Gépinfo
Gépinfo

Amazone fejlesztések műtrágyaszórókhoz – EasyCheck és Argus Twin

Amazone fejlesztések műtrágyaszórókhoz – EasyCheck és Argus Twin

Agrofórum Online

A hannoveri Agritechnicán debütált, és ott ezüstérmet nyert az EasyCheck elnevezésű digitális, mobil mérőállomás.

Sikeresen zárta az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítást az Amazonen-Werke Kft., hiszen az általuk forgalmazott termékek iránti hatalmas érdeklődés mellett két termékfejlesztési elismeréssel is gazdagodtak.

A világ legfontosabb és legnagyobb mezőgazdasági vásárán, a hannoveri Agritechnicán debütált, és ott ezüstéremmel jutalmazott EasyCheck elnevezésű digitális, mobil mérőállomás a hazai legjelentősebb agrárkiállítás szervezői által kiírt pályázaton Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjban részesült. A röpítőtárcsás műtrágyaszórók hatékonyságát vizsgáló berendezés a korábbinál hatékonyabban, rövidebb idő leforgása alatt képes a kiszórt műtrágyaszemek ellenőrzésére.

EasyCheck 

A vizsgálandó műtrágya szemcséket könnyen szállítható, rugalmas és jól tapadó alátétek fogják fel, melyeket egy okostelefonnal készített fotó alapján a készülék képfeldolgozó alkalmazása értékeli ki.

„Az EasyCheck egy olyan digitális, mobil ellenőrző pad, amely a műtrágyaszórók bemérését és kontrollálását segíti. A korábbi időszakokban a műtrágyaszórók visszamérésére műanyag tálcákat használtunk, amelyeket a szántóföldre helyeztünk, majd szórás után összegyűjtöttük és egyenként méricskéltük a rajta lévő szemeket. Azok adatait pedig számítógépbe táplálva állapítottuk meg a szórásképet, ami alapján tudtuk korrigálni a szórólapátok állását. Az okostelefonok terjedését kihasználva az Amazone egy olyan szoftvert dolgozott ki, amely egy egyszerű, fekete színű szőnyegre szórt műtrágyaszemeket lefotózva, a megfelelő applikáció segítségével ki tudja számolni, hogy a szőnyegen az eltérő színű műtrágya szemek mennyire térnek el egymástól. Ez a módszer helytakarékos, és azonnali eredményt ad a szükséges beállításhoz” – ismertette a terméket Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetője.

Argus Twin radarszenzor

Az Amazone másik sikerterméke a ZA-TS műtrágyaszóróra szerelt Argus radarszenzor, amely a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow Termékverseny Pályázatán Nemzetközi Termékfejlesztési Elismerő Oklevélben részesült.

A műtrágyaszóró gépek szórószekcióinak regisztrálására használható Argus Twin rendszer radarérzékelők segítségével ellenőrzi a műtrágyaszóró bal- és jobb oldali szórószekcióit, és az elektromos adagolórendszert szükség esetén egymástól függetlenül automatikusan korrigálja.

„A műtrágyaszórók hátulján 7-7 db radarszenzor érzékeli a szórásképet, és ezt a műtrágyaszóró elektronikájában az etetési pont megváltoztatásával, a szórótárcsák fordulatszámának a változtatásával próbálja meg mindig ugyanabban a pozícióban tartani. Ha a műtrágya konzisztenciája megváltozik vagy az átfolyási tényezője másképp alakul, akkor ezt automatikusan tudja korrigálni, ezáltal mindig optimális szórásképet kaphatunk” – foglalta össze a radarszenzor működését az ügyvezető.

A 2016-os év tavaszi szezonjához az új Argus Twin rendszer ISOBUS rendszerű ZA-TS műtrágyaszóróval ajánlott.

A január végén a budapesti Hungexpo területén tartott kiállítás során szerzett benyomásait Kovács Tamás ügyvezető a következőképp foglalja össze:

„Az egyik legjobb expón vagyunk túl. Már az első napon érezhető volt, hogy nagyon sok a látogató, és már akkor komoly érdeklődést tapasztaltunk a gépeink iránt. Éppen ezért komplett specifikációkat állítottunk össze, árakat alakítottunk ki, szerződéseket kötöttünk. Még a szombati nap délelőttjén is nagyon sok gazda kereste fel a standunkat, a legtöbb értékesítésünk is aznap volt. Láttam olyan érdeklődőt, aki nem csak egy napot szánt az expóra, hanem egy következő alkalommal is visszatért, és csak miután mindent alaposan megnézett, döntött a vásárlásról. Nálunk a legnagyobb érdeklődés a permetezőgépek és a műtrágyaszórók iránt volt, hiszen ezek szezonja következik. Az idei év annyiban tért el számunkra a korábbi AGROmashEXPO rendezvényeitől, hogy a többi gép iránt is lényegesen nagyobb volt érdeklődés, mint azelőtt. Míg a tavaszi gépeket korábban is komoly figyelem övezte, addig az őszi gépeket csak megnézték, most azonban azokból is értékesítettünk, vagyis sokkal jobban eloszlott az érdeklődés a géptípusok között, mint az ezt megelőző években”.

(Csomós Éva – Agrofórum Online; Fotók: Gribek Tímea)

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

2019. február 13. 14:45

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

2018. január 28. 11:51

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

Élőben jelentkeztünk az AGROmashEXPO első napjáról

2018. január 24. 21:17

Január 24-én megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás a HUNGEXPO területén, ahonnan az Agrofórum többször is élőben jelentkezett Facebook oldalán.