Életmód
Életmód

Rekordok születtek a 17. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében

Rekordok születtek a 17. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében

Agrofórum Online

Nagy érdeklődés mellett a 31. Bábolnai Gazdanapok adott otthont az idei STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat szeptember 8-i döntőjének. A megmérettetésre idén kvalifikálták magukat a legtöbben, így összesen negyven 4 fős csapat részvételével zajlott a finálé. A dobogó legfelső fokára kiemelkedő teljesítménnyel a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészetének csapata állhatott fel, akik 30 ponttal előzték meg a második helyen végző Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. válogatottját. A harmadik helyet a Gyöngyösi Fanyűvők szerezték meg. A pontozás során az ügyesség és a gyorsaság mellett az erdészeti munkabiztonsági szabályok betartása volt a legfontosabb értékelési szempont.

A múlt hétvégi versenyre a tavasz óta tartó regionális elődöntőkön keresztül kerülhettek be a csapatok. Rajtuk kívül a BME Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának döntőbe jutott versenyzői vettek még részt a fináléban. Az indulók palettája nagyon széles volt: állami erdőgazdaságok, fakitermelő vállalkozók, oktatási intézmények csapatai küzdöttek az ország minden részéről. A résztvevők az erdőben végzett leggyakoribb munkaműveleteket utánzó döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás, sarangolás fő számokban, illetve a motoros láncfűrész vezetőlemez-szerelésben mérték össze tudásukat. A versenyzők saját STIHL gépeiket használták, többek között az MS 661 extrém erős motorfűrészt és az MS 461-es modellt. A szerelés versenyszámban pedig próbára tehették a STIHL új, MS 462 motorfűrészét, amely a legkönnyebb nagy teljesítményű gép a 70 cm3 lökettérfogatú motorfűrészek osztályában, és amelyet a STIHL hazai központja biztosított számukra.

A legérdekesebb versenyszám kétségkívül az idei év új kategóriája, az imitált döntés volt. Itt a bírók a pontozás során lézeres eszközzel mérték meg, hogy az adott célkaróhoz képest mennyivel tért volna el a fa, ha az erdőben vágják ki.

„A csapatok minden évben egyre felkészültebbek és profibbak, de ami még ennél is fontosabb, hogy egyre biztonságosabban hajtják végre a munkaműveleteket. A kötelező munkavédelmi felszerelések közé tartozik a saját munkavédelmi bakancs, valamint a sisak, a fülvédő tok, a kesztyű és a vágásbiztos nadrág, amelyeket mi biztosítunk a résztvevők számára. Az idei döntő is balesetmentesen zajlott, így jó úton haladunk afelé, hogy az erdészeti munkaműveletek egyre biztonságosabbá váljanak” – mondta Bakon Gábor, a STIHL magyarországi képviseletének ügyvezetője.

Az első nyolc csapat idén is megszerezte az indulási jogot a 2019-es Bajnokok Bajnoka fakitermelő kupára, amelyen így az alábbi csapatok vehetnek részt:

  1. Vértesi Erdő Zrt. – Tatabányai Erdészet
  2. Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt.
  3. Gyöngyösi Fanyűvők
  4. Gemenc Zrt.
  5. Hanyi Hódok
  6. Dalerd Zrt. – Nagy István csapata
  7. Silvanus 2001 Kft. – Robert Holz Kft.
  8. Agrogold – STIHL Császár

A rendezvény STIHL Timbersports bemutatóval zárult, amelyen a 2018. október 18-20. közötti liverpooli STIHL Timbersports világbajnokságra készülő magyar csapat tagjai mutattak be lélegzetelállító favágó show-t.

A 17. Országos Fakitermelő Bajnokság eredményei innen tölthetők le.

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

2019. október 1. 05:47

A hazai ásványvizek árát ma három fő tényező befolyásolja: a forint árfolyama, a disztribúciós és a bérköltségek.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

2019. szeptember 25. 17:16

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

10 millió darabot adtak el a legendás terepjáróból

2019. szeptember 25. 14:28

A Toyota Land Cruiserből a modell első generációjának bemutatása után közel hét évtizeddel gazdára talált a tízmilliomodik darab.

Életmód Képgaléria

Keményen odavágtak a világ legjobb sportfavágói!

2019. május 29. 08:14

Az erőt próbáló megmérettetést, a STIHL Timbersports Champions Trophy-t közel 1400-an nézték élőben Svédországban. A versenyen az amerikai Matt Cogar bizonyult a legjobbnak.

Még mindig tart a nagy STIHL-akció - ajándék fűrész jár a lombtrágya-csomaghoz

2019. május 16. 09:37

Továbbra is megrendelhető a Natur Agro Hungária lombtrágya-csomagja, melyhez 200 hektár feletti rendelés esetén ajándék Stihl-fűrész is jár a gazdáknak.

Nyári kertápolási tippek: Hogyan maradjon szép és üde a nyár végéig a kert?

2019. július 19. 07:36

Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, hogyan tudja megtartani kertje szépségét késő őszig, illetve Besenyei Péter műrepülő pilóta is megosztja kertgondozási praktikáit.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.