Gépinfo
Gépinfo

Az ország legjobb mezőgépész technikusai az AXIÁL-nál

Az ország legjobb mezőgépész technikusai az AXIÁL-nál

AXIÁL KFT.

Március 26. és 28. között került sor a mezőgazdasági gépésztechnikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének idei döntőjére.

A gyakorlati verseny színhelye immáron zsinórban második éve az AXIÁL Kft. bajai telephelye volt.

Még 2017 őszén tette közzé a felhívást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a szakterületen működő, technikus képzést folytató szakgimnáziumok, valamint szakközépiskolák nappali tagozatos végzős tanulói számára szakmai tanulmányi versenyeket hirdet. A verseny szakképesítésenként két fordulóból áll: egy központi írásbeli elődöntőből, valamint egy szóbeli és egy gyakorlati vizsgából álló döntőből.

A mezőgépész technikusok elődöntőjére 2018. január 26-án került sor a Szent István Egyetemen, míg a döntőre március utolsó hetén egyrészt a FM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, másrészt pedig az AXIÁL Kft. központi telephelyén, Baján.

A döntő megnyitóját, a szóbeli vizsgát, valamint a semlegességet és pártatlanságot biztosító rajtszámok kiosztását március 26-án tartották a jánoshalmi szakiskolában, a rákövetkező napon pedig a gyakorlati vizsga zajlott. Összesen 9 iskolából 18 technikus diák látogatott el a bajai AXIÁL telephelyre, hogy bemutathassa szakmai felkészültségét a három főből álló pontozó bizottságnak. A pontozó bizottság tagjai: Kith Károly, Nagy László és Rittgasszer Péter, az AXIÁL Kft. Szervizüzletágának igazgatóhelyettese volt.

Míg tavaly a gyakorlati versenyfeladat – melyet szintén az AXIÁL Kft.-nél kellett teljesítenie a versenyző diákoknak – egy CLAAS LEXION 660 kombájn átszerelése volt kukoricáról kalászos gabona betakarítására, addig idén egy CLAAS ARION traktorból és egy VARIANT bálázóból álló gépkapcsolat beállítása volt. A versenyfeladat meghatározásában Major Vilmos, az AXIÁL Kft. szervizmérnöke nyújtott segítséget.

A versenyzőknek 90 perc állt rendelkezésükre, de egy rutinos szerelő vagy gazdálkodó közel fele ennyi idő alatt is el tudja végezni a szükséges műveleteket, amelyek során például a különböző láncokat, rotorkuplungot, adagolóhengert, bálarámpát, illetve a traktorban található kezelőegységet kell ellenőrizni, beállítani. A feladatot a munkabiztonsági részeknél lehet elrontani, mely sajnos a való életben is gyakran nem kap kellő odafigyelést.

A helyszínt idén is az AXIÁL Kft. biztosította, és a verseny alkalmából egy csarnokot kiürítettek, 6+1 szerelőállomást alakított ki a versenyző diákoknak, valamint 7 darab, az előbbiekben már említett nagy gonddal lemosott, kitakarított, azonos beállításokat és egységeket tartalmazó gépkapcsolatot bocsátott a versenyzők rendelkezésére. A helyszín és a gépek felkészítését a szervező szakiskola diákjai, illetve Lakics Levente, a bajai központú vállalkozás egyik szervizszerelője végezte.

Március 28-án, a jánoshalmi szakiskolában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen hangzott el végül a győztesek neve.

III. helyezés: Cseh Bence, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium, és Szakközépiskola, Csorna

II. helyezés: Gaál Ernő, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, Csorna

I. helyezés: Kiss Ádám, FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, Jánoshalma

A záróeseményen az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatója, Büksi János is jelen volt, aki Rittgasszer Péterrel együtt több axiálos ajándékcsomagot is kiosztott a versenyzőknek. Továbbá a Mezőgazdasági gépésztechnikus verseny mindenkori győztes tanulójának és felkészítő tanárának átadott egy vándorserleget, mely a versenyző és iskolájának munkáját tünteti ki. Ennek létrehozásáért külön köszönetet mondtak az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének Harsányi Zsoltnak is, hogy ilyen motiváló díjjal büszkélkedhet a gépészverseny.

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

Jól szerepelt az EuroSkills versenyen az AXIÁL Kft. szervizszerelője - interjú Szerletics Mátéval

2018. október 3. 14:01

Az AXIÁL Kft. szervizszerelője, Szerletics Máté a Budapesten megrendezett EuroSkills versenyen, nehézgépszerelő szakmában a 9. helyezést szerezte meg az erős nemzetközi mezőnyben.

Központban a munkaerő - VII. AXIÁL Gyakorlati Akadémia

2018. április 17. 16:20

Április 11-12-én immáron 7. alkalommal került megrendezésre az AXIÁL Gyakorlati Akadémia szakmai rendezvény a szarvasmarhatartók, azon belül is elsősorban a tejtermelő gazdaságok vezetői részére.

"Szerintem a mezőgépész a világ legfontosabb szakmája" - A piliscsabai Suttyók nyerték a MEGFOSZ versenyét

2019. június 2. 04:27

"Szerintem a mezőgépész a világ legfontosabb szakmája, elvégre az embereket etetni kell. Ezt valakinek meg kell tenni, úgyhogy ezek mi leszünk."

Gépinfo Videó

A KITE is elindította duális képzését a szervizeiben

2018. január 25. 04:07

2017-ben indult el a program hat diákkal, akik ma már örömmel töltik a gyakorlati idejüket a KITE Zrt.-nél.