Életmód
Életmód

Tavaly kilőtt a hazai sörpiac

Tavaly kilőtt a hazai sörpiac

Világgazdaság

A prémiumsörök további térnyerése mellett az alkoholmentes szegmens növekedése is hozzájárult tavaly ahhoz, hogy 150 milliárd forint fölé kússzon a sörpiac kereskedelmi forgalma - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt évben mennyiségben 4, értékben pedig 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nielsen. A piackutató kiemelte, hogy ezzel a sörhöz kapcsolódik a második legmagasabb bevétel az általa vizsgált 90 kategória közül, ennél értékben csak a feldolgozott hús generált nagyobb forgalmat.

Tavaly a bolti eladások 90 százalékáért a hagyományos sörök feleltek, az ízesített típusok részaránya 7 százalék volt, miközben a fennmaradó 3 százalékon a búza-, a barna-, a félbarna és a kukoricasörök osztoztak.

Glasses of light and dark beer on a pub background.

A teljes értékbeli forgalom 93 százalékát tették ki az elmúlt évben az alkoholos sörök, ami éves alapon 1 százalékpontos csökkenésnek felel meg, vagyis a hagyományos és az ízesített sörök mezőnyében is egyre népszerűbb alkoholmentes sörök értékesítése tovább erősödött.

Bár a Magyar Sörgyártók Szövetségének éves adatai még nem ismertek, Kántor Sándor, a szervezet igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a kiskereskedelmi adatok hűen tükrözik a fogyasztói trendeket. Ezek közül a termékösszetétel minőségjavulását emelte ki: folytatódott a prémium és szuperprémium kategóriájú sörök térnyerése az olcsó, alsó kategóriás termékekkel szemben, de ugyancsak meghatározó az alkoholmentes sörök robbanásszerű növekedése, ez a szegmens is egyre jelentősebb szerepet tölt be.

A Nielsen adataira támaszkodva megállapítható, hogy a 4 százalékos volumennövekedésre jutó 11 százalékos értékbeli bővülés mögött nem az áremelkedés áll, hanem a minőségi söröket egyre inkább előnyben részesítő fogyasztó. Az alkoholmentes sör esetében pedig az 1 százalékpontos (6 százalékról 7-re) növekedés mögött a kategória 16 százalékos éves alapú ugrása áll. Kántor Sándor emlékeztetett, hogy 2017-ben 6,2 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon, a tavalyi forgalom szintén ekörül alakulhatott, vagy néhány százalékkal túl is szárnyalhatta ezt a szintet. Jelezte, hogy a 120 millió korsó feletti éves hazai mennyiség túlnyomó része továbbra is magyarországi sörgyárakban és sörfőzdékben készül, maximálisan kihasználva a meglévő gyártókapacitásokat. A csapolt sörök a teljes belföldi piac 10 százalékát tették ki tavaly, hasonlóan a 2017-es évhez.

Otthoni pálinkafőzés: valami nem stimmel a számokkal!

Csak egyharmada van használatban a magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek a NAV 2018-as adatai alapján.

A költési időszak előtt elvégzett munkákkal segíthetünk tollas barátainknak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, vezetékhálózat-oszlopkarbantartások súlyos természetvédelmi kárt okozhatnak, ezért arra kérik az érintetteket, hogy ezeket a munkákat még az áprilisban kezdődő költési időszak előtt végezzék el.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

Mulcsozó robot, terepjáró és favágó verseny - A magyar vadászok legnagyobb seregszemléje

Látványos favágó verseny, terepjárók és vadászpuskák, kapitális trófeák, szebbnél szebb preparátumok. Videó a magyar vadászok legnagyobb seregszemléjéről.

Életmód Videó

Lökd ide a sört! - Nőtt a prémium sörök forgalma

Egyre nagyobb az igény a prémium és szuperprémium sörök iránt Magyarországon, csak az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt a kategória forgalma.

2018. november 18. 03:36

Soproni: az árpa, a meggy, a bodza után a komló is magyar lesz

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt.

2018. május 22. 14:19

Igyunk finom magyar söröket advent idején is!

A hazai sörpiacon a 2018. évi előrejelzések alapján a tavalyihoz hasonlóan alakul majd a forgalom, 2017-ben 6,2 millió hektoliter sör fogyott.

2018. december 8. 03:36

Japán sört dob a magyar piacra a Dreher

A Dreher Sörgyárak megkezdte áttételes tulajdonosa, a japán Asahi hasonló nevű sörének hazai forgalmazását.

2018. március 11. 19:37