Életmód
Életmód

Alaposan lehúzták a növényi alapú fehérjeporokat, mindegyikkel van valami baj

Alaposan lehúzták a növényi alapú fehérjeporokat, mindegyikkel van valami baj

Agrofórum Online

Érzékelhetően egyre nagyobb a kereslet a növényi alapú fehérjeporok iránt. Nem meglepő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központtal karöltve alaposan utánanéztek annak, hogy mit is rejtenek a csomagolások.

Nem túl szívderítő eredménnyel zárult a vizsgálat: a tesztelt 17 csokoládé ízű termék mindegyike ellen hatósági eljárás indult. A jelölési előírásokon nemes egyszerűséggel fogalmazva,  mind a 17 termék elhasalt, ugyanis egyik sem felelt meg maradéktalanul azoknak.

Mindemellett négy terméknél élelmiszerminőségi, egy esetben pedig élelmiszerbiztonsági hibát is felleltek a szakemberek. Az egyik termék esetében, még a tesztfolyamat legelején, termék visszahívásról döntöttek, mivel nem volt feltüntetve annak szójatartalma a csomagoláson.

Az érintett vállalkozás által megküldött dokumentációkból kiderült, hogy a termékben 20%-os arányban volt egy szójafehérje-összetevő, ezt azonban nem tüntették fel. Mint az ismeretes, a szóját, hiszen allergén, kiemelten kötelező jelölni az összetevők között.

Élelmiszerbiztonsági hiba miatt tehát a hatóság kötelezte az érintett vállalkozást a termék forgalomból való kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására. Mivel  nemcsak a vizsgált terméket érintette a hiba, hanem többféle ízesítésű és kiszerelésű fehérjeport is, ezekkel szemben szintén intézkedett a Nébih.

Mi rejlik a csomagban?

Származásukat tekintve tíz magyar és hét külföldi terméket vizsgált ez alkalommal a Szupermenta. Minden fehérjepor alapvetően borsó- és a rizsfehérjéből állt, ezeken kívül az egyes készítményekben előfordult még tökmag-, kendermag-, napraforgómag-, lenmag-, chia mag-, bab-, mandula- és kókusz fehérje.

Doppingra nem alkalmas

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában a fehérjeporok esetleges doppingszer-szennyezettségét ellenőrizték, erre vonatkozóan viszont megnyugtató eredményre jutottak, a termékekben nem volt fellelhető doppingszer.

Fehérjetartalom: pipa

A fehérjeporok fehérjetartalma széles skálán, 55,8% és 77,7% között mozgott. A mérési eredmények minden esetben igazolták, hogy a valós tartalom megfelel a csomagoláson feltüntetett értéknek.

Kezdődnek a gondok...

Volt olyan termék, amely esetében az ízesített italok kategóriába tartozó növényi fehérjepor termékcsoportban nem alkalmazható édesítőszert használtak. További két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek oka az, hogy csökkentett energiatartalmuk nem igazolódott.

A tesztben résztvevő fehérjeporokhoz több különböző édesítőszert használtak, bizonyos termékekben akár többfélét is: szukralóz nyolc termékben, szteviol-glikozidok hét termékben, aceszulfám-K pedig két termékben fordult elő.

Egy termékben xilitet is felhasználtak, ugyanakkor az adalékanyagokra vonatkozó, fenti uniós rendelet alapján a növényi fehérjeporokban ez a típusú édesítőszer nem alkalmazható.

Emiatt a xilitet egy olyan engedélyezett adalékanyagra kell cserélnie a gyártónak, amely az ízesített italokban alkalmazható. Egy másik fehérjepor olyan összetevőt – cink- és réztartalmú inaktivált élesztő kivonatot – tartalmazott, amelynek használata ásványi anyagként jelenleg nem engedélyezett. Az érintett négy élelmiszer-vállalkozó ellen élelmiszerminőségi hiba miatt is hatósági eljárás indult, az érintett termékek receptúráját módosítaniuk kell a vállalkozóknak.

Egy kis fény: hozzáadott vitamin- és ásványianyag-tartalom

Abban az esetben, ha egy növényi fehérjepor jelölésén például a „vitaminnal, vitamin hozzáadásával, vitaminnal dúsított, vitaminforrás”, stb. állítás szerepel, akkor az uniós rendelet szerint ezen állításoknak a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell vonatkoznia, ebben az esetben a vízzel elkészített italra.

A legtöbb terméken elkészítési javaslatként 30 g növényi fehérjepor és 300 ml víz szerepel. Tehát vitamin, ásványi anyag hozzáadása esetén a vízzel elkészített italban jelentős mennyiségben kell jelen lennie az ígért vitaminnak és ásványi anyagnak.

Ez akkor állja meg a helyét az uniós jelölési rendelet szerint, ha az elkészített italban a mennyiségük 100 milliliterenként legalább a napi táplálkozási referenciaértékek 7,5%-át eléri. Az elkészített italok 100 milliliterjére átszámított vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referenciaértékei – minden esetben – elérték az előírásoknak megfelelő 7,5%-ot. Ennek ellenére a

bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint.

Az élelmiszerbiztonsági, -minőségi és jelölési hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárást indítottak és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a felügyelők. A bírságok együttes értéke mintegy 3,5 millió forint volt.

Most nem osztottak díjat

Mint az megszokott, a kedveltségi vizsgálatot most is elvégezték, szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult a rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményei figyelembevételével egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Libalegelőből hoztak létre gyógyfürdőt Kelet-Magyarországon

2024. július 20. 14:10

Azt már az 1930-as években megállapították a szakemberek, hogy számos más környező településhez hasonlóan itt is gazdag hévízkincs rejtőzik.

Az árvaszúnyogok jelzik, milyen állapotban van a Balaton

2024. július 20. 10:10

Az árvaszúnyogok azokat a változásokat is érzékelik a Balatonban, amit a tudomány nem. A fajösszetételük átalakulása fontos nyom lehet.

Ne dobja ki a dinnyehéjat, ennyi minden készíthető belőle

2024. július 20. 08:10

Természetesen nem a külső kemény zöld héjból, hanem a zöld héj és a piros gyümölcshús közötti fehér részből, amit egy éles késsel könnyedén le lehet fejteni.

Az Aloe vera nevelése és gyógyító alkalmazásai

2024. július 19. 11:40

Az Aloe vera tartása és gondozása viszonylag egyszerű, és számos előnnyel jár, így ideális választás lehet otthoni kertészkedők számára.

Ezekben a megyékben feloldották a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

2022. június 27. 14:24

Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Növényvédelmi drónpilótákat képző intézményeket jelölt ki a Nébih

2022. május 26. 13:08

Elérhetővé vált a Nébih honlapján a növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása.

Így zajlott a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2022. december 28. 10:42

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.

Hirdetési felülettel segítenek a termelőkön

2020. április 14. 12:16

Hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az agrártárca keddi közleménye szerint.