Életmód
Életmód

Rekordok születtek a 17. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében

Rekordok születtek a 17. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében

Agrofórum Online

Nagy érdeklődés mellett a 31. Bábolnai Gazdanapok adott otthont az idei STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat szeptember 8-i döntőjének. A megmérettetésre idén kvalifikálták magukat a legtöbben, így összesen negyven 4 fős csapat részvételével zajlott a finálé. A dobogó legfelső fokára kiemelkedő teljesítménnyel a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészetének csapata állhatott fel, akik 30 ponttal előzték meg a második helyen végző Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. válogatottját. A harmadik helyet a Gyöngyösi Fanyűvők szerezték meg. A pontozás során az ügyesség és a gyorsaság mellett az erdészeti munkabiztonsági szabályok betartása volt a legfontosabb értékelési szempont.

A múlt hétvégi versenyre a tavasz óta tartó regionális elődöntőkön keresztül kerülhettek be a csapatok. Rajtuk kívül a BME Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának döntőbe jutott versenyzői vettek még részt a fináléban. Az indulók palettája nagyon széles volt: állami erdőgazdaságok, fakitermelő vállalkozók, oktatási intézmények csapatai küzdöttek az ország minden részéről. A résztvevők az erdőben végzett leggyakoribb munkaműveleteket utánzó döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás, sarangolás fő számokban, illetve a motoros láncfűrész vezetőlemez-szerelésben mérték össze tudásukat. A versenyzők saját STIHL gépeiket használták, többek között az MS 661 extrém erős motorfűrészt és az MS 461-es modellt. A szerelés versenyszámban pedig próbára tehették a STIHL új, MS 462 motorfűrészét, amely a legkönnyebb nagy teljesítményű gép a 70 cm3 lökettérfogatú motorfűrészek osztályában, és amelyet a STIHL hazai központja biztosított számukra.

A legérdekesebb versenyszám kétségkívül az idei év új kategóriája, az imitált döntés volt. Itt a bírók a pontozás során lézeres eszközzel mérték meg, hogy az adott célkaróhoz képest mennyivel tért volna el a fa, ha az erdőben vágják ki.

„A csapatok minden évben egyre felkészültebbek és profibbak, de ami még ennél is fontosabb, hogy egyre biztonságosabban hajtják végre a munkaműveleteket. A kötelező munkavédelmi felszerelések közé tartozik a saját munkavédelmi bakancs, valamint a sisak, a fülvédő tok, a kesztyű és a vágásbiztos nadrág, amelyeket mi biztosítunk a résztvevők számára. Az idei döntő is balesetmentesen zajlott, így jó úton haladunk afelé, hogy az erdészeti munkaműveletek egyre biztonságosabbá váljanak” – mondta Bakon Gábor, a STIHL magyarországi képviseletének ügyvezetője.

Az első nyolc csapat idén is megszerezte az indulási jogot a 2019-es Bajnokok Bajnoka fakitermelő kupára, amelyen így az alábbi csapatok vehetnek részt:

  1. Vértesi Erdő Zrt. – Tatabányai Erdészet
  2. Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt.
  3. Gyöngyösi Fanyűvők
  4. Gemenc Zrt.
  5. Hanyi Hódok
  6. Dalerd Zrt. – Nagy István csapata
  7. Silvanus 2001 Kft. – Robert Holz Kft.
  8. Agrogold – STIHL Császár

A rendezvény STIHL Timbersports bemutatóval zárult, amelyen a 2018. október 18-20. közötti liverpooli STIHL Timbersports világbajnokságra készülő magyar csapat tagjai mutattak be lélegzetelállító favágó show-t.

A 17. Országos Fakitermelő Bajnokság eredményei innen tölthetők le.

Idén is elindult a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 17. 08:33

A NAK már megalakulása óta, 2013-tól a MAGOSZ-szal együttműködve szervezi a jótékonysági programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel bővült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2019. július 8. 08:02

Ezek a gépek emlékeztetnek bennünket arra, hogy őseink kemény munkával művelték meg a földet, termelték meg az élelmiszert.

Az erdőtelepítés megoldhatja a globális felmelegedést?

2019. július 6. 10:33

Ha most cselekszünk, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa.

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

2018. október 4. 07:44

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Motorfűrésszel faragták ki a magyar Harley-társadalom atyját

2018. június 18. 06:54

Gáborecz István, a vállalat szobrásza húsz óra megfeszített munka eredményeként kifaragta a tavalyi Fat Boy riderét.

Hazánk legjobb sportfavágói is összecsapnak a terepjárók legnagyobb hazai fesztiválján

2018. július 6. 14:38

A Pickup & 4x4 Fesztivál részeként, a Hungaroringen rendezik meg az idei STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokságot, ahol a hazai sportfavágás legjobbjai csapnak össze hat versenyszámban.

Bulvár Videó

Miért ne lehetne élmény a fűnyírás?

2018. július 27. 04:15

Szívesen búcsút mondanánk fűnyírás közben a hosszabbítók és kábelek le- és feltekerésének, és szeretnénk mindemellett környezetbarátok is lenni?