéppontja és jobb súlyelosztása is hozzájárul, akárcsak a merevebb karosszériaszerkezet és az, hogy az autó precízebben, kiszámíthatóbban és gyorsabban reagál a vezető utasításaira.

A mára olyannyira népszerű SUV kategóriát megteremtő RAV4 első bemutatása óta Toyota ikonikus modelljének számít, mostani generációja pedig értékesítéseink egyik legfontosabb alappillére, világ- és hazai szinten egyaránt. Ebben különösen fontos szerepe van annak, hogy a mostani generációs RAV4 elsőként tette elérhetővé a környezetbarát hibrid elektromos hajtást a nem luxus SUV kategóriában (az első hibrid SUV a Lexus RX volt 2005-ben), ami újabb robbanásszerű növekedést hozott a modell értékesítéseiben – mára hazánkban is 85%-ban ezzel a hajtással talál gazdára. A RAV4 fontosságát jól mutatja, hogy 2017-ben a magyarországi Toyota értékesítések 13,3%-át tette ki, a re-exporttól tisztított magyarországi D SUV szegmensben pedig hatalmas előnnyel, 20,8%-os szegmens részesedéssel végzett az első helyen.

Tavaly Magyarországon összesen 1285 db, átlagosan 7 óránként 1 Toyota RAV4 talált gazdára. A modell egyébiránt a flottavásárlók és a magánvásárlók körében egyaránt népszerű, tavaly a hazai RAV4 eladások 50%-át tették ki a vállalati értékesítések. A New Yorkban most leleplezésre került, hazánkba a jövő év első felében érkező ötödik generációs RAV4 várakozásaink szerint még dominánsabb szerepet tölt majd be szegmensében, és még a mostaninál is hangsúlyosabb részt képvisel majd értékesítéseinkből.

– mondta Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Hangolódjunk az ünnepekre – alkossunk közösen természetes alapanyagokból a STIHL segítségével

2019. november 17. 09:33

Az otthoni alkotáshoz szükséges kellékeket legegyszerűbben a hobbiboltokból szerezhetjük be, ahol az eszközök mellett rengeteg izgalmas díszítőelemet is találunk.

Jövőre drágábban lehet horgászni a Balatonnál

2019. november 15. 05:47

Tíz százalékot némileg meghaladó lesz az áremelés, de nem egységesen, lesznek ugyanis olyan jegytípusok, amelyek ára változatlan marad.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Az uniós éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása elérte a 21,7 milliárd eurót tavaly

2019. november 9. 11:47

Több mint kétszeresére nőtt az a hozzájárulás, amelyeket az unió és tagállamai 2013 óta nyújtanak a fejlődő országok részére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni fellépéshez.

Megújult a Toyota C-HR

2019. október 27. 04:36

Még hibridebb, még kommunikatívabb és még ikonikusabb – így aposztrofálja a Toyota sikermodellje, az elmúlt években a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtást igazi slágerré varázsló C-HR modellfrissítését.

Ford - Toyota - Nissan a sorrend a pickup eladásoknál

2019. október 7. 14:27

Az első kilenc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 11,3 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Jön a Toyota elektromos kisáruszállítója

2019. július 9. 10:02

A vadonatúj PROACE CITY bevezetésével a kompakt haszonjárművek szegmensében is megveti a lábát a Toyota, miközben már 2020-tól érkeznek a PROACE és PROACE CITY modellek akkumulátoros elektromos (BEV) verziói is.

Gépinfo Képgaléria

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.