Gépinfo
Gépinfo

A forgalma mellett nőtt a CLAAS jövedelmezősége is

A forgalma mellett nőtt a CLAAS jövedelmezősége is

Axiál Kft.

A nemzetközileg vezető mezőgazdaságigép gyártó CLAAS forgalma 3,889 milliárd euróra emelkedett (előző évben 3,761 milliárd euró), ezzel új rekordot ért el. Az adózás előtti eredménye 226 millió euró lett, ami szintén egy jelentős növekedés (ez a megelőző évben 184 millió euró volt).

„Változékony piacon is folytattuk növekedési pályánkat, és eredményességünket újra növelni tudtuk. Különösen Németország és Nyugat-Európa adtak ehhez erős lökéseket.“ nyilatkozta Hermann Lohbeck, a CLAAS Konszern szóvivője.

Hermann Lohbeck

A mezőgazdasági gépek világpiaca idén stabilan fejlődött. A CLAAS Németországban, Franciaországban és Nagy Britanniában érezhetően megnövelte forgalmát. Kelet-Európában a CLAAS enyhén csökkenő forgalmat valósított meg. Az Európán kívüli országokban változó kép alakult ki: mialatt a helyi valutában számolt észak-amerikai forgalmak emelkedtek, Kínában a piaci bizonytalanságok miatt csökkenést kellett elszámolni.

A kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások új csúcsot értek el

A kutatásra és fejlesztésre fordított befektetések 223 millió euróval új rekordot értek el (az előző évben ez 217 millió euró volt), és ezzel az elmúlt tíz év alatt az erre fordított összeg megduplázódott.

A JAGUAR 960 TERRA TRAC-kal a CLAAS a világon elsőként vezetett be a piacra integrált gumihevederes járószerkezettel szerelt silózót. Az új, díjnyertes koncepció minden körülmény között a legjobb talajvédelmet nyújtja. A JAGUAR-t az új ORBIS kukoricaadapterrel tökéletesítették, amely adapter optimális anyagáramról gondoskodik. Kibővített modellkínálattal indítja a TUCANO kombájnsorozat az új generációját. Először érhetők el ezen sorozat modelljei akár 18 fokos oldalirányú lejtéskiegyenlítéssel.

Fontos fejlesztések érkeztek a zöldsoros gépek területéről is: az új fejlesztésű ROLLANT 540 körbálázó mellett a DISCO MOVE-val a lehető legjobb talajvonal-követésű frontfüggesztésű kasza is piacra került.

Jelentős fejlesztések a tárgyi eszközöknél is

A CLAAS nem csak az új termékek, de az innovációt elősegítő munkakörnyezet fejlesztésébe is fektet. A tárgyi eszközökbe történő befektetések érezhetően erősödnek. A Le Mans-i fő összeszerelő sor megkezdett modernizációjával a traktorgyártás tovább tud fejlődni. Fontos fejlesztések következnek a szerviz- és alkatrész üzletágnál is: Hammban felépítenek egy új magaspolcos raktárt, amivel az elhelyezhető paletták számát 58 000 egységre emelkedik, megduplázva a korábban rendelkezésre álló kapacitást. A harsewinkeli központban befejezték az gépegységek vizsgálatára alkalmas új teszt- és vizsgaközpontot. További nagyobb fejlesztéseket eszközöltek a kereskedelmi fronton Nagy Britanniában és Franciaországban.

Világszerte enyhén növekedett a munkatársak száma

Világszerte 2018. szeptember 30-ig a munkatársak száma 11 132 fő lett, ami a megelőző évhez képest (10 961 az előző évben) enyhe emelkedést mutat. Németországban hasonló trend körvonalazódik; itt a gazdasági év végén 5295 dolgozó tevékenykedett (ez a megelőző évben 5100 fő volt). A gyakornokok száma 2018-ra 714 főre emelkedett (előző évben 677 fő)

Előrejelzés

A 2019-es üzleti évre a CLAAS a regionális bizonytalanságok ellenére stabil fejlődéssel számol a mezőgéptechnika világpiacán. A fejlődés egyik hajtóereje a professzionális mezőgéptechnika iránt jelentkező egyre erősödő érdeklődés. Általános kockázatok elsősorban a globális kereskedelmi konfliktusokban rejlenek, amelyek a mezőgazdasági termékek kereskedelmét is érintik. Ezen piaci előrejelzések alapján a CLAAS a most lezárt üzleti év árbevételét kissé meghaladó mértékű forgalomra és stabil adózás előtti eredményre számít.

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

2018. december 3. 03:37

A gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával csaltak

2018. június 14. 09:17

A gyanúsítottak a fiktív utaztatásokat szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel

Sikeres kiállítást tudhat maga mögött az AXIÁL

2019. május 16. 07:17

Véget ért a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállított 1500 négyzetméteren. A mezőgazdaságigép-forgalmazó cég elsősorban az állattartás technológiájára fókuszált.