Életmód
Életmód

Szabad-e naptej nélkül a napon tartózkodni?

Szabad-e naptej nélkül a napon tartózkodni?

Agrofórum Online

A nap ultraibolya-sugarai károsítják a bőr DNS-ét, ami hosszú távon a sejtek elrákosodását okozhatja. Ugyanezek a sugarak felelősek azonban a D-vitamin szintéziséért is, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer és a csontok egészségében.

Az, hogy kell-e az embernek naptejet használnia, mielőtt kimegy a szabadba, számos tényezőtől függ. Többek között a bőrszínétől, az adott helytől és napszaktól. Manapság már mindenki tisztában van a naptej használatának fontosságával, főként ha egy-egy nyári napot egy medence partján vagy a strandon tölt. De ha rövid ideig tartó napozásról beszélünk, némileg ellentmondásnak tűnnek a „jól bevált” szabályok.

Bár az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) azt tanácsolja, hogy „mindennap kenjük be naptejjel a ruhával nem fedett bőrfelületeinket, ha a szabadban tartózkodunk”, nem mindenki ért egyet ezzel a szigorú megközelítéssel.

A napozás előnyei

Sokak szerint egyáltalán nem szükséges naptejet használnunk. Rowan Jacobsen, a neves riporter „A naptej abszolutizmusa ellen” című cikke rávilágít arra, hogy a naptejmentes napozásnak igenis megvannak a maga előnyei, méghozzá a D-vitamin felvétel miatt. A téma kapcsán megoszlottak a vélemények. Vajon tényleg mindig be kell-e kennünk magunkat fényvédő krémekkel, ha a szabadban tartózkodunk, vagy a korai/kései napszakokban, illetve ha nem tartózkodunk sokat napsütésben, nem szükséges? Sőt, talán azzal teszünk jót magunknak, ha engedjük, hogy a testünk természetes módon jusson D-vitaminhoz.

Lássuk, mit mondanak a bőrgyógyászok!

Mielőtt kielemeznénk azt a kérdést, hogy valóban egészséges-e naptej nélkül napozni, nem árt, ha tudjuk, milyen hatással vannak a fényvédő krémek az egészségünkre. Ezek a krémek úgy működnek, hogy egy vékony bevonatot (védőréteget) képeznek a bőrünkön, amely elnyeli a nap ultraviola B (UVB) sugárzását, mielőtt az behatolna a bőrbe. Ez károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét, amely idővel kóros elváltozást okozhat. Az UVB sugarak blokkolásával azonban ugyanezek a krémek blokkolják a szervezet D-vitamin-termelését is. Ez a vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében és a csontok egészségének megőrzésében. Bár a D-vitamint különféle ételek és táplálékkiegészítők formájában is be lehet vinni, természetes az emberi szervezetben a napsütés hatására magától is termelődik.

Mennyi napsütésre van szükségünk?

  • A világos bőrű embereknek naponta mindössze 10-15 percnyi napsütésre van szükségük ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussanak.
  • A sötétebb bőrű embereknek ennél akár 30 perccel többre is szükségük lehet, mivel a sötétebb bőr több pigmentet tartalmaz, amely az UV-sugárzás elleni védelmet szolgálja.

Ezek az ajánlások azonban több tényezőtől is függhetnek. Az UV-sugarak tavasszal és nyáron a legerősebbek, főként az Egyenlítőhöz közelebbi helyeken, valamint 10 és 16 óra között.

Mindig szükséges naptejet használni a szabadban?

A legújabb irányelvek azon az elképzelésen alapulnak, hogy a sötétebb bőrszínű emberek esetében a D-vitamin-felvétel érdekében néha érdemes fényvédő krémek nélkül is napozni. Az AAD azonban nem ért egyet ezzel a gondolkodásmóddal. Egy szóvivőjük úgy fogalmazott, hogy „mivel a nap ultraibolya-sugarai bőrrákot okozhatnak, az akadémia nem ajánlja, hogy a napozásból nyerjük a D-vitamint.”

Dr. Diya Mutasim, a Cincinnati Egyetem orvosi főiskolai kara bőrgyógyászati tanszékének professzora azonban kijelentette, hogy „van némi előnye annak, ha egy kicsit napozunk, mind a D-vitamin-szintézis, mind a hangulatunk érdekében”. Szerinte felesleges naptejet használni, ha csak pár percet töltünk a napon, amíg például eljutunk az autónkig a parkolóban, de ha hosszabb időre megyünk a napra, az már bonyolultabb kérdés. Mindenkinek, aki hosszabb ideig tervez a napon tartózkodni, célszerű széles spektrumú, legalább 30-as fényvédő faktorú, vízálló fényvédő krémet használnia.

Végső soron a kockázatok és az előnyök közötti egyensúly megtalálásáról beszélünk. A lényeg az, hogy a napfény előnyeit úgy kell kihasználnunk, hogy közben az ne okozzon változást a bőrünk felszínén. Mert bizony az enyhe bőrpír, sőt a lebarnulás is napkárosodásra utal.

Forrás: https://www.health.com/sunscreen-use-outside-healthy-8652114

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Új faj, a bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon

2024. július 12. 10:40

A hazánkban ritkaságnak számító madárfaj, a bütykös hattyú már nem csak látogatóban járt a Hortobágyon, hanem otthonra is talált.

A gyümölcslé ugyanolyan egészségtelen, mint a cukros üdítők?

2024. július 10. 16:40

A gyümölcsleveket elsősorban a magas cukortartalmuk miatt tartják ugyanolyan egészségtelennek, mint a cukros üdítőket.

Leégett a bőrünk kertészkedés közben? Van természetes megoldás!

2022. július 14. 06:37

Szerencsére sok lehetőség van akár házilag is naptejet készíteni, és rengeteg jó recept is létezik hozzá, de én most a saját kedvencünket osztom meg az olvasókkal.